NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

OD 1918. ZAVJETNI DAN GRADA SLATINE – 219 obitelji stavilo se pod zaštitu Srca Isusova

Svetkovina Presvetog Srca Isusova svečano je proslavljena u župnoj crkvi sv. Josipa misnim slavljem koje je predvodio preč. Nikola Jušić, župnik slatinske Župe bl. Ivana Merza, i tradicionalnom zavjetnom procesijom s kipom Presvetog srca Isusova. Sudjelovali su svećenici Slatinskog dekanata, arhiđakon msgr. Vladimir Škrinjarić, vlč. Darijo Šimić, vlč. Mario Matijević i dekan vlč. Dragan Hrgić.

Riječ je drugoj najznačajnijoj svetkovini za Slatinu, jer Presveto Srce Isusovo drugi je zaštitnik Župe sv. Josipa, a za grad Slatinu to je zavjetni dan. Naime, u župnim knjigama je zabilježeno kako se 1918. godine 219 slatinskih obitelji posvetilo i stavilo pod zaštitu Srca Isusova. Župnik vlč. Dragan Hrgić podsjeća kako je to vrijeme završetka 1. svjetskog rata kada cvjetaju pučke pobožnosti, naročito pobožnost Srcu Isusovu.

– U selima oko Slatine u to vrijeme već su postojale udruge djevojaka i mladića koji su se stavljali pod zaštitu Presvetog Srca Isusova. Župna spomenica, koja nam je izvor dragocjenih povijesnih podataka, bilježi kako u Slatini 1920. godine postoje dvije aktivne udruge Srca Isusova, udruga djevojaka i udruga mladića. One su promicale posebnu pobožnost Srcu Isusovu, ljubav i djela milosrđa prema potrebitima te iskrenu ljubav prema domovini, a pomagali su također u gradnji nove slatinske crkve. Tih godina raste broj obitelji i pojedinaca koji se posvećuju i zavjetuju Srcu Isusovu. To je vrijeme kada se održavaju velike procesije i kada se na izvanjski način želi iskazati što se u srcu nosi. – kaže župnik Dragan Hrgić.

Veliki broj obitelji stavlja svoj život pod zaštitu Božanskog Srca, a istoimeni blagdan postaje zavjetni dan grada Slatine. U Slatinu kasnije (1937. godine) dolazi autohtona hrvatska redovnička zajednica sestara Presvetog Srca Isusova, koja nastavlja tamo gdje su udruge stale. Drugi svjetski rat prekinuo je djelovanje pobožnih udruga te nakon rata pojedinci svjedoče o svom posvećenju Srcu Isusovu i članstvu u istoimenim vjerničkim udrugama ili bratovštinama.

Početak 20. stoljeća vrijeme je značajnih aktivnosti na pripremama za izgradnju župne crkve sv. Josipa, izgrađene 1913. godine, a posvećenost Srcu Isusovu ogleda se i u novoizgrađenom zdanju. Naime, u lijevoj lađi crkve sv. Josipa postavljen je pokrajnji oltar Presvetog Srca Isusova. Običaj zavjetne procesije na svetkovinu Presvetog Srca Isusova u Slatini se zadržao do danas, ali se u procesiji nosi zavjetni stari kip Srca Isusova koji je voćinski i slatinski župnik Julije Bürger tijekom 2. svjetskog rata spasio iz ratnog vihora prenijevši ga iz porušene kapele u Slatinskom Drenovcu u Slatinu. Taj njegov postupak bio je jedna od optužbi za koje ga je partizanski sud u Slatinskom Drenovcu 1944. godine osudio na smrt. Kip je pohranjen u Slatini, gdje se u župnoj crkvi sv. Josipa čuva do danas. Osim u zavjetnoj procesiji o blagdanu Presvetoga Srca Isusova, kip se nosi i na komemoraciji za više od 500 hrvatskih žrtava pogubljenih u Slatinskom Drenovcu, među kojima je i župnik Julije Bürger.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button