NASLOVNICAŽUPANIJA

Održan sastanak vezan uz intenziviranje suradnje u skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, u utorak je održan sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, braniteljskih udruga, predstavnici PU VPŽ, Centara za socijalnu skrb iz Virovitice i Slatine, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje… Tema sastanka bila je intenziviranje suradnje u skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju. Kako je tom prigodom istaknuo voditelj Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Anto Krišto, briga o zdravlju i dobrobiti hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata jedan je od glavnih ciljeva Vlade RH, odnosno Ministarstva branitelja.

  • Nažalost, postoje mnogi veći i manji problemi, ali najveći negativni trend je suicid hrvatskih branitelja. VPŽ ne spada u red onih županija koje su iskusile ratna razaranja na način na kojih su ih osjetile neke druge naše županije, pa je i broj suicida manji nego u drugim sredinama. No naš prioritetni zadatak, što je i cilj ovog našeg sastanka je maksimalno zalaganje, te pomoć svim braniteljima u potrebi i članovima njihovih obitelji. Stoga apeliramo na sve braniteljske udruge da se maksimalno uključe u naš program, a sva svoja zapažanja odmah dojave u Područni ured Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici. Kako bi pomogli braniteljskoj populaciji, Ministarstvo hrvatskih branitelja je u cijeloj RH otvorilo područne urede s ciljem bržeg i kvalitetnijeg rješavanja svih problema hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, neovisno radi li se o zdravstvenim ili socijalnim problemima – rekao je Anto Krišto.

Osim toga, Anto Krišto je kazao.

  • Naš tim kojeg čine predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, policije, djelatnika Centara za socijalnu skrb, psihijatara, kao i braniteljskih udruga koji stoje na raspolaganju svakom hrvatskom branitelju ili članu njihovih obitelji, čine sve da se problemi branitelja riješe, no za to je potrebna i dobra suradnja između navedenih aktera koju smo do sada imali, a vjerujem da će tako biti i ubuduće. Važna je i dobra povezanost braniteljskih udruga sa braniteljskom populacijom radi pravovremenog saznanja te na taj način i sprječavanja onog najgoreg – naglasio je Krišto.

Na ovom sastanku nazočio je i zamjenik načelnika PU VPŽ Nenad Križić, te ravnateljica Centra za socijalnu skrb iz Virovitice Marija Bajan Prokl koja je također tom prigodom pozvala na suradnju predstavnike svih aktera te ukratko sve nazočne upoznala s timom za psihosocijalnu pomoć koja se bavi upravo problemima s kojima se susreće i braniteljska populacija.

  • Tim za psihosocijalnu pomoć čine Elvira Koić, te djelatnici Centra za socijalnu skrb, Tonček Moslavac i ja. Već 25 godina kako je osnovan taj tim, svaki utorak i četvrtak otvoreni smo za sve one koji trebaju bilo kakav savjet ili uputu. Radi se o svim onim situacijama kada ljudi ne znaju kako da postupaju ili da se postave pred određenim problemom. Evidentno je da populacija hrvatskih branitelja stari, a samim tim se stvaraju dodatnih poteškoće za samostalni život. Činjenica da će nam trebati još smještajnih kapaciteta, uz one postojeće koje imamo, jer ni jedna osoba ne smije u tim problemima ostati sama. Stoga i ovom prigodom apeliram na sve predstavnike braniteljskih udruga, da neovisno radi li se o članu neke udruge ili ne, bilo koju sumnju ili saznanje o nekoj braniteljskoj poteškoći dojave nama, a mi ćemo postupati dalje. Ne smije se dogoditi da osoba u potrebi ostane sama i prepuštena sama sebi, kako je na žalost u Hrvatskoj bilo u puno situacija. To je naš prioritetni zadatak, ali i obveza – napomenula je tom prigodom Marija Bajan Prokl.

S obzirom da se tu večer, osim u vijećnici isti sastanak održavao i u svim drugim Područnim uredima Ministarstva hrvatskih branitelja u Hrvatskoj, svi nazočni mogli su se virtualnim putem upoznati i o situacijama u drugim područnim uredima, a i s izlaganjem državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špire Janovića koji je tom prigodom sve nazočne upoznao sa smjernicama Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata.
(www.icv.hr, bs, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button