DOGAĐANJANASLOVNICA

OD 1. LIPNJA POTPORE PČELARIMA – Pčelari mogu dobiti 70 posto uplaćene premije osiguranja pčela

Od 20. svibnja ove godine pčelarstvo je uvršteno u Pravilnik o provedbi Mjere 17 „Upravljanje rizicima“, podmjere 17.1. „Osiguranje usjeva, životinja i biljaka“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, a pet dana kasnije Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je natječaj za provedbu te Mjere. Pčelari koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, a koji su osigurali svoje pčele i platili najmanje 30 posto premije, mogu podnijeti zahtjev za isplatu potpore i dostaviti Potvrdu o podnošenju zahtjeva u periodu od 1. lipnja do 31. prosinca 2020. godine. Cilj je potaknuti poljoprivrednike na ugovaranje osiguranja njihove proizvodnje kako bi se umanjili ekonomski gubici prouzročeni nepovoljnim klimatskim prilikama i životinjskim bolestima.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po tom natječaju je 100.000.000,00 kuna. Osiguranici mogu ostvariti do 70 posto prihvatljive premije osiguranja (Europska unija sudjeluje sa 85 posto udjela, a Republika Hrvatska s 15 posto), dok maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku iznosi 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema posljednjem tečaju koji je Europska središnja banka odredila prije 1. siječnja godine za koju su podneseni zahtjevi za isplatu potpore.

Potpore se mogu ostvariti za gubitke godišnje proizvodnje korisnika od jednog ili više osiguranih rizika, a to mogu biti nepovoljne klimatske prilike, bolesti životinja ili okolišni incidenti. Odredbe ovoga natječaja primjenjuju se na police osiguranja ugovorene od 1. siječnja 2020. godine. Valja napomenuti da je osigurninu po polici osiguranja moguće ostvariti samo ako je nadležno tijelo proglasilo nepovoljnu klimatsku priliku, izbijanje bolesti životinja ili okolišni incident. Isti (jedan) korisnik može podnijeti više zahtjeva za isplatu potpore tijekom jednog natječaja, a zahtjev se može podnijeti za jednu ili više polica osiguranja. Broj zahtjeva za isplatu potpore odobrenih pojedinom korisniku u programskom razdoblju nije ograničen.
Prema riječima predsjednika Hrvatskoga pčelarskog saveza Željka Vrbosa, pčelari su zadovoljni jer do sada je bilo moguće osiguravati pčele samo u prometu prilikom registracije pčelarskih vozila i od krađe prilikom provala, ali od požara, od pčelinjih bolesti i smanjenja rodnosti nije bilo moguće osigurati pčele. Rizici koji bi bili uključeni u mogućnost osiguranja sada su predmet razgovora koji želimo definirati s osiguravajućim kućama. HPS će potpisati sporazum o suradnji s jednom osiguravajućom kućom i preporučiti članovima da se osiguravaju, ali pčelari će svoje pčele osiguravati individualno, kaže predsjednik HPS-a Željko Vrbos.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: PIXSELL)


HPS PREPORUČUJE ČLANOVIMA DA OSIGURAJU SVOJU PROIZVODNJU

Prema riječima predsjednika Hrvatskoga pčelarskog saveza Željka Vrbosa pčelari su zadovoljni jer do sada je bilo moguće osiguravati pčele samo u prometu prilikom registracije pčelarskih vozila i od krađe prilikom provala, ali od požara, od pčelinjih bolesti i smanjenja rodnosti to nije bilo moguće. Rizici koji bi bili uključeni u mogućnost osiguranja sada su predmet razgovora koji želimo definirati s osiguravajućim kućama. HPS će potpisati sporazum o suradnji s jednom osiguravajućom kućom i preporučiti članovima da se osiguravaju.

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button