POLITIKA

Odgovor Komrad-a d.o.o. na priopćenje predsjednika Gradskog odbora HDZ-a od 30.3.2019.

Zbog velikog interesa javnosti želim predočiti točne i provjerive činjenice koje negiraju više netočnih tvrdnji iznesenih u priopćenju predsjednika Gradskog odbora HDZ-a od 30. 3. 2019.

POVEĆANJE CIJENE VODNIH USLUGA

Ured Državne revizije obavio je reviziju ekonomske opravdanosti razlika u cijeni javne vodoopskrbe na području naše županije.
Revizorskim nalazom donesene su preporuke da se izjednači cijena vodoopskrbe za gospodarstvo i domaćinstva, smanji cijena fiksnog dijela za socijalno ugrožene građane i uskladi cijena vode i cijena proizvodnje vode što je Komrad i uradio.
Komrad d.o.o. je za promjenu cijene vodnih usluga zatražio suglasnost gradonačelnika i općinskih načelnika sa svog vodoopskrbnog područja, sukladno članku 207. Zakona o vodama.
Za promjenu cijene vodnih usluga dali su suglasnost Grad Slatina, Općina Podravska Moslavina, Općina Sopje i Općina Voćin (72,72%) a protiv su bile Općina Čađavica, Općina Mikleuš i Općina Nova Bukovica(27,28%).
Povećanje cijena vodnih usluga traženo je i 2016. godine zbog istih razloga za puno veći iznos za vrijeme direktora Mirana Janečića.

MJESEČNO OČITANJE VODOMJERA

Očitanje vodomjera do sada se obavljalo svakih 3 do 6 mjeseci, a kod nekih korisnika i nikad.
Korisnicima vodnih usluga su ispostavljane akontacijske rate koje su na kraju razdoblja usklađivane sa stvarnom potrošnjom za 7.340 korisnika.

Često su se korisnici žalili na visinu akontacijskih rata.
Učestala pucanja cijevi na internom cjevovodu, te pucanje vodomjera uslijed smrzavanja ili druga oštećenja povećavali su potrošnju vode korisnicima, a na kraju je sve rezultiralo povećanim računima za njih.

Pripreme za mjesečno očitanje traju već godinu dana. Uveli smo novi program za evidenciju obveznika i praćenje naplate potrošnje vode, postavili „cloud“ infrastrukturu i zaposlili 4 mlada vodoinstalatera koji će: očitavati vodomjere, kontrolirati vodne građevine (cjevovode, ventile, priključake, hidranate…), spriječiti učestale krađe vode, dijeliti račune te čestim obilaskom terena i brzom reakcijom smanjiti gubitke vode tj. realno umanjiti iznose računa korisnika.

POSLOVANJE KOMRADA I PRIPAJANJE DRUŠTVA

Netočno je da Komrad ima gubitak u poslovanju!
Naprotiv, društvo dobro posluje iako zatečeno financijsko stanje kod promjene Uprave društva nije bilo dobro pa je isplata plaća za 12 mj. 2017. bila u pitanju.
Komradu su nedostajala financijska sredstva, a u isto vrijeme potraživanja društva bila su čak 5,5 milijuna kuna, pa se postavlja pitanje zašto nije bilo naplate istih za vrijeme direktora Janečića.

Naplatu smo u proteklom periodu itekako poboljšali, tako da su danas ukupna potraživanja Komrada 2,8 milijuna kuna, odnosno riječ je o gotovo upola manjim potraživanjima nego 2017. godine.

Točno je da postoji opasnost da Slatina izgubi Komrad zbog mogućeg spajanja manjih pružatelja vodnih usluga i njihova pripajanja većima o čemu se uskoro očekuje i novi zakon iniciran željom EK za ukupnim smanjenjem broja davatelja vodnih usluga na području RH, te apeliramo na sve političke strukture na Komradovom distributivnom području da budu jedinstvene glede očuvanja opstojnosti Komrada.

U Slatini 3. travnja 2019. godine.

Za Komrad:
Mr.sc. Mato Miličić,dipl.ing.polj.
direktor

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button