DOGAĐANJANASLOVNICA

Obilježena 30. obljetnica oslobađanja slatinske vojarne

U obrani Slatine koja je trebala postati središte Srpske autonomne oblasti Zapadna Slavonija,oslobođenje slatinske vojarne i graničnih karaula u Kapincima i Noskovcima ključni su događaji.

Osim što su branitelji došli do značajnih količina oružja, prestala je izravna opasnost iz središta Slatine od napada na grad i jedinu željezničku i cestovnu poveznicu s istočnom Slavonijom, a ujedno je pozitivno utjecalo na moral i smanjilo odlazak hrvatskog pučanstva iz grada. Slatinska je vojarna, tadašnja kasarna, bila prvi oslobođeni objekt JNA na prostoru od Osijeka i Koprivnice.

Povodom 30. obljetnice oslobađanja slatinske vojarne jučer su zapaljene svijeće uz spomen ploču na nekadašnjoj prijavnici, koju je 2018. godine postavila koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Slatine. 

U spomen na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, svijeće su zapalili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Slatine, predstavnici Policijske postaje Slatina, predstavnici gradskih i županijskih institucija, zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić i pročelnik u Uredu gradonačelnika Krunoslav Šarabok, te predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš, općinski vijećnik Općine Sopje Mirko Jelinek i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klemant. 

Ovom prilikom prigodne  riječi nazočnima su se obratili pukovnik u mirovini i član Kriznog štaba obrane grada Slatine u Domovinskom ratu Vlado Međumurac, zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, složivši se u bitnome, da nije bilo velike hrabrosti i žrtve hrvatskih branitelja, ne bi bilo ni hrvatske države.

(tks/Foto:R.Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button