DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Odred izviđača Lisice Slatina izvijestio gradonačelnika Ostrošića o svom radu i daljnjim planovima

Nakon i više nego uspješne organizacije nedavno održane ekološke akcije Zelena čistka predsjednik i tajnik Odreda izviđača Lisice Slatina Denis Cukor i Igor Kardoš posjetili su slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića.

Upravo spomenuta akcija bila je jedna od tema sastanka kojemu je nazočio i pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok.
Gradonačelnik je pohvalio izuzetnu suradnju slatinskih izviđača s brojnim udrugama čiji su članovi zajedno s Lisicama očistili veliki dio šumskog predjela povrh Javorice i uklonili oko 2 tone otpada, a sve pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Slatine i nekoliko sponzora među kojima je svoju potporu iskazao i Grad Slatina.

Za iduću godinu Cukor je najavio još veću i jaču akciju te tom prigodom gradskim čelnicima ukazao na još nekoliko divljih odlagališta otpada na slatinskom području koje se ne mogu očistiti samo vrijednim rukama volontera već je potrebna i određena mehanizacija tako da, prema riječima gradonačelnika, u narednom periodu možemo očekivati novu zajedničku radnu akciju čiji bi konačni rezultat trebala biti ljepša i čišća Slatina.

Osim toga voditelji slatinskih Lisica upoznali su ih i s brojnim aktivnostima i napretkom odreda čiji se rad bazira na kontinuiranom održavanju sastanaka i po nekoliko sati tjedno tako da djeca ozbiljno shvate sve planirane zadatke.

– Djeca su nam odlična, vrijedno rade, prihvaćaju sve zadatke i vrlo su aktivna, a u pojedinima, uskoro nadam se certificiranim voditeljima, vidimo i naše zamjenike koji će moći voditi slatinske izviđače još dugi niz godina jer izviđaštvo u Slatini ima dugu tradiciju koju planiramo samo još više pojačati, – istaknuo je Cukor te podsjetio na pojedine aktivnosti u proteklom periodu poput zimovanja u Fužinama što je bila lijepa nagrada izviđačima za njihov trud i rad. Spomenuo se i nedavne posjete osječkih izviđača Izviđačkog kluba Javor koji su ostali zadivljeni Slatinom. Planiran je i uzvratni posjet čime uz već sklopljena prijateljstva tijekom 12 godina svoga postojanja slatinske Lisice šire poveznice s drugim odredima.

– Da bi otišli nekome u posjet moramo u svom gradu imati adekvatan prostor za uzvratna gostovanja za što bi bio idealan izviđački park o kojemu već neko vrijeme razgovaramo s Gradom Slatinom kao potencijalnim partnerom na projektu. Veliki je to „zalogaj“ za ostvariti, ali mi smo u to krenuli i ustrajat ćemo dok ne uredimo izviđački park dovoljno blizu da se u njega može doći pješice, a opet dovoljno daleko kako bi osigurao osamu bez buke na nekom brdovitom šumskom predjelu što bi bilo idealno.

Mi bi ozbiljno željeli dobiti svoj prostor za svoje aktivnosti jer mi smo jedna od aktivnijih udruga koje rade s djecom i na izvaninstitucionalnom obrazovanju djece koje je vrlo bitno za formiranje mladih, pametnih umova koji će u budućnosti upravljati ovim gradom, tako da bi htjeli bolje uvjete i mogućnosti za rad s djecom koja su svojim dosadašnjim radom to i zaslužila. 
Planirani park bit će moderan i biti na usluzi izviđačima, ne samo Slatine već iz cijele izviđačke zajednice što bi povećalo kapacitete slavonskih izviđačkih odreda koji imaju jako stare i loše uređene izviđačke parkove i nema ih puno, a mi bi bili jedini na Papuku. U konačnici spomenuti park trebao bi biti jedan od najboljih parkova u Hrvatskoj, a uvelike bi pomogao ostvarenju jednog od naših ciljeva da postanemo samodostatni, odnosno ostvarimo vlastite izvore financiranja za naš daljnji rad. Do tada smo neizmjerno zahvalni Gradu Slatini, Turističkoj zajednici Grada Slatine i svim ostalim sponzorima koji nas pomažu, – zaključio je Cukor ovu temu te najavio daljnje planove.

– Ljetni logor u trajanju od 7 do 10 dana planiran je u kolovozu ove godine u Gorskom kotaru ili zaleđu dalmatinske obale, no ukoliko nam financije ne budu dostatne bazirat ćemo se negdje lokalno. Mi bi htjeli da naši izviđači vide više, da prošire poglede na svijet, upoznaju druge ljude, njihovu kulturu te drugačije načine i mogućnosti rada čime bi svi mi stekli i više iskustva. Stoga su putovanja jedini način da izađemo iz zatvorenog kruga te bi mi bilo drago da uz potporu Grada i drugih sponzora odvedemo naših 20-ak članova na pravo izviđačko ljetovanje gdje bi djeca bila okružena drugačijom prirodom bez moderne tehnologije. 

Pokazni logor u Slatini sada je već postao tradicija, no svojom je posjećenošću postao premali u gradskim parkovima te je plan ove godine ga smjestiti na prostoru jezera Javorica.

– Ovaj logor planiramo početkom rujna prije početka nove školske godine, a u sklopu programa obilježavanja Dana grada Slatine. U skladu s konstantnim napretkom ovoga puta širimo svoju suradnju te ćemo određene aktivnosti odraditi s Društvom naša Djeca Slatina i vjerujem da će privući još više pažnje nego prošlogodišnji, – zaključio je Cukor najavivši i prvu sljedeću aktivnost slatinskih izviđača, odnosno proljetni logor na pustari Višnjica.

Gradonačelnik Ostrošić zahvalio se svojim gostima na iscrpnom izvješću te naglasio kako će Grad Slatina prema svojim mogućnostima, kao i do sada pratiti i pomagati rad Odreda izviđača Lisice koji je izuzetno bitan čimbenik našega grada. Isto tako predložio im je nekoliko aktivnosti koje bi još više povezale naše mlade i one najmlađe gdje bi se pokaznim logorima na prostoru vrtića i škola i oni zainteresirali za izviđaštvo.

– Čestitam našim mladim Lisicama što svojim vrijednim zalaganjem boje našega grada prikazuju u najljepšem svjetlu izviđačima drugih odreda, te na ustrajnosti održati naše izviđaštvo koje ih može naučiti samo pravim vrijednostima života.  Isto tako želim pohvaliti trud i rad pet entuzijasta koji predvode slatinske izviđače. Pozdravljam njihov kontinuitet u radu i drago mi je što šire svoje vidike, te na jedan potpuno drugačiji, kreativan i dobar način, brinu o djeci i mladima našega grada, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Damir Jukić-arhivska fotografija)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button