DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Obilježena 32. obljetnica osnutka Udruge HVIDR-a Slatina

Udruga HVIDR-a Slatina jučer (četvrtak) je svečano obilježila 32. obljetnicu svog osnutka.

Program je započeo okupljanjem članova i gostiju ispred Industrijsko-obrtničke škole, odnosno na prostoru bivše vojarne u Slatini od kuda je krenula hodnja do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade gdje je polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i preminulim članovima udruge.

Tom se prigodom nazočnima obratio predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić.

– Početkom 1992. godine nakon potpisivanja Sarajevskog primirja veći broj pripadnika Hrvatske vojske i policije je bio nažalost ranjen, što teško, što lakše, te je slijedio opravak, a za mnoge i dugotrajno liječenje. Poteškoće s administracijom i ostvarivanjem prava su razlozi za inicijativu za osnivanjem Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata.

Poteškoće su se prije svega odnosile na liječenje, skrb i psihosocijalnu pomoć kao i nereguliran Zakon o tada novoj kategoriji osoba u društvu. Uslijedio je osnutak Inicijativnog odbora koji se sastao u Zagrebu 25. veljače 1992. godine te se taj datum uzima kao DAN HVIDR-a Republike Hrvatske, pa stoga obilježavajući ovaj dan mnogi obilježavaju i obljetnicu ranjavanja.
Udruga se osniva u travnju 1992. godine, a prvi ogranak u Republici Hrvatskoj je osnovan u Virovitici 16. svibnja 1992. godine.     
Uslijedilo je osnivanje Udruge u Slatini, u srpnju 1992. godine, te u studenom 1992. godine i u Orahovici.

Kroz svoj rad Udruga HVIDR-a Slatina je mnogima pomogla pri rješavanju osobnog statusa. HVIDR-a kao udruga ali i ratni vojni invalidi su bili i većinom kreatori prvog Zakona o hrvatskim braniteljima iz 1993. godine.

Koristim ovu prigodu da se zahvalim svim osnivačima Udruge HVIDR-a kao i svima koji su tada i u tadašnjim uvjetima podržali osnutak i rad Udruge kako u Virovitici tako i u Slatini i Orahovici u čemu su prednjačili ratni zapovjednici Hrvatske vojske i policije, dužnosnici u bivšim općinama te privrednici.
Svim ratnim vojnim invalidima kao i vama ovdje nazočnima želim dobro zdravlje i osobni uspjeh te još ovakvih obljetnica da obilježimo zajedno, – istaknuo je predsjednik slatinske HVIDR-e Nenad Križić te dodao:

– Danas udruga organizira brojne aktivnosti i realizira projekte, te zahvaljujući Zakladi za razvoj civilnog društva danas će se svim članovima podijeliti prigodni metalni privjesci, a u narednom periodu realizirat ćemo i akciju „Tisuću bojica za vrtić“, zaključio je Križić. 

U sklopu obilježavanja 32. obljetnice Slatinske HVIDR-e iznesena su sjećanja Vlade Međumurca, predsjednika Inicijativnog odbora za osnivanje HVIDR-e Općine Slatina, o osnivanju slatinske HVIDR-e:

„Tijekom 1991. godine ustrojavanjem postrojbi i tijekom borbenog djelovanja imali smo poginule i ranjene pripadnike. Pojavila se potreba za njihovom skrbi. Tako je ustrojavanjem odreda i odreda Narodne zaštite u prostornim postrojbama bivše Općine Slatine vršena preventiva i sanitetska zaštita pripadnika i prostora. Ustrojem 64. samostalnog bataljuna ZNG-a ugrađeni su sanitetski dijelovi ustrojbenih cjelina saniteta i informativno-psihološke djelatnosti.

