DOGAĐANJANASLOVNICA

Odana počast hrvatskim vitezovima Tomislavu Mikiću i Mirku Vučeti

Slatinski branitelji svake se godine 5. listopada prisjećaju dvojice heroja Domovinskog rata, Tomislava Mikića i Mirka Vučete, koji su na današnji dan 1991. godine stradali na Mokrom brdu nadomak mjesta Ćeralije.

Tako su danas mjesto pogibije Tomislava Mikića i mjesto nestanka Mirka Vučete obišli predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Grada Slatine Ilija Nikolić, kao i suborci Stjepan Gal i Zlatko Hmelik, te su im polaganjem upaljenih lampiona odali dužnu počast.

Tomislav Mikić

Tomislav Mikić, rodom iz Nove Bukovice, poginuo je 5. listopada 1991. godine kao pripadnik 64. samostalnog bataljuna ZNG-a na Mokrom brdu, cesti prema mjestu Ćeralije u jednoj od akcija oslobađanja papučkog dijela slatinskog područja okupiranog od strane četničke horde.

Tomislav je bio vozač borbenog vozila koje se kretalo prema mjestu Ćeralije, te je prilikom dolaska do nepreglednog dijela ceste na vozilo ispaljen četnički protuoklopni projektil. U tom napadu Tomislav je izgubio život, a ostali članovi posade borbenog vozila, Zlatko Hmelik, Josp Balog, Dragutin Rokinger i Ivan Buti su ranjeni. Iako ranjeni, hrvatski vojnici su uzvratili paljbu i natjerali četnike na povlačenje.

Mirko Vučeta

Dolaskom ostatka hrvatskih snaga, četnici su se dali u bijeg prema Ćeralijama.

 

U istoj akciji, nešto kasnije od napada na borbeno oklopno vozilo, zarobljeni su hrvatski vojnici Mirko Vučeta i Tomislav Šimanović. Tomislav Šimanović je razmijenjen, a Mirko Vučeta se još i danas vodi kao nestali hrvatski branitelj.
(df, mf/Foto: D. Fišli, S. Gal, Facebook)

 

 


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button