POLITIKA

Očitovanje Darija Vrbaslije ispred Nezavisne liste na medijsku objavu predsjednika GO HDZ-a Mirana Janečića pod nazivom „Neodgovorne poteze vladajućih opet plaćaju naši sugrađani i poduzetnici“

Dragi sugrađani,

potaknut nedavnom medijskom objavom predsjednika GO HDZ-a Slatine Mirana Janečića te nastavno na brojne iznesene neistine vezane uz rad Gradskog vijeća Grada Slatine, Gradske uprave i moj osobni, odlučio sam reagirati. Naime, ovakve paušalne procjene, neutemeljene zaključke i neistinite izjave očekivao bih od nezadovoljnog građanina koji svoje stavove iznosi putem društvenih mreža, ali ne i od predsjednika GO jedne stranke. No, pošto znamo da je HDZ-u cilj preuzimanje vlasti u Slatini na bilo koji način ovakvi nas pokušaji umanjivanja pozitivnih trendova u našem gradu ni najmanje ne čude.

Prozivaju nas za rad?!

Iako razumijem da je uloga oporbe u vijeću ukazivati na loš rad ili nerad vladajućih te od prve sjednice Gradskog vijeća 2017. prihvaćam sve konstruktivne kritike i prijedloge koji dolaze od strane oporbe, ne razumijem potrebu umanjivati pozitivnih promjena koje su se u našem gradu u protekle dvije godine dogodile i koje se iz dana u dan događaju. Žalosno je da o lošem radu Gradskog vijeća govore oni koji imaju agresivan pristup na gotovo svakoj sjednici, potiču razdor, prepirke, napadaju i prozivaju bez argumenata. Žalosno je također da nas za rad, koji je i njima očit, prozivaju upravo oni pod čijom je vlašću Slatina godinama uništavana, oni koji su naš grad doveli na začelje ne samo Virovitičko-podravske županije nego i Republike Hrvatske. Oni koji su sjedili skrštenih ruku dok je uništavano gospodarstvo ovog grada (sjetimo se samo Gaja i drugih propalih slatinskih tvrtki), dok se novac slijevao u Viroviticu i druge manje općine, a zaobilazio Slatinu. Oni koji su prodavali zemljišta u poduzetničkim zonama i sklapali ugovore kojima su nanijeli financijsku štetu Gradu i koja danas zjape prazne. Sjetite se predizbornih skupova, gdje su nas svakih nekoliko godina obasipali obećanjima „sada je Slatina na redu“, a tresla se brda rodio se miš. Upravo ti nas prozivaju za RAD jer se boje da će, dođu li slučajno ponovno na vlast i oni morati raditi. Prozivaju nas za rad na projektima koji će, vjerujem, malu Slatinu ponovno postaviti na noge.

Vama je, dragi sugrađani, jasno da su brojni projekti u realizaciji, ali tu su i projekti koji su u pripremi, a koji će donijeti novi izgled našem gradu. Novi nogostupi i javna rasvjeta, uređenje jezera Javorica, nove poduzetničke zone, obnove pročelja zgrada, briga za komunalno uređenje, suradnja s udrugama građana i nova velika privatna ulaganja za koja će se tek čuti. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donesene su i mjere za poduzetnike (tvrtke, obrtnike, poljoprivrednike…) kojima je cilj pomoći i potaknuti poduzetnike, postojeće i potencijalne, da hrabro krenu u vlastiti posao. U Proračunu grada za ove je mjere osigurano milijun kuna uz druge benefite koje poduzetnici mogu zatražiti. Ovo su mjere kakve poduzetnici u gradu Slatini do sada nisu imali prilike koristiti. Upravo tim mjerama želimo stvoriti uvjete u kojima će poduzetnici imati želju i volju otvarati firme, ulagati u gospodarstvo i zapošljavati domaće stanovništvo. To je ono što želimo poticati. Evidentno je da osobito brinemo kako raznim socijalnim mjerama svim našim sugrađanima omogućimo život dostojan modernog europskog grada. Od povećanih novčanih naknada za novorođenčad, umanjene cijene dječjeg vrtića, iznosa stipendija te povećanog broja stipendista do novih dječjih igrališta i brojnih drugih projekata na kojima radimo.

