DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Odlična predstava “Kad je gusto – samo rijetki”

Sinoć (srijeda) su Slatinčani željni smijeha mogli pogledati predstavu “Kad je gusto – samo rijetki” u izvedbi poznate akademske glumice Svetlane Patafte i trenutno najpoznatijeg hrvatskog ali i regionalnog stand up komičara Gorana Vinčića. Svetlana Patafta potpisuje i režiju ovog cabaret komada, dok je za tekst i songove zadužena Silvija Šesto.

Ova suradnja Svetlane i Gorana produkt je dugogodišnjeg prijateljstva koje je započelo tako što je Svetlana bila Goranova učiteljica na satovima glume. Akademska glumica Svetlana Patafta u svojoj bogatoj karijeri ima pregršt predstava i filmova, ali i različitih projekata i radionica. U posljednjih se nekoliko godina bavi vrlo fokusiranim kazalištem za najmlađe. U teatru “Puna kuća” potpisuje umjetničko oblikovanje programa i radi kao redateljica, glumica i producentica. Autorica je projekta Multikulturom do kvalitetne kulture, a od 2002. se bavi i dramskom pedagogijom. Od 2015. godine počinje raditi s maloljetnim majkama i njihovim bebama u okviru programa “Mama je mama” udruge Korak po korak.

Gorana Vinčića nije potrebno slatinskoj publici posebno predstavljati jer je već gostovao kod nas, ali od tada je, možemo reći, puno napredovao te iza sebe ima pozamašan broj predstava, stand up gostovanja, a sve ga češće viđamo i na televiziji.

Ovaj uigrani dvojac je sinoć je slatinskoj publici priuštio salve smijeha, ali i zamišljenih pogleda i razmišljanja prikazavši vrlo vjerne situacije iz naše građanske svakodnevice, naravno na komičan način. Svima razumljive, obične, sveprisutne situacije uspjeli su približiti gledateljstvu tako da se sa svakom mogu poistovjetiti, dočaravajući na komičan način svu problematiku običnog čovjeka s kojima se susreće kroz život. Dijalozi su bili upotpunjeni sa songovima koji su kroz stihove pojašnjavali netom izvedene scene.

Svetlana i Goran su nas proveli kroz tramvaj, autobus, dugo čekanje kod doktora i u banci te zajedničko gledanje televizije. Svakodnevica jednog para, prijatelja ili slučajnih prolaznika u običnim, ali zahvaljujući njima komičnim situacijama, kod publike su izazivale smijeh i pljesak i možemo reći da je tijekom predstave atmosfera bila opuštajuća.

Dodatna posebnost ove predstave je aktivni dijalog s publikom kada je upriličen i kviz iz poznavanja lektire. Moramo priznati da su pitanja bila doista ozbiljna i teška, a najveće znanje je pokazala ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca Ksenija Vujanović Juras koja je znala sve točne odgovore. Za takav uspjeh nije izostala nagrada te je ravnateljici uručena knjiga “Sasvim mala predstava” autorice Silvije Šesto.

Uspješnost izvedbe ove cabaret predstave na domaći način je i pjevanje na završnoj pjesmi “Kad je gusto – samo rijetki”. Sinoć je bila prilika za dobar smijeh, dobar ritam i dobre songove. Svetlana i Goran su nas podsjetili na breme malog čovjeka i njegovim brigama u sadašnjosti i njegovu želju za promjenom koja mu je, kao pojedincu, nedokučiva.

Ljepota ove predstave je u tome što su nam sve situacije u kojima smo se našli i koje su nam ponekad teške, njihovom izvedbom postale smiješne i vesele. Hvala im za punih 75 minuta glume, pjesme i smijeha.

(nm/Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button