DOGAĐANJANASLOVNICA

Obilježena 30. obljetnica oslobađanja slatinske vojarne

U obrani Slatine koja je trebala postati središte Srpske autonomne oblasti Zapadna Slavonija,oslobođenje slatinske vojarne i graničnih karaula u Kapincima i Noskovcima ključni su događaji.

Osim što su branitelji došli do značajnih količina oružja, prestala je izravna opasnost iz središta Slatine od napada na grad i jedinu željezničku i cestovnu poveznicu s istočnom Slavonijom, a ujedno je pozitivno utjecalo na moral i smanjilo odlazak hrvatskog pučanstva iz grada. Slatinska je vojarna, tadašnja kasarna, bila prvi oslobođeni objekt JNA na prostoru od Osijeka i Koprivnice.

Povodom 30. obljetnice oslobađanja slatinske vojarne jučer su zapaljene svijeće uz spomen ploču na nekadašnjoj prijavnici, koju je 2018. godine postavila koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Slatine. 

U spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, svijeće su zapalili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Slatine, predstavnici Policijske postaje Slatina, predstavnici gradskih i županijskih institucija, zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić i pročelnik u Uredu gradonačelnika Krunoslav Šarabok, te predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš, općinski vijećnik Općine Sopje Mirko Jelinek i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klemant. 

Ovom prilikom prigodne  riječi nazočnima su se obratili pukovnik u mirovini i član Kriznog štaba obrane grada Slatine u Domovinskom ratu Vlado Međumurac, zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, složivši se u bitnome, da nije bilo velike hrabrosti i žrtve hrvatskih branitelja, ne bi bilo ni hrvatske države.

(tks/Foto:R.Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot