DOGAĐANJANASLOVNICA

Obilježena 27. obljetnica osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske

Svečanost obilježavanja 27. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske započela je danas misom zadušnicom u Crkvi sv. Josipa koju je predvodio vlč. Dragan Hrgić te u svojoj propovijedi, o slijepom prosjaku Bartimeju koji je čvrstom vjerom u Isusa progledao, istaknuo kako svatko od nas nešto moli Isusa: ozdravljenje, mir u obitelji…, oni koji su izgubili svoje najmilije u ratu mole Boga da ih primi u svoj mir nebeskog kraljevstva, a svaka molitva iskreno izrečena s velikom vjerom, uvijek će biti uslišena.
„Pripadnici 136. slatinske brigade srcem su zasigurno vjerovali da čine veliko djelo, jer da nisu, ne bi pošli u rat obraniti svoje roditelje, svoju djecu…, svoju dragu Domovinu. Plod njihove vjere je sloboda koju mi danas uživamo. Možda nikoga od nas ovdje ne bi bilo da nije bilo tih hrabrih i dobrih ljudi, a na nama svima je da molimo da ih dobri Bog nagradi za sve dobro koje su učinili i da bude utjeha onima koji su izgubili svoje najmilije.“ – rekao je vlč. Hrgić na kraju današnje propovjedi.

Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade vijence i upaljene lampione položili su predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica i ostalih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata, zatim izaslanstva: Ministarstva obrane Republike hrvatske predvođeno brigadirom Robertom Horvatom, Hrvatske vojske na čelu s ratnim zapovjednikom 136. slatinske brigade Josipom Černijem, policije na čelu s načelnikom Policijske Uprave Virovitičko-podravske Sinišom Kneževićem, Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s pomoćnikom ministra Nenadom Križićem, Virovitičko-podravske županije predvođeno dožupanom Darkom Žužakom i predsjednikom Županijske skupštine VPŽ Miranom Janečićem, Grada Slatine na čelu s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem i predsjednikom Gradskog vijeća Dariom Vrbaslijom, te predstavnici Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine“.

Nakon zajedničke molitve koju je predvodio župnik Župe sv. Josipa vlč. Dragan Hrgić i mirozova koji je na trubi izveo Zoran Vlajnić, svečanost je nastavljena u restoranu Stari podrum gdje se nazočnima obratio  ratni zapovjednik 136. slatinske brigade Josip Černi, koji se pozdravljajući prije svega roditelje poginulih i nestalih branitelja, sve stradalničke udruge sa slatinskog područja koje zdušno njeguju Domovinski rat, zahvalio predsjedniku slatinske Koordinacije braniteljskih udruga Iliji Nikoliću što je na sebe preuzeo zadaću teško bolesnog Vlade Međumurca, odnosno organizaciju ovogodišnje svečanosti u suradnji s Gradom Slatinom.
Spomenuo se i predsjednice slatinske Udruge roditelja poginulih hravtskih branitelja Marije Maračić koja također zbog bolesti nije mogla prisustvovati svečanosti, a koja već dvadeset sedam godina njeguje djelo i lik poginulih sinova s ovog područja, zatim prof. dr. sc. Miljenka Brekala, autora knjige „Slatinska kronika Domovinskoga rata“, te slatinskog dopisnika, prof. Petra Žarkovića, koji su dali veliki doprinos pisanoj povijesti Domovinskog rata na slatinskom području.
Istaknuvši nemjerljivo značenje slatinske 136. brigade u Domovinskom ratu, uputio je apel prema ravnateljima i profesorima slatinskih škola da se u ovo vrijeme organizira susret ratnog zapovjednika s djecom kako bi im ispričao povijesnu, ratnu priču iz prve ruke, priču svih onih hrabrih ljudi, hrvatskih branitelja koji su zajedno oslobodili Domovinu i podarili svima nama slobodu i mir.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja, ministra Tome Medveda i svoje osobno, sve nazočne je pozdravio i čestitao obljetnicu slatinskoj brigadi, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, prije svega članovima obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, jer u Domovinskom ratu najveću žrtvu su dali oni najbolji, poginuli hrvatski branitelji.
„Naša županija je trajno obilježena stradanjem na više mjesta, stoga njihovoj žrtvi nikada nije dosta reći hvala, a temeljna je zadaća svih nas pronositi istinu o Domovinskom ratu.“ – rekao je Križić te pozvao na sudjelovanje u svim aktivnostima braniteljskih udruga i na iskazivanje ponosa, jer ono što su branitelji učinili nitko im ne može oduzeti. Na kraju je istaknuo kako bi dodjela počasnog čina brigadnog generala zapovjedniku Josipu Černiju bila kruna svega što je dao za domovinu.

Čestite povodom 27. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade, hrvatskim je braniteljima u ime Virovitičko-podravske županije uputio dožupan Darko Žužak, te na kraju i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je naglasio kako na današnjoj svečanosti predstavljamo sve hrvatske branitelje legendarne slatinske 136. brigade koji su ponos Domovinskog rata, a u narednih nekoliko dana Grad Slatina će u suradnji sa slatinskom Koordinacijom braniteljskih udruga odati dužno poštovanje svim poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima 136. brigade HV i MUP-a Slatina, polažući cvijeće i zapaljene lampione na njihova posljednja počivališta, a čija su imena pročitana na kraju svečanosti.

U sklopu 27. obljetnice osnutka 136. slatinske brigade Hrvatske vojske i ove je godine upriličen tradicionalni maraton Voćin-Slatina, Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ koji svojim trudom i radom, te sudjelovanjem na brojnim utrkama na najljepši mogući način diljem zemlje prenose pozitivan glas o našemu gradu i županiji, a posebno o Domovinskom ratu organiziranjem i  sudjelovanjem na brojnim memorijalnim utrkama.
U današnjoj utrci sudjelovali su:  Pavo Tutenov, Zlatko Milošević, Mario Kovač, Mario Krznarić, Robert Knapić, Robert Poljanac, Christian Hrvoić i Renata Hrvoić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button