POLITIKA

Očitovanje Darija Vrbaslije ispred Nezavisne liste na tekst u Novostima pod nazivom “Drugo oslobođenje Slatine”

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

u nedjelju 15. travnja u Hrvatskom domu u Slatini održan je skup „NOB i antifašizam u podravsko-slatinskom kraju, Slavoniji i Hrvatskoj“ na kojem su iznesene brojne teze i povijesne „istine“. Posljedično, o skupu je objavljen i tekst u Novostima pod nazivom „Drugo oslobođenje Slatine“ u kojem se jasno govori kako je „s prošlogodišnjim dolaskom koalicije nezavisne liste i SDP-a na vlast konačno otvoren prostor za organiziranje naučnog skupa na temu antifašizma“. Vijećnici Nezavisne liste na ovaj su način postavljeni u negativni kontekst te su im pripisane ideje i stavovi koje oni sami ne zagovaraju. Nezavisna lista, koja većinom vijećnika participira u trenutnom sazivu Gradskog vijeća, od ovog se skupa jasno i nedvosmisleno ograđuje te demantiram sljedeće: niti je između Nezavisne liste i SDP-a sklopljen bilo kakav koalicijski sporazum koji bi porazumijevao zajedničke stavove po pitanju povijesnih tema i „istina“, niti su se radi naše pobjede na izborima stekli uvjeti za održavanje ovakvog skupa. Štoviše o temi, vremenu i mjestu održavanja skupa nitko od Nezavisnih vijećnika nije znao ništa. Apostrofiram da čak ni Predsjednik gradskog vijeća s održavanjem skup nije bio upoznat. Čudi me da se na skup odazvala Virovitičko-podravska županija te poslala predstavnika, ni više ni manje nego tajnika, g. Ivu Horvata, koji je skup i pozdravio u ime župana. Na skupu je, koliko sam informiran, bila i zamjenica gradonačelnika grada Slatine gđa Sanja Mrzljak Jovanić, kao izaslanica gradonačelnika, koja je skup pozdravila u svoje i u ime gradonačelnika. Jasno je da zamjenica gradonačelnika nema legitimitet govoriti u ime Gradskog vijeća, niti ona predstavlja stav Gradskog vijeća te na tom mjestu nije govorila u ime ovog predstavničkog tijela.

Očito je, nažalost, da smo mi Hrvati, narod kratkog pamćenja, pa smo vjerojatno zaboravili 17. lipnja 2016. godine kada je održano Županijsko vijeće srpske nacionalne manjine, upravo u Hrvatskom domu, a koje je upravo HDZ-ova vlast, koja se osjeća pozvanom prozivati trenutno vlast i nezavisne vijećnika, skup odobrila. Sjetimo se da su na tom skupu iznesene brojne neistine o položaju Srba u Slatini, neistine i laži o blaženiku hrvatskog naroda Alojziju Stepincu te je čak predstavljena i knjiga koja iskrivljuje istinu o Domovinskom ratu na području grada Slatine. Isti skup tadašnji gradonačelnik g. Ivan Roštaš osudio je tek 1. srpnja 2016. i to na inicijativu i traženje udruga proizašlih iz Domovinskog rata. 

Samo održavanje  bilo kojeg skupa, pa tako i ovih spomenutih, u Hrvatskom domu kao gradskom prostoru, čije korištenje odobrava isključivo gradonačelnik, nije sporno, ali su sporne teme o kojima mi, iz današnje perspektive, teško možemo govoriti, a na kojima neki jeftino žele prikupiti političkih poena pripisujuću nama nešto što su i sami unazad samo dvije godine odobravali. Jesu li odobrili iz neznanja, kao što je to pretpostavljam učinio i aktualni gradonačelnik, ne znam, ali želim vjerovati da jesu.

Temu žrtava iz II. svjetskog rata treba prepustiti vjerodostojnim i nezavisnim povjesničarima koji će navedeni posao odrađivati s dužnim poštovanjem prema svim žrtvama, bez razlike na vjersku i nacionalnu pripadnost. To je jedini put do istine. Svi su pozvani na tom putu dati svoj znanstveni i stručni doprinos, jer nam je istina svima potrebna.

U tome smislu podržavamo i pozdravljamo održani simpozij „Svećenik Julije Bürger i njegovo vrijeme“ na kojem sam i sam kao uvodničar govorio te izdanu popratnu znanstvenu monografiju o Juliju Bürgeru i drugim svećenicima slatinskog kraja koji su ubijeni u II. svjetskom ratu, po partizanskom prijekom sudu, bez ikakvog pravnog utemeljenja. Također i stručne knjige supružnika Pelikan „Slatina u vjetrovima povijesti“ i „Spomenar hrvatskim žrtvama“,  koja svjedoče i poimence navode stotine hrvatskih žrtava iz II. svjetskog rata s područje Slatine s preko 1.300 te s područje naše Županije preko 5.000 žrtava.

O stavovima nezavisnih vjećnika jasno govori i naše mnogogodišnje sudjelovanje na Misi i komemoraciji za žrtve u Slatinskom Drenovcu nedjelju nakon blagdana Srca Isusova koje nije vezano uz naš politički angažman, nego uz naše nacionalne i vjerske osjećaje.

Žrtve su teška i bolna tema, i svako moguće politikanstvo i poigravanje njihovim imenima treba otkloniti, s bilo koje strane.

Na kraju, Nezavisnoj listi mladih, sposobnih i spremnih ljudi, puno draža tema bi bila gospodarski oporavak Slatine, ulaganje u mlade, školstvo, zdravstvo,  zaustavljanje iseljavanja i povratak iseljenih. To nam je fokus što se trudimo i pokazati.

Zašto svi ne bismo bili usmjereni prema rješavanju tih gorućih problema za naš grad i naše građane?

Dario Vrbaslija
Nezavisna lista

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button