DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Obilježena 32. obljetnica oslobođenja koncentracijskog logora u Bučju

Povodom oslobađanja Bučja, 26. prosinca 1991. godine, u organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Požeško-slavonske županije obilježena je 32 obljetnica te pobjedonosne akcije Hrvatske vojske u kojoj su sudjelovali i predstavnici braniteljskih udruga s područja Virovitičko-podravske županije predvođeni predsjednikom ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Matom Bubašem uz koga su bili još i Vlado Purić, predsjednik UDVDR RH Podružnice Virovitičko- podravske županije sa svojim zamjenikom Franjom Štrokom, Davor Špoljarić, predsjednik Hrvatskog Časničkog zbora Virovitica s predsjednikom Nadzornog odbora Mirkom Brajtigamom, Darko Božičković, predsjednik UDVDR Ogranak Voćin, Ozren Rastija, predsjednik UDVDR Ogranak Slatina te članovi Udruge HVIDR-a VPŽ Damir Parc, Aleksander Kiš i Pavo Tutenov.

Naselje Bučje smješteno je na samom rubu nekadašnje Općine Pakrac, a postalo je poznato po zloglasnom logoru kroz koji je prošlo tristotinjak logoraša, među kojima je bio i dr. Ivan Šreter čija sudbina do danas nije posve razjašnjena.

Točno prije trideset i dvije godine 26. prosinca 1991. godine Bučje je oslobođeno od neprijatelja.

Tog su Božića 1991. godine hrvatski vojnici oslobodili nekoliko okupiranih naselja na pakračkom području (Dragović, Španovica, Kamenska, Mijači, Ožegovci i Popovac), dok je Bučje ostalo u svojevrsnom okruženju da bi se već sljedećeg dana, odnosno drugog dana Božića, na Štefanje u ovom naselju sastali  pripadnici 123. požeške brigade HV-a s pripadnicima 127. virovitičke brigade HV-a i pripadnicima 136. slatinske brigade HV-a koji su sudjelovali u oslobodilačkoj akciji.

Počast poginulim civilima i braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća  uz predstavnike braniteljskih udruga, obitelji stradalih i zatočenih u logoru Bučje te obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja ovom su prigodom odali i podpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, županica požeško-slavonska Antonija Jozić, gradonačelnici Pakraca, Lipika, Požege i Pleternice te predstavnici Hrvatske vojske i policije.

(mf; Izvor: Udruga HVIDR-a VPŽ, p.t; Foto: Darko Božičković)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button