DOGAĐANJANASLOVNICA

Održan prezentacijsko planski sastanak u prostorima bivšeg „GAJ-a„ , a sada „Kampusa u Slatini“

Potporu budućem studentskom kampusu u Slatini dao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović

Prošloga je tjedna na inicijativu investitora u Slatini, Joze Kalema, vlasnika i direktora tvrtke RI- PETROL d.o.o. iz Rijeke, upriličen je još jedan radni sastanak na kojemu je u nazočnosti gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića, stručnog suradnika za projekte pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine Branimira Kalanja, pročelnika Stručne službe Grada Slatine i direktora tvrtke Slatina plus d.o.o. Krunoslava Šaraboka, prof. ddr. sc. Miljenka Brekala s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, prof. Nevia Šetića sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, te ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu, prof. dr. sc. Željka Holjevca, budući studentski kampus u Slatini predstavljen županu Virovitičko-podravske županije Igoru Androviću i gradonačelniku Grada Virovitice Ivici Kirinu, te ostalim gostima.

Planirani obrazovni centar u Slatini uređen je u sklopu kompleksa na prostoru bivšeg slatinskog Gaja, te je preuređen i opremljen za potrebe budućeg sveučilišta i vrtića s pratećim objektima za smještaj i prehranu.

Kompleks budućeg kampusa se sastoji od 5 ekonomski nezavisnih cjelina.

Podsjetimo, sveučilišni dio se sastoji od sedam predavaonica ukupnog kapaciteta od 330 mjesta, zatim smještajnog kapaciteta studentskog doma-hostela vrlo visokog smještajnog standarda, s 29 potpuno opremljenih dvokrevetnih soba s vlastitim kupaonicama i sanitarnim čvorovima za smještaj 58 studenata. Isto tako budućim je studentima osiguran prostor za učenje i provođenje slobodnog vremena uz neograničen pristup internetu, (Wi-fi, TV…). Osiguran je i administrativni prostor za dekanate, te kabineti za nastavno osoblje.

Uređen je i potpuno opremljen prostor za rad dječjeg vrtića kapaciteta 60-oro djece u dvije smjene s mogućnošću dostave hrane kroz poseban ulaz u vrtić iz restorana koji se također nalazi u sklopu kompleksa, a uređeno je i dječje igralište.

Najzahtjevnije je bilo uređenje prehrambeno ugostiteljskih sadržaja, odnosno restorana kapaciteta 200 sjedećih mjesta, a koji je zajedno s kuhinjom opremljen vrhunskom modernom opremom uz poštivanje svih propisanih uvjeta i standarda za pripremu i usluživanje hrane za korisnike kampusa kao pružanje usluga prehrane kao ugostiteljski objekt otvorenog tipa, kao restoran društvene prehrane za buduću tvornicu koja se planira nakon sanacije devastiranih proizvodnih pogona GAJ-a planira otvoriti u tom prostoru.

Osim restorana kompleks raspolaže i prostranim caffe barom koji će biti na usluzi ne samo korisnicima kampusa već i ostalim građanima Slatine i okolice.

Cjelokupan prostor opremljen je najmodernijim sustavom grijanja, hlađenja i ventilacije, te sigurnosnom i ostalom opremom poput najsuvremenijeg protu požarnog sustava, sigurnosno nadzorne mreže, senzorno kontroliranom sustavu rasvjete, elektro upravljivim podizačima zaštite prozora što će doprinijeti ugodnosti i sigurnosti korisnika kompleksa osobito djeci u vtiću.

Osim predstavljanja ovoga prostora razgovaralo se i o obrazovnim programima koje bi u Slatini na dislociranim studijima održavali Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka i zainteresirana veleučilišta među kojima se od nedavno našlo i veleučilište u Virovitici.

Kao jedan od domaćina sve nazočne je pozdravio slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić koji je tom prigodom izrazio nadu kako će ovaj kompleks kroz vrlo skoro vrijeme postati jedna od najpotentnijih zona što se tiče zapošljavanja i razvoja, ne samo u Slatini, nego i u županiji.

