KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Održan 7. zajednički koncert učitelja glazbenih škola Slatine i Szigetvara

Slatina i Szigetvar prijateljski su gradovi, a slatinska glazbena škola Milka Kelemena i škola Weinar Leö iz Szigetvara svoje prijateljstvo održavaju već pune 22 godine. Na tragu prijateljskih odnosa i gostovanja jedni drugima, na inicijativu ravnatelja szigetvarske glazbene škole Andrasa Deichlera 2012. godine prvi puta je održan i koncert učitelja ovih škola.
Prema riječima ravnatelja slatinske glazbene škole Antonija Brzice, ovakav tip koncerata postao je već tradicija u kojoj učitelji nastupaju svake godine, ali naizmjenično jedne godine u Szigetvaru, a druge u Slatini.
Domaćin ovogodišnjeg koncerta bila je slatinska škola gdje su se u koncertnoj dvorani po sedmi puta okupili učitelji te izveli izvrstan koncert.

Na početku koncerta goste iz Szigetvara na čelu s ravnateljem Andrasom Deichlerom, te domaću publiku među kojom je u ime Grada Slatine nazočio pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok, pozdravio je ravnatelj domaćinske škole Antonio Brzica.

Uslijedio je koncert na kojem su nastupili Ines Jagec (violina), Andriana Jaković (brač), Siniša Ivček (gitara), Korana Perlić (bas), Silvio Gumbarević (harmonika), Josip Jagušić (klavir), Martina Tepeš (glas), Sara Mojzeš (glas, klavir), Jelena Škvorc (trombon), Korana Perlić (čelo), Melinda Szente (glas), Csenge Németh (flauta), Katalin Poórné Gál (klavir), Erika Németh (violina), Anna Simon (klarinet), Laura Märcz-Varga (klavir, def), Gábor Pusztai (gitara), Balázs Bruszel (truba) i András Deichler (trombon) te dirigent Ferenc Szabó.
Uz klasična djela poznatih skladatelja, u različitim su kombinacijama izveli i evergrine iz filmova, u dva navrata djela argentinskog skladatelja Piazzole, a u samoj završnici koncerta profesori iz Szigetvara iznenadili su s izvrsnom izvedbom Carmen od Bizeta.
Izvođači su redom oduševili brojnu publiku koja ih je svojim gromoglasnim pljeskom pozvala na bis, a ravnatelj Brzica, zahvalivši se svim profesorima na odličnom programu, naglasio je zadovoljstvo što u njegovoj školi mahom rade ovakvi ljudi i vrhunski učitelji glazbe koji će novim generacijama prenijeti svoje znanje kako bi i njih za desetak do dvadeset godina gledali na ovakvim koncertima.

– Kolega Andrasa i ja zaista možemo biti ponosni što imamo ovakve učitelje koji nisu žalili svoje dragocjeno slobodno vrijeme u pripremi ovog programa kojim su još jednom potvrdili svoju kvalitetu na oduševljenje svih, a posebno učenika i njihovih roditelja koji mogu biti zadovoljni jer njihova djeca u takvim rukama mogu danas-sutra također postati vrhunski glazbenici, – istaknuo je Brzica te dodao kako je ovaj koncert bio i vrhunski finale za kraj školske godine.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button