DOGAĐANJANASLOVNICA

Obilježena obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Perice Sabe

U organizaciji Vijeća Mjesnog odbora Kozice i NK Kozice jučer je obilježena obljetnica pogibije hrvatskog branitelja Perice Sabe, pripadnika 136. slatinske brigade HV, koji je poginuo u neprijateljskoj zasjedi četnika iz Ćeralija i Kraskovića na šumskom dijelu ceste od Mikleuša do Čojluga 27. studenog 1991. godine, kada je autobus prevozio smjenu Hrvatske vojske te je na njih ispaljena granata.

Mladom branitelju Perici Sabi odana je počast na mjesnom groblju u Kozicama, kao i njegovom prijatelju poginulom u Domovinskom ratu, Ivici Filkoviću.
Potom mu je odana počast na mjestu njegove pogibije u Čojlugu, gdje je označen start memorijalne utrke u kojoj su sudjelovali članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“: Mario Kovač, Robert Poljanac, Vlatka Lovrenc Poljanac, Darko Dolovski, Robert Knapić, Zlatko Milošević, Mario Krznarić, Goran Draksler, Ivan Medved i Pavo Tutenov, te njihovi gosti, Zlatko Repinac i Igor Miklošević iz Slatine i Renata Hrvoić iz Virovitice.

U Novoj Bukovici, majku poginulog hrvatskog branitelja Perice Sabe, Anicu Sabo, predsjednika VMO Kozice Daria Medveda, predsjednika NK Kozice Damira Parca, pročelnike Grada Slatine Marina Kokorića i Krunoslava Šaraboka, predsjednika Županijske skupštine VPŽ Mirana Janečića, predsjednika Zajednice udruga i članova HVIDR-e VPŽ i predsjednika Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Matu Bubaša, predsjednika Udruge HVIDR-a Slatina i glasnogovornika koordinacije braniteljskih udruga grada Slatine Iliju Nikolića, hrvatske branitelje, roditelje poginulih hrvatskih branitelja, mještane Kozica i maratonce, dočekali su predstavnici Općine Nova Bukovica predvođeni načelnikom Tomislavom Bračunom i predstavnici Udruge branitelja liječenih od PTSP-a Nova Bukovica na čelu s predsjednikom Darkom Meterom, te je paljenjem lampiona ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana, Perici Sabi iskazano dužno poštovanje, kao i kod Spomen ploče na Mjesnom domu u Kozicama po dolasku maratonaca na cilj.

U maloj dvorani Mjesnog doma u Kozicama nazočne je pozdravio predsjednik Vijeća mjesnog odbora Kozice Dario Medved, a potom je zahvalnice sudionicima memorijalne utrke uručila Anica Sabo, majka poginulog Perice Sabe.Obilježavanje je završeno druženjem branitelja, maratonaca, organizatora i gostiju.

27. studenog 1991. godine još su tri mlada života izgubljena u Domovinskom ratu, te su predstavnici slatinske Koordinacije braniteljskih udruga i Grada Slatine odali počast poginulim pripadnicima 136. slatinske brigade, Alojzu Dvorskom, Gordani Loborec i Marion-Angelici Strasser, kod Spomen obilježja na mjestu njihove pogibije na cesti između Mikleuša i Čačinaca.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button