NASLOVNICAUDRUGE

Obilježena obljetnica pogibije voćinskih i austrijskih lovaca u šumskom predjelu Budim

Kod spomen-obilježja voćinskim i austrijskim lovcima, podignutom na mjestu njihove pogibije u šumskom predjelu Budim, članovi Samostalne hrvatske lovačke udruge Jelen iz Voćina i predstavnici UDVDR RH ogranak Voćin obilježili su obljetnicu tragičnog događaja i odali počast svojim stradalim kolegama.

Dana 13. studenoga 1999. godine nesretni su lovci, približno četiri kilometra od Huma, mjesta nedaleko od Voćina, vraćajući se traktorom s prikolicom iz turističkog lova, stradali u eksploziji kada je jedan kotač traktora prešao preko protutenkovske mine zaostale iz Domovinskog rata. Na mjestu događaja nastao je krater promjera oko tri metra i gotovo metar i pol dubok, a svuda uokolo bili su ostaci uništenog traktora i raznesenih tijela nesretnih lovaca.

Poginuli su Zorica Runje, Marko Bartolović, Franz Scheitl, Johann Gehringer, Franz Nammerbacher i Franc Vogler, a još četiri lovca teško su ozlijeđena – liječnik iz Voćina Davorin Runje te austrijski državljani Gerhard Marx, Gerhard Lehner i Fritz Gedinger. Od deset stradalih njih sedam bili su austrijski državljani. Taj događaj još je jednom podsjetio koliko će dugotrajne biti posljedice neprijateljskog djelovanja paravojnih srpskih formacija na slatinskom području u vrijeme Domovinskog rata.

U znak sjećanja na taj događaj i stradale lovce, Lovačka udruga Jelen, čiji su članovi sudjelovali i stradali u tom lovu, organizirala je podizanje spomenika. Prisjećajući se tragične sudbine nesretnih voćinskih lovaca i njihovih gostiju iz Austrije, o tom je događaju na ovogodišnjoj komemoraciji govorio predsjednik voćinske lovačke udruge Krešimir Dorić. Na povratku s mjesta nesreće položeni su lampioni i na centralnom spomeniku Voćinskoj žrtvi.
(mf/Izvor: Darko Božičković UDVDR RH Ogranak Voćin)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button