DOGAĐANJANASLOVNICA

Obilježena 28. obljetnica osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske

Svečanost obilježavanja 28. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske započela je danas polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade gdje su počast poginulim hrvatskim braniteljima odali predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica i ostalih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata predvođeni predsjednicom udruge Marijom Maračić, zatim izaslanstva: Ministarstva hrvatskih branitelja RH koje je predvodio izaslanik ministra, Ivan Kozlica, Hrvatske vojske na čelu s ratnim zapovjednikom 136. slatinske brigade Josipom Černijem, policije na čelu s načelnikom Policijske Uprave Virovitičko-podravske Sinišom Kneževićem, Virovitičko-podravske županije predvođeno dožupanom Darkom Žužakom i predsjednikom Županijske skupštine VPŽ Miranom Janečićem, Grada Slatine i susjednih općina na čelu s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem.

Zajedničku molitvu poveli su slatinski župnici Dragan Hrgić i Nikola Jušić koji su potom predvodili i misu zadušnicu u crkvi sv. Josipa.

Svečanost je nastavljena u restoranu Stari podrum gdje se nazočnima obratio ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, koji se, pozdravljajući prije svega roditelje poginulih i nestalih branitelja i predstavnike svih braniteljskih i  stradalničkih udruga sa slatinskog područja, zahvalio im se na odazivu i brizi njegovanja lika i djela slatinskih hrabrih ljudi, ljudi koji su učinili veliko djelo ne samo na ovim prostorima nego i diljem naše domovine. Ujedno se u prigodi 15. obljetnice izdavanja njegove brošure sjećanja na oslobađanje ovog prostora prisjetio branitelja kojima je i posvećena.

– Oni od države nisu tražili ništa a za nju su poklonili sebe. Kad čovjek pokloni sebe za dom, za domovinu, za svoj zavičaj i narod, to je najveća vrijednost koji čovjek u jednom životnom vijeku može dati. I svaka od ovih majki sigurno je više puta u ovih 28 godina zaplakala gledajući sliku svog djeteta koji danas nije s nama, ali ni jednoga od njih slatinski branitelji nikada neće zaboraviti, – naglasio je Černi.

– Vrijeme jako brzo prolazi, čini mi se da smo prije mjesec dana bili ovdje a prošla je cijela godina i mislim da ova inicijativa Hrvatskog časničkog zbora i svih onih koji su se već uključili ili će se uključiti u pripremanje i završno oblikovanje dokumentacije koja govori o ratnom putu 136. slatinske brigade i  danima prije njenog osnutka je nešto što je vrlo važno i što će se u iduće dvije godine dokumentirati, dovršavati te vas molim da se priključite tom projektu da ovu okruglu godišnjicu 2021. dočekamo dostojanstvenije sa jednim materijalom koji će ostati zauvijek u povijesti grada Slatine, – rekao je gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić čestitajući 28. obljetnicu brigade uz poruku „Neka uspomena ne izblijedi“.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja, ministra Tome Medveda i svoje osobno, sve nazočne je pozdravio i čestitao obljetnicu slatinskoj brigadi, izaslanik Ivan Kozlica koji je naglasio kako je povjesnica slatinske 136. brigade dojmljiva jer je njezin ratni put bio težak i slavan.
– Ono što vašu postrojbu čini drugačijom od mnogih drugih je sudjelovanje u prvoj oslobodilačkoj operaciji potkraj 1991. kada je oslobođen najveći dio okupiranog područja ovoga kraja, što je bio svojevrsni uvod u ono što će se zbiti 1995. godine, i na tome vam hvala, – zaključio je Kozlica kojemu je potom ratni zapovjednik Černi darovao knjigu Slatinska kronika Domovinskoga rata, Miljenka Brekala.

U sklopu 28. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske i ove je godine upriličen tradicionalni maraton Voćin-Slatina, u organizaciji Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, a svoj doprinos uz predsjednika udruge Pavu Tutenova dali su maratonci Ivica Lenard iz Josipovca, Robert Kasumović iz Osijeka, Danijel Dunković iz Radosavaca i Zlatko Milošević iz Nove Bukovice.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button