NASLOVNICAŽUPANIJA

Od ruševine do ljepotice: U Suhopolju se na obnovi Dvorca Janković, budućeg Centra za posjetitelje, radi punom parom

Kod Dvorca Janković u Suhopolju postavljena je dizalica. Znak je to da se na obnovi ovog budućeg Centar za posjetitelje radi punom parom. Radi se od prvog dana, tamo još od svibnja, kada je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić označio početak radova na rekonstrukciji i temeljitoj obnovi ovog zdanja kojeg je od rušenja i potpune devastacije spasila Virovitičko-podravska županija.

Naime, zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji koja je kupila ovaj dvorac, i europskim fondovima od kojih su dobivena sredstva, Dvorac Janković će od ruševine postati jedno od najljepših takvih zdanja u ovom dijelu Slavonije.

Rekonstrukcija dvorca Janković, projekta Virovitičko-podravske županije, vrijedna je gotovo 40 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva Europske unije u iznosu od 33 milijuna kuna.

Ovim projektom će se rekonstruirati i obnoviti Dvorac Janković u Suhopolju s ciljem razvoja prepoznatljive turističke destinacije na području Virovitičko-podravske županije. Kada ovaj projekt završi, iduće godine, otvorit će se nova radna mjesta, a Suhopolje će, postati jedno od atraktivnijih mjesta na karti kulturnog turizma, unaprijedit će se upravljanje kulturnom baštinom, osigurati gospodarska korist, razvoj i zapošljavanje lokalnog stanovništva. Osim toga, Virovitičko-podravskoj županiji je prošao i projekt obnove suhopoljskog parka, pa će cijeli ovaj kompleks, kada se završi biti jedno od najreprezentativnijih turističkih lokacija u ovom dijelu Hrvatske.

Nositelj projekta obnove Dvorca Janković u Suhopolju i njegova prenamjena u Centar za posjetitelje, je Virovitičko-podravska županija. Izradila ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a projektni partneri su: Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Gradski muzej Virovitica i Općina Suhopolje.

Izvođač radova je Radnik iz Križevaca, nadzor provodi tvrtka CIP iz Virovitice, nositelja projekta je Virovitičko-podravske županije. Inače, autori arhitekture su tvrtka 3LHD d.o.o. iz Zagreba. (www.vpz.hr)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button