NASLOVNICAOPĆINE

Obrezivanje drveća u dvorištu OŠ “Davorin Trstenjak” Čađavica

U sklopu redovnog održavanja školskog okoliša Osnovne škole ”Davorin Trstenjak” Čađavica obrezana su stabla lipe i breze. Stabla lipe su jedna od najstarijih u Čađavici te su i one na neki način simbol samoga mjesta. Prema njima nazvane su i Učenička zadruga škole ”Čađavičke lipe” i Školsko športsko društvo Lipa. 
 
O drveću treba brinuti kao i o vlastitom zdravlju, stoga je obrezivanje obavljeno na dobrobit samih stabala, ali i svih onih koji borave u prostoru škole. Što se tiče breza, stabla su bila izrazito visoka i slaba te je pri svakom jačem vjetru postojala opasnost od rušenja. Kako su grane breza posebno lijepe, učenici će ih iskoristiti za izradu raznih predmeta u učeničkoj zadruzi.  
 
Lipe su bile u izrazito lošem stanju, bolesne, a i mnogo je grana puknulo tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta (vjetra, kiše, nevremena…). Jedini način da se spasi samo drveće, a ujedno i sigurnost svih prolaznika, prvenstveno školske djece, bilo je obrezivanje takvih grana. Grane koje su odstranjene bile su izrazito opasne za učenike koji mnogo vremena provode u školskom dvorištu, istražujući svoj okoliš i učeći u prirodi.
 
Nakon rezanja bolesnih i za prolaznike opasnih grana, zdrave će lipe još uspješnije rasti, listati i cvjetati na radost svih učenika škole, a i samih mještana. 
 
Što se tiče ptica, škola brine i o njima. Dovoljno je krošnja u školskom dvorištu u kojima mogu pronaći svoj dom. Isto tako, mnogo je i kućica koje su učenici izradili za njih.
mf (adf, OŠ ”Davorin Trstenjak” Čađavica; Foto: D. Fišli) 
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button