– Nadam se da ćemo biti primjer i za regiju, te da ovo može biti jedan zalog za promišljanja, osobito nakon izbora. Ono što je bitno je vidjeti što učiniti u lipnju s ovim potencijalom koji postoji i u koji je uloženo strahovito puno energije, odradio se veliki posao vrlo kvalitetno i puno toga se pripremilo što sada treba dovesti u funkciju.

Nadam se da će svi oni koji su se ovdje okupili promišljati u tom pravcu i da ćemo zajedno s investitorom kojemu se zahvaljujem da smo stekli njegovo povjerenje kao Grad Slatina jer smo nakon prvog susreta zapravo pronašli jedan zajednički interes i doveli nekoga tko je jedan od rijetkih, a možda i jedini unazad trideset godina koji je ovoliko uložio u grad Slatinu, a uložit će još i više jer gospodina Kalema poznajem kao vrlo ozbiljnu osobu kojoj mi moramo postati jedan ozbiljan partner jer sve ovo neće se dogoditi samo od sebe, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Prof. ddr. sc. Miljenko Brekalo u ime Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, i ovom je prigodom naglasio zainteresiranost za suradnju pokretanja studija u Slatini te izrazio zadovoljstvo cjelokupnim kompleksom i njegovim potencijalima.

– Nekada je ovo bio potentan grad i nakon brojnih nedaća sada se postupno diže. Ovo što je gospodin Kalem ovdje napravio mislim da financijski nije zabilježeno u skorijoj povijesti, što znači da postoje predispozicije da se gospodarstvo u znatnoj mjeri osnaži.

Nadam se vrlo uspješnoj zajedničkoj suradnji koja će se realizirati kroz sveučilišnu nastavu. Budući da su i Virovitica i Orahovica napravile jako lijepu priču s pokretanjem studija, logično je da i Slatina postane jedan od studentskih gradova tim više što su ulaganjem g. Kalema stvorene izuzetne predispozicije jer ovako uređenih prostora koji objedinjuje sve potrebno na jednom mjestu, nema nadaleko. Prema ideji prof. Šetića ciklusi obrazovnih programa se mogu mijenjati svakih nekoliko godina, no u konačnici ta priča treba biti županijska priča, jer ako lokalna politika ne bude imala razumijevanja ništa se neće dogoditi iako je sve spremno da se dogodi kako bi se mladi koji nisu u mogućnosti studirati zbog troškova odlaska u neki drugi grad, mogli obrazovati ovdje što je i osnovni razlog pokretanja ovog projekta.

Dakle, mora postojati suradnja s lokalnom, područnom samoupravom i akademskom zajednicom da bi se sve to pokrenulo, a ja vjerujem da će upravo ova slatinska priča biti i županijska priča i da će imati jedan kontinuitet, – rekao je prof. ddr.sc. Miljenko Brekalo, te naglasio kako su g. Kalem i gradonačelnik Ostrošić izuzetno dobri domaćini koji su predstavili perspektive ovoga projekta i ako se to bude ozbiljno shvatilo planirani će sveučilišni studij ovdje zaživjeti i to ne samo jedan već više njih, a prostora ima i za stručne studije poput studija Zaštite na radu koji je itekako tražen, a kojemu bi nositelj moglo biti virovitičko Veleučilište.

Donedavni državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja i znanosti i redoviti profesor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Nevio Šetić također je iskazao potporu ovom projektu te naglasio kako je znanje bogatstvo i snaga, ono nešto što ide iznutra.

– Ne smijemo ostaviti ni jedan dio Hrvatske da u toj periferiji nema takve institucije kao što je studij, jer to je ključ da bi očuvali znanje. Da bi bili subjekt života na zemaljskoj kugli moramo uzeti ono što je najjače, a to su upravo znanje i umijeće, tako da i Slatina to zaslužuje, – zaključio je prof. Šetić.

Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin izrazio je pohvale uređenju prostora bivšeg Gaja u ovako kvalitetan kompleks.

