KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Održan 48. susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Dugo je toplo ljeto i mnogi su na zasluženom godišnjem odmoru van svojih prebivališta. Unatoč tome, u Knjižnici se održao novi susret Čitateljskog kluba čiji su članovi za ovaj susret pročitali knjigu „Stoner“ američkog pisca  Johna Williamsa.  Knjigu je pročitalo 15 članova, od kojih je čak osam putem e-maila poslalo svoje osvrte na pročitanu knjigu koji su na susretu i pročitani.

Zanimljivost ove odabrane knjige je u tome što je u SAD- a prvi put objavljena 1965. godine i bila je skoro neprimijećena, označena kao kampusov, akademski roman čija je glavna radnja smještena u i oko nekog sveučilišta. Zahvaljujući volji oduševljenih čitatelja ponovno se objavljuje 1972., 2003. i 2006. god. i prepoznata je kao remek-djelo ovog pisca.

Knjiga je oduševila većinu članova čitateljskog kluba koji su je pročitali u dahu.

– Glavni je lik i naslovni, William Stoner središnja figura romana koji je okupirao naše misli, jer iako je izmišljen bio nam je toliko stvaran da smo čitajući prepoznali poneki odraz nas samih, kako je lijepo istaknuo jedan naš član. Upravo je u tome  veličina ovog djela, priča o malom čovjeku, na malom sveučilištu, ni najsretniji,  ni najhrabriji, ni  najuspješniji, a ipak onako kako je živio Stoner ljudski život se ne može proživjeti hrabrije, punije, sretnije.
Upoznavajući se s likom Stonera, počevši od njegovog najranijeg djetinjstva, školovanja, težačkog rada na imanju roditelja, zapazili smo njegovu važnu crtu koja će biti prisutna cijelog njegovog života, a to je rad i trud.
Naš prvi susret s njim je bio negativan. Nije nam se svidio, onako previše ozbiljan, popustljiv, pasivan, za neke i kukavica. To nas je kod njega ljutilo. A onda, njegov život teče dalje i što ga više upoznajemo počinjemo ga shvaćati. Veličina ovog romana je u toj emociji koju autor uspijeva izbaciti iz nas. Stalo nam je do ovog čovjeka, vidimo svu njegovu patnju, bol koju proživljava, nepravdu koja mu se nanosi, a on ne čini ništa da bi nešto promijenio. Nismo li i sami često takvi. Pustimo da se neke stvari dogode. Teško je, ali pustimo. Stoner u svom tom jadnom, a opet velikom životu nalazi ispunjenje u svom životnom pozivu profesora književnosti na sveučilištu, književnost je njegova strast i ona mu daje snage da balansira sa svim nedaćama i nepravdama. U konačnici, on ne zamjera nikome, svakoga pušta da živi svoj život kako najbolje zna i umije, jedina mu je briga nije li možda mogao učiniti nešto više za osobu koja ga je uništavala, nije li  mogao više voljeti, – prepričali su nam ovu zanimljivu knjigu članovi Čitateljskog kluba te istaknuli dvije poznate misli koje su isplivale iz lika ovog romana:

„Veliki čovjek postavlja stroge zahtjeve na sebe; mali čovjek ih postavlja drugima“

Konfucije

„Neki smatraju da ustrajnost jača čovjeka, no, katkad je to popuštanje“

  Sylvija Robinson

Na kraju su ovaj roman ocijenili srednjom ocjenom 4,83, a za sljedeći susret koji će se održati 14. rujna u 17.30 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, dogovorili čitanje knjige „S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu“ škotske spisateljice Gail Honeyman koja je za ovaj roman dobila brojne nagrade i oduševila mnoge čitatelje.

Šašavi roman koji na prvu privuče humorom, ali u sebi krije i romansu i trilerski napetu pozadinsku priču. Urnebesno i dirljivo“ – PEOPLE
 (mf/Izvor: Čitateljski klub GKiČ Slatina)

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button