DOGAĐANJANASLOVNICA

Obilježena 30.obljetnica oslobađanja karaula Zanoš u Kapincima i Bobrovac u Noskovcima

Dana 16. rujna 1991. godine oslobođena je nekadašnja vojarna tzv. JNA u Slatini i granične karaule Zanoš u Kapincima i Bobrovac u Noskovcima u općini Sopje. Nakon minobacačkog i pješačkog napada te zvjerskog pokolja 24 osobe u selima Balincima, Čojlugu i Četekovcu, brojni dragovoljaci priključili su se hrvatskim obrambenim snagama, a intenzivno se razmišljalo o zauzimanju slatinske vojarne i graničnih karaula. Potpuna blokada vojarne izvršena je 6. rujna, a 16. rujna predala su se tri oficira i 32 vojnika. Slatinska vojarna prva je oslobođena vojarna na velikom području od Koprivnice do Osijeka, a istoga dana, nakon dvodnevnog okruženja, hrvatski su dragovoljci i policajci zauzeli karaulu u Kapincima s jednim oficirom i 17 vojnika i karaulu u Noskovcima s jednim oficirom i 20 vojnika. Skladište vojarne u Slatini s približno tisuću kilograma pripremljenog eksploziva zatečeno je poliveno benzinom, ali do eksplozije, srećom, nije došlo.

Današnje obilježavanje tridesete obljetnice od oslobađanja karaula Zanoš Kapinci i Bobrovac u Noskovcima započelo je svetom misom u crkvi sv. Marije Magdalene u Sopju koju je predvodio župnik Stjepan Škvorc.

Nakon dočeka maratonaca, članova Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”, koji su istrčali memorijalnu utrku od karaule Zanoš do Sopja, odana je počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća uz spomen  ploču kod ”Zdenca života” u središtu Sopja.

Počast su odali hrvatski branitelji i rodbina poginulih branitelja s područja općine Sopje, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg slatinskog područja, predstavnici Policijske postaje Slatina, općinski vijećnici Općine Sopje  s predsjednikom Općinskog vijeća Sinišom Hrgovićem, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, zamjenik slatinskog gradonačelnika i predsjednik Odbora za hrvatske branitelja grada Slatine Ilija Nikolić, zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement i saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Proslava ove tridesete obljetnice je nastavljena u Mjesnom domu.

Načelnik Općine Sopje Berislav Androš pozdravio je uvažene goste, te nastavio sljedećim riječima:

„ Najveći pozdrav upućujem  vama zbog kojih se ovdje okupljamo posljednjih trideset godina,svim članovima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a najviše svima onima koji su zaslužni zbog  oslobođenja vojnih karaula Zanoš-Kapinci i Bobrovac-Noskovci .Hvala vam što smo se okupili danas ovdje! Mlađe generacije,kojima i ja pripadam posebno su zahvalne na budućnosti koju ste nam dali u to vrijeme kada ste se borili za cijeli hrvatski narod,koji ste oslobodili ove dvije karaule i koji ste učinili ponosnima sve one koji su tih dana bili ovdje.Mi mlađe generacije zasigurno moramo poštovati taj čin i sve ono što su hrvatski branitelji napravili za općinu Sopje i za ovaj slatinski kraj, za Virovitičko-podravsku županiju ali i za Republiku Hrvatsku“,istaknuo je Androš.

Ovom prilikom načelnik Androš napomenuo je da je  karaula Zanoš u Kapincima od proljeća ove godine napokon na raspolaganju općini Sopje. „Nakon petnaest godina prikupljanja dokumentacije napokon se dogodila ova radosna vijest za našu općinu. Radi se o velikom i važnom projektu prenamjene prostora karaule Zanoš.Nadam se da ćemo u idućih nekoliko godina pronaći ne samo dokumentaciju nego i sredstva kako bi se taj projekt izrealizirao pa obljetnice oslobođenja više nećemo morati organizirati u Sopju nego na licu mjesta. Dragi branitelji,općina Sopje uvijek će biti uz vas,naša vrata uvijek su vam otvorena za sve vaše aktivnosti,za sve vaše projekte,za potporu u bilo kojem smislu“,zaključio je načelnik općine Sopje Berislav Androš.

Govorio je i slatinski dogradonačelnik i predsjednik HVIDRA-e Slatina Ilija Nikolić:

“1991.godine trebalo je imati hrabrosti i snage oduprijeti se velikoj vojnoj sili. Ja sam tada imao dvadeset godina, većina onih koji su sudjelovali u podvigu oslobođenja spomenutih vojarni bila je mojih godina. Bili smo mladi, ali je srce bilo jako. Pozdravljam vas sve koji ste danas ovdje i u ime predsjednika HVIDRA-e VPŽ, te predsjednika Županijskog odbora za hrvatske branitelje Mate Bubaša koji nije mogao biti ovdje. Čestitam vam na uspjehu iz 1991.godine. Zajedno smo danas a tako bi trebalo biti i dalje. Uvijek jedni uz druge“.

Dožupan VPŽ Marijo Klement u ime virovitičko-podravskog župana Igora Androvića pozdravio je okupljeni skup čestitajući tridesetu obljetnicu oslobađanja dvaju karaula. Čestitao je posebno onima zaslužnima za ovaj uspjeh i zahvalio im na svemu što čine da se očuva dignitet Domovinskog rata. „To su dani ponosa i slave. Zahvalio bih svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata na radu s mladima, a opet s istim ciljem očuvanja digniteta Domovinskog rata i da se ne zaboravi. Pozvao bih sve udruge na jedinstvo i poručio bih vam da vam VPŽ uvijek stoji na raspolaganju, obratite nam se, tu smo“!,rekao je Klement.

Saborska zastupnica Vesna Bedekovic zahvalila je također svim braniteljima na iznimnoj hrabrosti pozvavši ih na jedinstvo istaknuvši važnost ovakvih obljetnica koje su bitne iz razloga da se prenosi istina i da se nikad ne zaborave ti dani i žrtve koje je podnijela Hrvatska za svoju slobodu i neovisnost.

Uz prisjećanja branitelja na te dane 1991.godine, nastavljeno je druženje do kasno popodne.

Tekst:Tea Kiš Slačanac/Foto:Robert Turkalj

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button