Pitanje ostavke predsjednika Gradskog vijeća

Moram se referirati i na ponovno postavljeno pitanje vezano uz moju ostavke na mjesto predsjednika Gradskog vijeća. Parafrazirat ću jednu izreku: Nije se rodio tko bi HDZ-u ugodio, osim onoga sa stranačkom iskaznicom koji klima glavom jer zna da će preko nje dobiti posao. Svima nam je jasno, a to najbolje znaju roditelji čija su djeca radi nedostatka radnih mjesta morala napustiti svoj rodni grad, da ako u njemu za njih nema posla, neće ostati i živjeti na teret roditelja nego će posao tražiti dalje! Ovakvim pitanjima HDZ jasno daje do znanja svima nama koji smo, bez obzira koliko voljeli Slatinu, radi posla (privremeno) morali otići, da nam u našem rodnom gradu više nije mjesto. Sportaš koji igra za klub u rodnom gradu, ali je na privremenom radu u drugom gradu više ne bi trebao igrati za taj klub, liječnik koji je na specijalizaciji nema tu što raditi, saborski zastupnik se ne bi trebao za grad boriti, pa tako ni predsjednik GV više ne bi trebao obavljati svoju volontersku funkciju niti se u grad vraćati. To je njihova poruka.

Nezavisni vijećnici priklonili se stranci MOST?

Svatko tko je slušao prijenos sjednice Gradskog vijeća u petak 29. ožujka, mogao je čuti u koliko su navrata i s kakvom nervozom vijećnici oporbe pokušavali plasirati neistinite i paušalne zaključke vezane uz vezu Nezavisne liste i stranke MOST. Od početka okupljanja Nezavisna lista je upravo takva – nezavisna. U Gradskom vijeću Grada Slatine ona podržava gradonačelnika, što ne znači da je u koaliciji sa SDP-om, nego da podržava pozitivne odluke i promjene koje znače boljitak građana. Nezavisna lista je također već godinu i pol u kontaktu sa strankom MOST koja je platforma različitih nezavisnih lista iz cijele Hrvatske. Ta platforma i njeni savjeti nezavisnim listama, gradonačelnicima izabranim s lista grupe birača, nezavisnim vijećnicima i drugima daje pravnu, savjetodavnu i svaku drugu podršku. Iako stranka MOST podržava naš rad i mi podržavamo rad MOST-a, nitko od nas formalno nije pristupio stranci, ali i da jesmo ne vidimo zašto se to pokazuje kao problem u očima HDZ-a. Vijećnici Nezavisne liste nikada nisu niti će ikada koristiti Gradsko vijeće za svoju osobnu promociju ili ostvarenje političkih ambicija i dodvoravanje bilo kome, kao što to čine vijećnici oporbe i stranka HDZ ističući svoje zasluge u različitim poljima, projektima koje su pripremali, napadima na nas i tome slično. Kada im u raspravi ponestane argumenata počinju napadati neargumentirano jer su upravo oni ti koji se moraju dodvoravati i svoje mjesto u vijeću opravdavati nadređenima u vrhu stranke, posebno u Virovitici, Pitomači i Zagrebu. Moram naglasiti da je naša jedina „politička“ ambicija Slatina – učiniti sve što možemo da naši građani žive bolje.

„Građani plaćaju loše političke odluke“

S ovom se izjavom moram složiti. Jasno je da mi danas plaćamo loše donesene odluke. Od loših odluka pri razdvajanju tvrtke Komrad d.o.o. na Komrad d.o.o. i SlatinaKom d.o.o., preko preuzimanja građevinskih i drugih poslova ispod cijene koje te tvrtke nisu u mogućnosti izvršiti, preko zapošljavanja nekompetentnih djelatnika sa stranačkim iskaznicama, do toga da u pojedinim općinama imamo skupi vodovod na koji je priključen mali broj korisnika i tako dalje. Povećanje cijene vode nije popularan potez koji zasigurno utječe na sve nas, ali puno više na nas utječe povećanje cijene plina za 7%, struje za gospodarstvenike za 20-30%, novi automobili, avioni stari 16 godina, novac stavljen nekome u džep kome se „vjeruje“ da će ga iskoristiti za unaprjeđenje proizvodnje i tome slično. To je ono što je izravan udar na sve nas, a tu zasigurno nije kraj. To su loše političke odluke koje svi mi zajedno skupo plaćamo.

Dragi sugrađani, iako sam trenutno na privremenom radu u Zagrebu ja sam i više nego prisutan u Slatini, svi koji imalo prate moj rad to vide i znaju. Ako se osvrnete samo dvije godine unatrag vidjet ćete što smo sve pozitivno učinili. Dok je drugima na prvom mjestu stranačka iskaznica, na drugom poslušnost a tek na trećem kompetencije nama je na prvom mjestu čovjek za kojeg smatramo da svojim znanjem, kompetencijama i radom može pomoći razvoju našeg grada. To su nova zapošljavanja – ljudi koji će raditi za dobro svih nas na brojnim projektima koji se otvaraju i koji će se tek otvoriti.

Apeliram stoga na sve vijećnice i vijećnike u Gradskom vijeću grada Slatine da svoje funkcije obavljamo dostojanstveno dajući konstruktivne kritike i prijedloge te argumentiranim raspravama. To je ono što naš grad treba, a naši građani zaslužuju, ono što zajedno možemo i moramo.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button