Home / CORONAVIRUS INFO / Od 11. svibnja treća faza popuštanja mjera – Stožer civilne zaštite grada Slatine i dalje poziva na oprez

Od 11. svibnja treća faza popuštanja mjera – Stožer civilne zaštite grada Slatine i dalje poziva na oprez

U okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih uz COVID-19, sutra, 11. svibnja ulazimo u treću fazu popuštanja mjera.
To znači da ćemo ponovno moći popiti kavu u kafićima, sjesti u omiljeni restoran, hodati po shopping centrima…

Ulaskom u treću fazu popuštanja mjera omogućit će se okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti.

Isto tako omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, zatim rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi, te održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi kao i praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju.
Uvodit će se međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza, a omogućit će se i rad ugostiteljskih objekata uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.
Otvaraju se i pojedini nacionalni i parkovi prirode, a proširit će se i uvjeti za izdavanje e-propusnica.

Međutim, Nacionalni stožer civilne zaštite podsjeća da sve faze popuštanja mjera pretpostavljaju primjenu i strogo pridržavanje tzv. horizontalnih mjera.

To se prije svega odnosi na nastavak pridržavanja svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora, kao i nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja.

Unatoč popuštanju mjera s ponedjeljkom, iz Stožera civilne zaštite grada Slatine podsjećaju građane da koronavirus nije nestao te da i dalje postoji rizik prijenosa bolesti COVID-19, stoga trebaju biti odgovorni pridržavajući se svih propisanih mjera koje su donesene, osobito fizičke distance i higijenskih standarda, a koje će u konačnici dovesti do potpunog ukidanja mjera.

– Za ove dobre rezultate koji su doveli do popuštanja mjera zaslužni smo svi mi zajedno, stoga moramo i dalje biti savjesni i odgovorni. Nemojte dozvoliti da vas prilike i mogućnost slobodnijeg kretanja ponesu, posebno što se otvaraju ugostiteljski objekti u kojima smo navikli na druženje. Molim vas i dalje budite oprezni poštivajući prije svega higijensko-epidemiološke mjere, – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite grada Slatine Bojan Plantak, te dodao kako se osobito preporučuje osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima osobama s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19, da ostanu kod kuće i da se što manje izlažu mogućnosti zaraze, jer su oni najosjetljivija skupina.

– Veliki je posao iza svih nas, stoga prije svega jedno veliko hvala želim uputiti zdravstvenim djelatnicima i svim službama te volonterima koji su sudjelovali u sprječavanju širenja koronavirusa, kao i svim sugrađanima koji su se sve ovo vrijeme vrlo disciplinirano i solidarno ponašali te poštivali epidemiološke mjere, – zaključio je Plantak.
(Mihaela Feldi/Foto: Marijo Kokorić)

x

Check Also

Ovoga vikenda Goran Draksler u utrci na 24 sata u svojoj Slatini

Goran Draksler, slatinski ultramaratonac i član udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ trebao je 23. ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org