DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Sopju prisjetili se oslobođenja karaula 1991. godine

Hrvatski branitelji s područja općine Sopje obilježili su 29. obljetnicu oslobođenja nekadašnje vojarne tzv. JNA u Slatini i graničnih karaula Zanoš u Kapincima i Bobrovac u Noskovcima.
16. rujna oslobođena je slatinska vojarna koja je bila prvi oslobođeni objekt JNA na prostoru od Osijeka do Koprivnice. Istoga dana oslobođena je i karaula Zanoš, a dan poslije Bobrovac.
Počast poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i lampiona uz spomen-ploču kod Zdenca života u središtu Sopja odali su predstavnici Općine Sopje, načelnik Berislav Androš i njegov zamjenik Željko Janečić te predsjednik Općinskog vijeća Siniša Hrgović i vijećnici, zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, načelnik Općine Gradina Marko Ajček, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić, predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Pavo Tutenov, predsjednik Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije Dražen Zelenka, predstavnici policije te ostalih institucija i udruga s područja općine Sopje.

Obilježavanje oslobođenja karaula Zanoš i Bobrovac nastavljeno je uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera u sopjanskom Društvenom domu, gdje je nazočne pozdravio načelnik Berislav Androš te se zahvalio svima koji su tih dana sudjelovali u Domovinskom ratu, oslobađanju karaula i na taj način osigurali mir i slobodu. Potom se skupu obratio predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Mato Bubaš koji se prisjetio događanja od prije 29 godina kada je oslobođena slatinska vojarna i karaule u Kapincima i Noskovcima te naglasio kako su hrvatski branitelji ovoga kraja bili prvi koji su protjerali agresora s ovog papučkog dijela i prvi koji su oslobodili dio teritorija Republike Hrvatske.

– Pokazali smo srčanost i borbenost, te dokazali da smo u tim trenutcima bili sposobni u uniformi ZNG-a doći do pobjede, – istaknuo je Bubaš te pohvalio rad načelnika općina mlađih generacija koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu jer su bili premladi, ali danas podupiru rad braniteljskih udruga i na taj način čuvaju povijest za nove generacije. Osim općinama zahvalio se i Virovitičko-podravskoj županiji i gradovima s područja VPŽ, što imaju razumijevanja i svojim potporama pomažu čuvati sjećanje na Domovinski rat.
Dodao je kako sva događanja iz Domovinskog rata i sva sjećanja hrvatskih branitelja osim u medijima treba zabilježiti i u knjigama, jer hrvatski branitelj polako nestaje i ako ne bude zabilježeno „crno na bijelo“ kao da se nije ni dogodilo.

U ime Virovitičko-podravske županije nazočne je pozdravio dožupan Darko Žužak naglasivši da se sva događanja iz Domovinskog rata trebaju oteti zaboravu te čestitao svim sudionicima tih događanja 1991. godine.

– Tada su ti ljudi pokazali hrabrost, domoljublje, požrtvovnost i uspjeli su borbenom akcijom osloboditi prve vojne objekte koji su bili pod okupacijom bivše JNA. To je bio jedan, ali veliki korak ka ostvarenju više stoljetnog hrvatskog sna o stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske, – istaknuo je dožupan Žužak te naglasio kako je ta sloboda skupo plaćena životima naših vitezova i trebamo je i dalje nastaviti čuvati.

Žužak je s nazočnima podijelio i jednu, kako se izrazio, ekskluzivu, te rekao kako je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo počeo radove na objektu u Orahovici koji će biti centar za kardiovaskularnu rehabilitaciju u ovom dijelu Slavonije:
– Znamo da hrvatski branitelji, osim karcinoma, najviše obolijevaju upravo od kardiovaskularnih bolesti. Ministarstvo hrvatskih branitelja već je potpisalo ugovor s Gradskim društvom Crvenog križa iz Osijeka, koji ima smještajne kapacitete na Merkuru u Orahovici za četrdeset do pedeset ležajeva, i kada taj centar profunkcionira hrvatski branitelji iz Slavonije će tamo moći obaviti rehabilitaciju. Osim što će budući centar biti za rehabilitaciju, biti će i za prevenciju, dakle moći će se obavljati preventivni pregledi kardiovaskularnih bolesti – zaključio je Žužak.

Na kraju se s nekoliko riječi nazočnima obratio i predsjednik Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije Dražen Zelenka koji je evocirao uspomene na te dane ponosa i slave koji su itekako važni za cijeli slatinski kraj, susjedne općine ali i cijelu županiju.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button