DOGAĐANJANASLOVNICA

ODJECI OTVORENJA TVORNICE NUTRIS.TECH: Jedno je od najvećih ulaganja u povijesti županije

Na mjestu propale svinjogojske farme počinje jedna nova, još uspješnija priča


Kao što smo izvijestili, u slatinskom prigradskom naselju Novom Senkovcu u utorak je svečano otvorena tvornica za preradu boba i proizvodnju biljnih proteina NUTRIS.techTM, jedinstvena, prva u Europi hibridna tvornica za proizvodnju visokokvalitetnih sastojaka biljnog porijekla.

Čestitke osnivaču i predsjedniku Uprave NUTRIS grupe Zvonimiru Sedliću, investitorima i svima koji su sudjelovali u realizaciji toga velikog projekta uputio je i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

– Prije četiri-pet godina, kad smo se gospodin Sedlić i ja upoznali, nisam mogao ni sanjati što će se ovdje dogoditi. Međutim, kako smo tijekom vremena razgovarali i kako se Grad Slatina stavio na raspolaganje ovom investitoru, shvatio sam da taj čovjek ima viziju. A ta vizija je narasla i zajedno s partnerima iz Danske ovaj projekt je ne samo zaživio, nego futuristički se razvija dalje. Ovaj projekt od 220 milijuna kuna jedno je od najvećih ulaganja u povijesti županije i meni je izuzetna čast što je jedan takav projekt Novi Senkovac i Slatinu stavio na svjetsku kartu kao veliku točku razvoja. – rekao je gradonačelnik Ostrošić i čestitao NUTRIS timu na ambiciji, viziji, “i na svemu što će se ovdje tek dogoditi”.

Svoj mali doprinos tom velikom projektu Grad Slatina dao je ulaganjem pola milijuna kuna u pristupnu cestu, a zajedno s Udrugom HVIDR-a Slatina i Ministarstvom hrvatskih branitelja, uredit će park uz tvornicu da mještani Senkovca imaju prostor za rekreaciju i “da ovoga velikog susjeda ne osjete kao nešto strano, nego kao nešto njihovo, a to njihovo postaje hrvatsko, i postaje svjetsko”.

Veliko zadovoljstvo realizacijom projekta NUTRIS grupe izrazio je i župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

– Još uvijek nekako ne vjerujem da se ova suvremena tvornica otvara upravo ovdje, u Novom Senkovcu, ali sam izuzetno zadovoljan i sretan što je ova gradnja privedena kraju i što počinje jedna nova, uspješna priča na mjestu gdje je bila jedna stara svinjogojska farma koja je, nažalost, propala. Ali kako kažu – život piše nove priče, a ovdje počinje jedna nova, vjerujem još uspješnija priča za Novi Senkovac i grad Slatinu, ali i za cijelu Virovitičko-podravsku županiju. To je nova, suvremena, inovativna tvornica građena po principu kružnog gospodarstva, što znači iskoristit će se sav otpad, a koristit će se obnovljivi izvori energije, jedina takva tvornica u Hrvatskoj, ali i u Europi, u kojoj će se proizvoditi hvalevrijedni, zdravi, nutritivni i kvalitetni proizvodi. Ova velika investicija našu županiju, ali i cijelu Hrvatsku pozicionira na karti svijeta kao jednu novu točku proizvodnje biljnih proteina.

Župan Andrović ističe da je ovakvo ulaganje pravi primjer gospodarskog rasta Virovitičko-podravske županije, ali i primjer daljnjeg razvoja, jer budućnost je upravo u proizvodnji hrane, a Virovitičko-podravska županija i cijela Slavonija ima sirovinu i zato veliki potencijal za takvu proizvodnju.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button