– Mene je iznenadilo budući da tu nisam bio jako dugo vremena, da je ovaj prostor bivšeg Gaja za koji su svi jako vezani koji žive ne samo u Slatini nego u cijelom našem kraju i županiji, tako lijepo preuređen.
Želim vam čestitati na svim vašim idejama, na vašoj viziji kakvu smo imali i mi kada smo od Virovitice krenuli graditi grad obrazovanja za što je malo tko vjerovao da je moguće. Nama ne trebaju škole da bi proizvodili ljude s diplomama koji neće imati gdje raditi nego škole koje će pratiti gospodarstvo, a ovaj je kraj vrlo potentan s ogromnim mogućnostima u neposrednoj blizini poput geotermalnih potencijala, prekrasnih šuma i drugih prirodnih bogatstava, i samo treba pokrenuti njihovu iskoristivost.

Imate prekrasan prostor za pokretanje studija, a svi stručni programi koje ste ovdje planirali neka budu pratnja tom gospodarstvu.

Naravno da ćemo svi skupa pomoći da se to realizira, ali ovo mora biti ne samo županijska već i državna priča. Činjenica je da vrlo često brojni projekti nailaze na nerazumijevanje ne gledajući što ti projekti nose u budućnosti. Činjenica je i da nam je brza cesta tu pred vratima. Kroz Program nacionalnog oporavka prvih 4 i pol km kreće od Virovitice, izrađuje se građevinska dozvola za dionicu Suhopolje-Medinci tako da će Slatina od Zagreba biti ispod sat vremena što će biti od velikog značaja i za gospodarstvo ali i za obrazovanje jer će radna snaga biti dostupna osobito profesori kojima neće biti problem dolaziti na predavanja.

Drago mi je da se život ponovo vraća u Slatinu i to upravo na onoj tvrtki koja najviše boli, a to je Gaj koji nije bila samo nacionalna već i europska tvrtka.

Trebate izdržati na tom putu, ako imate viziju kako doći do toga, trebate ustrajati, jer da svi odustanemo od svojih ideja i ciljeva ništa se ne bi realiziralo, – zaključio je gradonačelnik Kirin.

Svoje oduševljenje ovim kompleksom nije krio ni virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Puno slušam o ovome u razno raznim kuloarima, a do sada nisam bio u ovom novom objektu kojim Gaj postaje ponovno jedna pozitivna priča i za grad Slatinu, ali i za cijelu Virovitičko-podravsku županiju.
Znanost mora biti usko povezana s politikom i gospodarstvom i svi ti čimbenici moraju sudjelovati da bi i ovaj vaš studij uspio. Budući da je naš studij u Virovitici postao Veleučilište siguran sam da priča cijele županije ima smisla sa studijima u Virovitici, Orahovici i Slatini.

Veselim se tome što planirate pokrenuti studij za predškolski odgoj zato što znam da smo mi trenutno na području županije izgradili ili se gradi 11 vrtića te nam je prijeko potreban upravo takav kadar.
Ovo je zaista jedna velika priča za našu županiju što se tiče obrazovanja koja će se povezati u cjelinu, krenuvši od vrtića, uspjeli smo da svaka općina ima vrtić, pa do osnovnih škola gdje smo napravili u zadnjih deset godina više od 35 novih područnih škola, srednje škole koje su se također obnavljale, pa sve do visokog obrazovanja u Virovitici i Orahovici i evo uskoro, ja duboko vjerujem, i u Slatini, – rekao je župan Andrović izrazivši zadovoljstvo kvalitetnom izvedbom kampusa na čemu je čestitao g. Kalemu, kao i na odvažnosti i hrabrosti investiranja u Slatinu i našu županiju.

– Na svima nama je, na politici, da ove prostore stavimo u funkciju, da budu popunjeni i da naši ljudi i naša djeca ne sele kao prvo na studije u druga područja, da li Hrvatske ili inozemstva, a ono što je još bitnije da ne sele za poslom. Upravo s ovakvim projektima ćemo zadržati ljude da ostanu ovdje, otvoriti nova radna mjesta, omogućiti im da imaju kvalitetne uvjete za život, mjesta za djecu u vrtićima i siguran posao. Stoga još jednom veliko hvala svima koji sudjelujete u ovom projektu, – zaključio je župan Andrović.

Na kraju se Jozo Kalem zahvalio na riječima potpore njegovim investicijama koje će se na slatinskom, ali i području cijele Virovitičko-podravske županije nastaviti i to ne samo u obrazovnom već i gospodarskom sektoru.(mf/Foto: Mihaela Feldi) 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button