KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Održan novi susret ČITATELJSKOG KLUBA Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

U Godini čitanja i Mjesecu hrvatske knjige slatinski Čitateljski klub sastao se po 51. put u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Slatina kako bi svojim čitanjem obilježili ovogodišnju temu ove manifestacije „Hrvatski autori u godini čitanja“, te su za ovaj susret odabrali knjige suvremenih hrvatskih pisaca.
Kako je moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je „Ajmo hrvati se s knjigom“ svaki se član Čitateljskog kluba hrvao s knjigom koju je odabrao iz izdvojenog fonda knjiga hrvatskih autora.
Budući da su do sada rijetko čitali domaće pisce ovo je bila idealna prilika za to te su se pozabavili temama domaćih autora. Od 13 članova koji su pročitali svoju odabranu knjigu njih je nekoliko pročitalo i po dva naslova različitih autora, a birali su knjige koje su aktualne, tematski, radnjom i suvremenošću.

– Odabirom ovakvog načina čitanja upoznajemo inteligentnog gubitnika čija će se životna priča odvijati u sudbonosnom i dramatičnom vremenu, koji umjesto lagodnog života izabire buntovništvo, ali i pored toga pisac baveći se ozbiljnom temom uspijeva biti zabavan. Na drugoj strani upoznajemo se s jednom drugom životnom pričom kojom se traga za prijateljstvom, za obitelji koja se raspada. Treća će priča, sjećanjem na djetinjstvo,   otkriti najdublje osjećaje vezane za obitelj i podrijetlo. Gradeći svoj glavni književni lik novi će autor neprilagođenu i drugačiju junakinju uspješno prikazati uz realnu sliku društva i položaja žene u njemu. Tu je i susjed koji našu junakinju novoga romana na pogrešan način budi iz kolotečine u koju je upala ne spoznajući svoju krivnju i guranje problema pod tepih.

Tu su i druge priče u kojima pisac uspijeva kod čitatelja razmaknuti zastor svakodnevnice i slici vremena u kojoj će jasno pridodati drugačiju sliku, – istaknula je koordinatorica Čitateljskog kluba Slatina Marija Cindrić te zaključila kako je ovaj projekt bio zanimljiva pustolovina, a opširnije dojmove članove Čitateljskog kluba možete pronaći na web stranicama Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.

U konačnici knjige pročitane za ovaj susret svidjele su se članovima jer su angažirane i raznolike, a preporuka je jedne od najvjernijih članica da ubuduće kod odabira čitanja knjiga bar 30 posto bude domaća literatura.

– Jedan od pročitanih pisaca napisao je da je za njega književnost oduvijek bila religija, a ne lijek, a čitanje knjiga ono što nas čini ljudima i da kad nestane knjige, nestat će i svijeta. Stoga, živjela knjiga! – poručuju članovi Čitateljskog kluba Slatina.
(mf/Izvor: Čitateljaki klub Slatina)


Za 51. susret čitale su se sljedeće knjige:
– Goran Tribuson „Vilinske priče“,
– Ivana Šojat „Zmajevi koji ne lete“,
– Sonja Smolec „Ada“,
– Marina Šup Puhovski „Zbogom djevojčice,
– Marina Vujčić „Susjed“,
– Oliver Jukić „Sto lica oporbenog psa“,
– Zoja Strenja-Šolaja „U  vrtložini“,
– Nada Gaćiš „Devet života gospođe Adele“,
– Ivo Balenović „Podmetači leševa“,
– Damir Karakaš „Okretište“,
– Mauro Lacovich „E pa sad mi je dosta!“,
– Marina Horkić „Dobre zvijezde Mliječne staze“,
– Dino Pešut „Poderana koljena“,  
– Franjo Janeš „Petlja“ ,
– i Karmela Špoljarić „Ringišpil“.

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button