DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Održan sastanak inicijalnog odbora za obnovu rada amaterskog kazališta u Slatini

Sinoć je u slatinskom restoranu Stari podrum održan sastanak inicijalnog odbora za obnovu rada amaterskog kazališta u Slatini koji je okupio 25 zainteresiranih, budućih kazalištaraca.

Okupljene je u ime Inicijativnog odbora pozdravio Oliver Jukić, poznati slatinski autor romana, kratkih priča, dokumentarnih i stručnih radova, doktor znanosti te član Društva hrvatskih književnika, koji je sa još nekoliko slatinskih entuzijasta i pokrenuo inicijativu obnavljanja rada gradskog amaterskog kazališta u Slatini.

Tom ih je prigodom kratko proveo kroz povijest Slatine koja je jedan dio tog razdoblja živjela s kazalištem u čijem je razvoju velikim dijelom sudjelovala i obitelj Srdoč. Podsjetio je na neke uspomene predratnog kazališta u čijem je radu i sam sudjelovao, te se osvrnuo na njegov rad u dvorcu Drašković, ali i predstava u slatinskoj kino-dvorani u zgradi Pučkog otvorenog učilišta koja bi sada kada je adaptirana bila idealna za oživljavanje slatinskog kazališta.

– Još jedna motivacija je predstava koju su izveli mladi iz slatinske Župe sv. Josipa tako da potencijala ima i vjerujem da možemo oformiti jednu kvalitetnu kazališnu skupinu, a Slatina kao grad svakako zaslužuje imati kazalište, – naglasio je Jukić.

U suradnji sa stručnim službama Grada Slatine pripremljen je prijedlog Statuta koji je temeljni akt za održavanje osnivačke skupštine udruge građana koja bi se trebala održati vrlo brzo, odnosno u narednih nekoliko dana, te bi se tom prilikom izabrala organizacijska struktura, odnosno Upravni odbor i Umjetničko vijeće čiji bi zadatak bio provesti registraciju udruge i upis članova u novoobnovljeno gradsko amatersko kazalište.

Na sastanku se razgovaralo i o hodogramu djelovanja kazališta gdje bi jedna od prvih aktivnosti bila prijava na natječaj za sredstva Grada Slatine što bi uvelike pomoglo razvoj daljnjih aktivnosti među kojima su održavanje različitih radionica kako bi se među budućim članstvom iskristalizirala zainteresiranost za pojedine segmente u umjetničkom ili organizacijskom smislu, odnosno vide li sebe u ulozi članova glumačkog ansambla, šaptača, inspicijenta, umjetničkog voditelja, člana uprave, ili će svoju potporu dati kao obični članovi ili jednostavno ljubitelji kazališta.
Pri organizaciji seta radionica svoju pomoć već je ponudila Mirna Ostrošić, prva i jedina prava, profesionalna, školovana glumica iz Slatine, a plan je ostvariti i suradnju s Hrvatskim saborom kulture.

– Ukoliko sve prođe kako smo planirali, a drago mi je vidjeti da zainteresiranih za ponovno pokretanje kazališta ima, i to u različitim dobnim skupinama, želja mi je do jeseni postaviti barem dvije predstave i organizirati Slatinske kazališne večeri što bi bila osnova za daljnji razvoj i pripremu novih kino-predstava koje bi bile neki lagani salonski „komadi“, upravo onakvi kakvi trebaju gradskom kazališnom amaterizmu, a onda i radio-drama za što potencijal imamo u novouređenom suvremenom studiju Radio Slatine, – rekao je Oliver Jukić te dodao kako će za početak rada kazališta ključno biti i potpisivanje sporazuma o suradnji s Pučkim otvorenim učilištem, naravno uz potporu Grada Slatine i gradske Turističke zajednice.

Sastanku su nazočili i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac koji su izrazili svoju potporu ponovnom pokretanju amaterskog kazališta u Slatini, ali i obećali konkretnu pomoć u njegovom radu.

– Uvjete u našemu gradu za pokretanje amaterskog kazališta imamo, počevši od samog prostora za prikazivanje predstava, a vjerujem da ćemo kroz dosadašnja iskustva i poznanstva u kazališnom, i svijetu kulture uopće iznaći i kvalitetna prijateljstva koja će nam pomoći u segmentu potrebnih edukacija, a Grad Slatina će biti među prvima koji će pomoći rad slatinskog kazališta koje je toliki niz godina nedostajalo ovome gradu, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

– Pozdravljam ovu inicijativu prije svega i uvijek mi je bila želja da se amatersko kazalište u Slatini obnovi te da i mi, nove generacije doživimo dio te atmosfere, tih uspomena koje i danas prepričavaju stariji Slatinčani koji su imali priliku biti dio nekadašnje slatinske kazališne obitelji. TZG Slatine će definitivno poduprijeti rad kazališta i vjerujem da će to biti jedan uspješan projekt na radost svih naših sugrađana, pa i šire, – rekao je direktor slatinske Turističke zajednice Jurica Bosak. 

Ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac tom je prigodom ukazala na zadovoljstvo što će novoobnovljena, lijepo uređena garderoba napokon poslužiti svrsi jer to do sada nije mogla zbog manjka predstava uslijed pandemije koronavirusom.

– Iako se promjene itekako vide još je dosta posla do konačnog uređenja zgrade POU Slatina, tako da je u narednom razdoblju na redu rekonstrukcija sanitarnih čvorova, a potrebna je obnova rasvjete i same pozornice koja je također dotrajala, a ponovno pokretanje kulturne ustanove kao što je gradsko amatersko kazalište samo je jedan razlog više da uspijemo u realizaciji spomenutih projekata na radost svih, – zaključila je ravnateljica Danijela Fabric Fabijanac.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button