DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Održan 4. memorijalni maraton „Davor Šoploher – (ne) zaboravljeni heroj!“

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ po 4. je puta, uz pokroviteljstvo Grada Slatine, organizirala memorijalni maraton od Seone kod Našica do Slatine, pod nazivom „Davor Šoploher – (ne) zaboravljeni heroj!“.

Maratonci su i ove godine trčali u spomen na Davora Šoplohera, ratnog zapovjednika specijalne postrojbe Policijske postaje Slatina koja je dala značajan doprinos u oslobođenju okupiranog brdskog dijela bivše općine Podravska Slatina i okupiranog Voćina. Davor Šoploher preminuo je od zloćudne bolesti 19. travnja 1999. godine. Od tada se na taj dan ili vikend najbliži tom datumu, svake godine sastaju njegovi suborci, posjećuju njegov grob i odaju mu počast, a na inicijativu jednoga od njih, poznatog slatinskog ultramaratonca i člana Glasnika istine Gorana Drakslera.

Na ovogodišnjem memorijalnom maratonu sudjelovalo je dvanaest trkača: počasni član Glasnika istine iz Zagreba Duško Štrbac, Goran Draksler, Mario Kovač, Robert Knapić, Božidar Smokrović, Zlatko Milošević, Andrej Tadić, našičanin Siniša Kanis, te osječani Ivica Lenard, Robert Kasumović, Vesna Janković i Jasna Plemeniti, dok su logistika bili Cvijeta Šoploher, Stjepan Jagić i Pavo Tutenov.

Maratonci su se okupili u Seoni rodnom mjestu Davora Šoplohera ispred njegove rodne kuće od kuda su ih na maratonsku dionicu dugu gotovo 45 kilometara do Slatine, ispratili brojni mještani i članice Udruge žena Seone na čelu s predsjednicom Jasnom Đurinski, dok su im riječi zahvale uputili su Davorova udovica Cvijeta Šoploher i zamjenik načelnika Općine Donja Motičina Mišo Tomac.
U ime svih sudionika domaćinima se zahvalio Pavo Tutenov, predsjednik Glasnika istine, koordinator i voditelj ovog memorijalnog maratona.

Na svom su putu maratonci zastali u Donjoj Motičini gdje su ih dočekali načelnik Općine Željko Kovačević i predsjednik Udruge vukovarskih branitelja Našice Davor Batrac, a dolaskom u Slatinu pridružili su im se članovi motoklubova Speed iz Slatine i Kumovi iz Virovitice koji su ih ispratili do slatinskog gradskog groblja gdje je održan komemorativni skup kod posljednjeg počivališta Davora Šoplohera.

Predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Pavo Tutenov i Davorova supruga Cvijeta, zahvalili su se svim sudionicima maratona, predstavnicima institucija i brojnim građanima što su svojim dolaskom dali svoju podršku Davorovim suborcima što je dokaz da će sjećanje na njihovog „Šefa“ živjeti zauvijek.

– Davor Šoploher nije zaboravljen zahvaljujući svima nama. Ono što činimo ovdje, činimo na nivou cijele Hrvatske. Glasnici istine pronose istinu o Domovinskom ratu baš na ovaj način, trčeći i dok god budemo živi trčat ćemo u spomen na Davora, – istaknuo je Tutenov zahvalivši se svima koji su dali svoj doprinos organizaciji ovog memorijala, osobito Gradu Slatini koji je njegov pokrovitelj u nadi da će tako biti i u narednim godinama.  

– I kada ne budemo mogli trčati, doći ćemo na ovo mjesto, mislim da je to najvažnije. I kada ne bude energije u nama, vjerujem da će biti u onim mlađima koji će nastaviti njegovati sjećanje, da se ne zaboravi, a to sjećanje će u našim srcima ostati dok god smo živi, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

Paljenjem svijeća dužnu počast odali su njegovi suborci predvođeni Goranom Drakslerom članom Glasnika Istine, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije „Barun“ general Mirko Horvatin, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, predstavnici Policijske uprave virovitičko-podravske na čelu sa zamjenikom načelnika Nenadom Križićem, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni predsjednikom ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednikom županijskog Odbora za hrvatske branitelje Matom Bubašem, članovi Udruge maratonaca VPŽ Glasnici istine, predstavnici motoklubova Speed i Kumovi, te članovi obitelji Davora Šoplohera i ostali građani.

Molitvu za preminulog Davora Šoplohera, kao i sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, predvodio je najstariji član Udruge Glasnici istine Zlatko Milošević.

Nakon komemoracije, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, u prostorijama slatinskog Moto kluba Speed na nogometnom stadionu Antuna Tone Butorca u Slatini upriličen je prigodni domjenak, te su uručene zahvalnice sudionicima i zaslužnima za obilježavanje obljetnice.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Glasnici istine)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button