Ustrojem 136. brigade po ustrojbenoj knjizi na razini brigade ustrojen je sanitet i IPD služba iste, tako i u nižim ustrojbenim cjelinama koja je osim svog djelokruga sudjelovanja skrbila oko stradalnika – pripadnika postrojbi. Po OZ Osijek za koordinatora je postavljen bj. Šimić Vlado u GS pk. Franjić, a u 136. brigadi osim ustrojbene dužnosti Vlado Međumurac koji je radio i kao koordinator za skrb.

Paralelno na Kriznom Stožeru u Općini Slatina donijeta je odluka da se u Odjelu društvene djelatnosti i opće uprave ustroji referada za stradalnike. Tada se stradalnike razvrstalo u tri kategorije po težini stradanja. Na državnoj razini prepoznata je potreba, a sukladno Zakonu o udruživanju građana organiziran je osnivački Sabor HVIDR-a RH, koji je na svom zasjedanju 25.04.1992. godine u Zagrebu donio Odluku o ustroju HVIDR-a i donesena su potrebna pismena kao Pravilnik o ustroju HVIDR-a.      

S tog Sabora dostavljeni su materijali i Pravilnik te je po Rješenju Povjerenika Vlade RH za Općinu Slatina imenovan Inicijativni odbor za osnivanje HVIDR-a Općine Slatina od 7 članova.

Inicijativni odbor u sastavu: Vlado Međumurac – predsjednik, te članovi Josip Ostrošić, Tomislav Kresner, Branko Janković, Milan Košćak, dr. Petar Nedić i Đuro Matovina, dobio je zadatak da pripremi prijedlog Pravila te da izvrši pripremu i sazove osnivačku Skupštinu podružnice.

Na osnovu toga sazvana je 1. sjednica Inicijativnog odbora dana 26.06.1992. godine. Na toj sjednici se odrađuju predviđene obveze i zadaće utvrđuje Dnevni red i donosi Odluka da se Osnivačka Skupština održi u kuhinji Osnovne škole u sadašnjoj Ulici N. Š. Zrinskog.

Na Osnivačkoj Skupštini po Dnevnom redu odrađene su sve točke te je pod točkom 5 izabrano predsjedništvo od 7 članova. Nakon Skupštine izabranih 7 članova između sebe su za predsjednika Podružnice izabrali Josipa Kuruca. HVIDR-a Slatina je u kontinuitetu nastavila djelovati na svojim načelnima i zadacima u vidu zakonskog reguliranja socijalne i pravne zaštite svih članova HVIDR-e kao i ostalim usvojenim aktima i uspješno djeluje i na drugim poljima pomoći kako svojim članovima tako i šire društvene zajednice.“

Svečanosti u prigodi obilježavanja 32. obljetnice osnutka Udruge HVIDR-a Slatina uz članove iste nazočio je i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-posavske županije i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ, inače dugogodišnji predsjednik i član slatinske HVIDR-e Mato Bubaš koji je čestitajući obljetnicu izrazio žaljenje što na ovoj obljetnici nije prvi predsjednik Josip Kuruc, ali ni preminuli Ivan Buti koji je nakon Kuruca predsjedao Udrugom, kao ni opravdano odsutni Drago Sabljak kao bivši predsjednik. Pozvao je na jedinstvo članove i daljnje provođenje aktivnosti kako u udruzi tako i na županijskoj razini HVIDR-a naglašavajući da je prošlo 32 godine od osnutka i da su neki članovi na žalost preminuli ili su teže narušenog zdravlja ali su zato aktivni članovu uvijek tu kao i na ovoj obljetnici.

Okupljene je pozdravio i član i donedavni predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina, odnosno zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatina Ilija Nikolić te i ovom prigodom istaknuo podršku radu udruge. Zahvalio se svim članovima na ustrajnosti u provođenju projekata i brojni aktivnostima u čemu, kako je naglasio, HVIDR-a Slatina prednjači u odnosu na ostale udruge iz Domovinskog rata.

(mf; Izvor: HVIDR-a Slatina; Foto: K. Bilić i N. Križić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button