DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOD SVEGA POMALO

OBNOVA ŽUPNE CRKVE SV. JOSIPA: Pri kraju je oslikavanje crkve u izvornom obliku

Radovi se obavljaju u fazama prema projektu obnove zagrebačkog arhitekta Borisa Vučića Šnepergera

Tijekom prošle dvije godine radovi na obnovi župne crkve sv. Josipa zbog pandemije koronavirusa nisu mogli biti obavljani zamišljenim intenzitetom pa su sredinom rujna nastavljeni restauratorski radovi na stropnom i dijelu zidnog oslika.

Obnova crkve započela je 2015. godine i u tih osam godina ta je sakralna građevina doista zasjala pravim svjetlom. Premda još uvijek nije potpuno završena, do sada je već obavljen najveći dio obnove unutrašnjosti crkve. Tako opsežni radovi obavljani su u fazama prema projektu obnove zagrebačkog arhitekta Borisa Vučića Šnepergera u skladu s propisima Ministarstva kulture i mogućnostima Župe sv. Josipa. Na crkvi je promijenjeno krovište, napravljena je hidroizolacija, drenaža vanjskih zidova i unutarnja drenaža, postavljeno je podno grijanje, obijanje istare i stavljanje nove žbuke, zamijenjene su električne instalacije, stavljena je nova rasvjeta, postavljen je novi pod, obnovljen je ulaz na kor, obnovljeni su vitraji, a dva vitraja rekonstruirana su po uzoru na stare vitraje. Umjesto starih i trulih ispovjedaonica načinjene su nove, za koje je Hrvoje Ljubić izradio ručke i srebrne medaljone s likovima sv. Leopolda Mandića i sv. Ivana Nepomuka. Vjernicima najviše znači grijanje, jer sada i u zimskim mjesecima mogu komotnije doći u crkvu. Uređen je i okoliš crkve, uz drenažu načinjen je veliki kanal spojen na gradsku kanalizaciju u koji se slijevaju vode s brda, postavljen je križni put, crkva je osvijetljena, načinjena je rampa za osobe s invaliditetom i roditelje s djecom u kolicima …    

Za vrijeme korone obavljeno je injektiranje zidova i djelomično oslik unutrašnjosti crkve. Po završenom osliku, što se očekuje sredinom prosinca, unutrašnjost crkve bit će oslikana kako je bila kad je izgrađena, a predstoji obnova pokrajnjih oltara. Sljedeće godine bit će obnovljene i orgulja, koje nisu obnavljane od 1997. godine. S vanjske strane bit će obavljena statička sanacija, čišćene i zamjena oštećenih cigala, obnova fuga te čišćenje i bojanje kamenih dijelova oštećenih vremenskim neprilikama.

Restauraciju oslika obavlja tvrtka Genc za građevinarstvo i restauraciju iz Bednje u suradnji s konzervatoricama koje vode projekt unutarnje obnove crkve.

Ministarstvo kulture financira obnovu u 2022. godino s 300.000 kuna, od kojih je pola namijenjeno osliku unutrašnjosti crkve, a pola za konstruktivnu sanaciju vanjskih zidova. Budući da su to za oslik nedostatna sredstva, on se financira dobrim dijelom darovima vjernika i sredstvima koje osigurava Župa iz svojih redovitih prihoda, a u tome pomažu i slatinski obrtnici i poduzetnici, kao i Grad Slatina i Virovitičko-podravska županija.

Svi obavljeni poslovi do sada stajali su približno šest milijuna kuna. Veliki dio obavljenih radova vidljiv je svakome tko ih želi vidjeti, ali velika sredstva utrošena su i na radove koji nisu vidljivi, a koji su bili neophodni da bi se ta prekrasna zgrada sačuvala od propasti, kao što je injektiranje zidova. Crkva je, naime, bila u iznimno lošem stanju, kapilarna vlaga podigla se do dva metra visine i kad je načinjena drenaža i isušivanje zidova, u njima je ostao prazan prostor. On je popunjen vezivnom i hidroizolacijskom masom pa je u zidove moralo biti ubrizgano mnogo materijala. Vlaga je dobrim dijelom riješena, a na nekoliko mjesta gdje se još pokazuje obijeni su mali kvadratići o oni će tako ostati još nekoliko godina da zid može „disati“. Vlaga se, naime, taložila godinama i nije moguće da u kratkom vremenu nestane.

Drugi problem su betonske kocke naknadno prislonjene na zid, možda četrdesetih godina prošlog stoljeća. Dio njih odvojio se od zida pa treba sve kocke skinuti, obiti i taj dio zida, i ponovno ih vratiti uz izolaciju kako voda ne bi mogla ulaziti između njih i zida prema temeljima crkve.   

Kad za tri do četiri godine u potpunosti budu završeni svi radovi na unutarnjoj i vanjskoj obnovi slatinske župne crkve sv. Josipa, koja je u najužem središtu već postala svojevrsni zaštitni znak grada, bit će to doista prava gradska ljepotica na ponos vjernicima i svim građanima Slatine.

(nm/Tekst i foto: Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button