DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Odjel za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Doma zdravlja VPŽ u ispostavi Slatina nudi vam mogućnost „krioterapije“ ili da vam tijelo „lebdi u bestežinskom stanju“

„Zahvaljujući ravnatelju Doma zdravlja VPŽ dr. Ivici Fotezu, Dom zdravlja u Slatini je jedan od najopremljenijih domova zdravlja u Slavoniji“, riječi su virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, prilikom njegove nedavne posjete Slatini. I doista, ovdje u Slatini imaju sve što vam treba za rehabilitaciju, od bazena koji je prije neku godinu izgrađen sredstvima Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine i Doma zdravlja VPŽ, ali i nekih novih stvari o kojima je govorio ravnatelj Doma zdravlja VPŽ dr. Ivica Fotez.

  • Nas veseli činjenica da je Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije nastavna baza Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje studenti obavljaju vježbe u sklopu kurikuluma nastave, stručnu praksu propisanu Zakonom o obrazovanju te obvezni pripravnički staž nakon završetka školovanja je i činjenica da pacijentima omogućimo što kvalitetniju i opsežniju zdravstvenu zaštitu. No, u zadnje vrijeme smo, uz podršku Virovitičko-podravske županije, zanovili uređaj za terapiju hladnim zrakom. Njime je olakšana aplikacija krioterapije kako za fizioterapeuta tako i pacijenta, naravno uz bolji i sigurniji učinak krioterapije. Tu je i uređaj za trakciju, kojim se omogućuje „oslobađanje“ konflikta struktura u vertebro – diskalnom segmentu /VDS/ u području vrata ili slabinskom /lumbalnom/ dijelu kralježnice.

Zanimljiv je i tzv. kavez koji nudi neke druge mogućnosti. Dr. Ivica Fotez je pojasnio.

  • Tzv. „kavez“ se odnosi na rasteretne vježbe kojim se omogućava povećanje opsega pokreta zglobova bez opterećenja kod jakih bolnih stanja ili nakon operativnih zahvata. S druge strane u istom „kavezu“ se može preko manžeta, kolotura i utega vježbanjem povećavati snaga pojedinih mišića ili mišićnih skupina. Postoji i mogućnost vježbi za kralježnicu u tzv. „lebdećem“ stanju, kada se manžetama tijelo održava kao u bestežinskom stanju.

Nabavljen je i „gladijator“.

  • Za potrebe intenzivnijeg snaženja mišića kod mlađih pacijenata nakon traume ili bolesti koje dovode do smanjenja snage/tonusa mišićnog tkiva nabavljena je sprava tzv. “ gladijator“ koji možete vidjeti u teretanama. Nadalje osigurana su i pomagala koja se koriste za vježbe propriocepcije, balansa, koordinacije te pomagala za individualno vježbanje opsega pokreta pojedinih zglobova te snaženja malih mišićnih skupina. Naravno sve ovo je samo dio onoga čime raspolažemo – zaključio je dr. Ivica Fotez.
    mf (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button