NASLOVNICAOPĆINE

Održana 15. po redu manifestacija ”Dravsko proljeće”: Ove godine domaćin je bilo mađarsko mjesto Starin

Proteklog vikenda u Starinu (Dravasztara) u Republici Mađarskoj je održana 15. po redu manifestacija ”Dravsko proljeće”.
 
”Dravsko proljeće” se tradicionalno održava vikend nakon Uskrsa, naizmjence u Sopju i Starinu. Zbog pandemije koronavirusa jedna je manifestacija bila otkazana i stoga ”Dravskog proljeća” u Starinu nije bilo tri godine.  
 
Kao i brojne druge manifestacije koje gaje očuvanje kulture, tradicije i narodnih običaja, tako i ova ponajviše karakterizira višedesetljetnu suradnju i prijateljstvo Hrvata s obije strane rijeke Drave,  konkretno općina Sopje i Starin s okolnim mjestima. 
 
U dva dana programa organiziran je bogat kulturni, sportski i gastro program. U petak je održan središnji svečani dio, koji je započeo svetom misom koju je predvodio sopjanski župnik Stjepan Škvorc. Iako se činilo da od tradicionalne povorke neće biti ništa zbog jakog pljuska, vrijeme se ipak popravilo, a sedam KUD-ova iz Hrvatske i Mađarske prošetalo je duž naselja, stajući uz unaprijed dogovorene postaje kod lokalnog stanovništva koje je je izložilo svoje domaće proizvode i nakit. Nakon mimohoda kroz mjesto, uslijedilo je svečano otvorenje manifestacije, a pozdravne govore su održali zamjenik načelnika Starina Mikloš Varga koji se zahvalio svima na dolasku te poželio ugodnu i zabavnu večer. Nakon njega, načelnik Općine Sopje Berislav Androš pozdravio je sve goste i uzvanike, a između ostalih i predstavnika Hrvata u mađarskom parlamentu Jozu Szolgu. Zahvalio se na suradnji te istaknuo kako se ove godine po prvi puta kulturni program održava u novouređenom Kulturnom domu koji je financiran sredstvima EU putem zajedničkom INTERREG projekta dviju općina. Izrazio je žaljenje, jer po prvi puta nema velikog prijatelja i suradnika, te bivšeg načelnika Starina Šandora Matoricza, koji je bio jedan od prvih inicijatora ove manifestacije. Svoj govor Androš je završio riječima:
– S nadom da će ova suradnja, koja je trenutno društvene i kulturne naravi, prerasti na višu razinu te da ćemo u budućnosti govoriti i o turističkoj i gospodarskoj suradnji – zaključio je načelnik Općine Sopje. 
 
Nakon otvorenja manifestacije uslijedili su nastupi KUD-ova, ”Biseri Drave” iz Starina, ”Korijeni” iz Martinaca, ”Podravac” Sopje, ”Podravina” iz Čađavice, ”Jasen” iz Šaptinovaca, ”Ladislav Matušek” iz Kukinja, ”Podravina” iz Barča, te nastupi plesača i svirača osnovne škole iz Starina. Službeni dio prvoga dana završio je obraćanjem Balasza Matoricza, sina pokojnog Šandora Matoricza, koji je zahvalio svima na dolasku. Zabavni program tokom večeri upotpunili su domaći bendovi ”Podravka” i ”Biseri Drave”.
 
Drugi dan manifestacije bio je sportskog i gastro karaktera. Ove godine na malonogometnom turniru bilo je nešto manje ekipa, a Sopjani su odnijeli pehar za treće mjesto, no natjecanje u kuhanju čobanca, koje se održalo na platou pored igrališta, vrvilo je iskusnim i kvalitetnim ekipama. Čak devet ekipa prijavilo se na natjecanje, a ekipa iz Sopja, koju su predstavljali Josip i Slađana Matić, osvojila je 3. mjesto u kategoriji najboljeg okusa. 
 
– Bila su to dva zanimljiva dana u Starinu, a novi susreti nas čekaju već za dva tjedna u Sopju i to povodom proslave Dana općine na kojima očekujemo naše prijatelje, ujedno i partnere na projektu iz Starina, te se nadam da ćemo i u vremenu koje nam slijedi surađivati kvalitetno, čuvati našu kulturu, tradiciju i običaje – rekao je načelnik Općine Sopje Berislav Andriš.
mf (adf, ba; Foto: Facebook, ustupljene fotografije A. Kollar)
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button