KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Održan 52. susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, posljednji u ovoj godini

Članovi Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina sastaju se svakog drugog utorka u mjesecu, a to su učinili i ovoga utorka, 14. prosinca i to po 52. puta.

– Nastali smo kao želja, ideja i potreba ljudi različitih osobina, karaktera, viđenja svijeta i života, a opet toliko sličnih u potrebi da pročitamo, saznamo, otkrijemo, iznenadimo se, upoznamo druge ljude, njihove poglede, težnje. Čitajući knjige, mi tako različiti, a ipak tako slični, pripremajući se za nove susrete, birajući nove naslove knjiga koje ćemo skupa pročitati i zajednički podijeli svoje doživljaje bez rezerve, uspjeli smo se održati unatoč vanjskim čimbenicima koje ne možemo zanemariti, – istaknula je koordinatorica Čitateljskog kluba Slatina Marija Cindrić te dodala:

– Čitali smo knjige različitog sadržaja, tematika, žanrova i neke su nas oduševile dok su nas druge razočarale. Često se na našim susretima prisjetimo neke već zajednički pročitane knjige. Ponekad se ne možemo sjetiti njenog točnog naziva, zaboravimo ime glavnog lika, čak i pisca. To nas zapravo razveseli, kao sjećanje na nešto što smo zajednički prošli. Nije više važno jesmo li knjizi dali dvojku ili peticu jer odjednom knjiga koja nam je bila dosadna, nerazumljiva postaje dio neke poredbe i ona iznenada ponovno oživi u našim razgovorima.

Tijekom ovoga susreta članovi su razgovarali o knjizi „Lov na divlju ovcu“  japanskog pisca Harukija Murakamija koja je inače i prva knjiga nekog  japanskog autora pročitana u klubu.
Većina članova Čitateljskog kluba već se susrela sa djelom ovog plodonosnog pisca čijih je 16 naslova u slatinskoj knjižnici.  
U ovom djelu iz njegove ranije faze pisac gradi lik pripovjedača koji je uvijek muškog roda i koji otkriva čitatelju svoju priču, viđenje svijeta, spoznaje, dileme, što ga pokreće, odnosno obično ne pokreće, te se suočava s nametnutom potragom za divljom, posebnom, imaginarnom ovcom…

Članovi su knjigu doživjeli na različiti način, ali su se složili da je svima definitivno različita od svega što su do sada pročitali, te ju ocijenili srednjom ocjenom 3,1.

Ovaj je sastanak bio zadnji u ovoj godini, Godini čitanja i zbog toga je bio poseban, dok će se sljedeći održati 11. siječnja, 2022. godine u 17,30 sati do kada će pročitati knjigu austrijske spisateljice Aline Bronsky „Posljednja ljubav babe Dunje“, odnosno priču o starici koja se vraća u svoje rodno mjesto koje je doživjelo nuklearnu katastrofu i u kojem je visoki stupanj radijacije.

– Nama je zaista lijepo. Pridružite nam se, – poručuju članovi Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina na čijoj web stranici možete pročitati kompletne dojmove o do sada pročitanim djelima.
(mf/Izvor: Čitateljski klub Gradske knjižnice i čitaonice Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button