Home / DOGAĐANJA / Obilježena 10. obljetnica rada Industrijsko-obrtničke škole Slatina

Obilježena 10. obljetnica rada Industrijsko-obrtničke škole Slatina

Industrijsko-obrtnička škola Slatina jučer je nizom aktivnosti proslavila Dan škole 16. rujna, a ujedno je obilježila i 10. obljetnicu svoga osnivanja.
Tim je povodom organiziran integrirani nastavni dan pod nazivom „Pogled u budućnost – škola za 10“ u sklopu kojega su učenici i nastavnici održali radionice na temu razvoja škole u sljedećih deset godina i doprinosa škole lokalnoj zajednici. Na radionicama su učenici izrađivali promotivni materijal za proizvode školske zadruge „Obrtnik“, suvenire od drveta i akrila, pripremali hranu i pića s lokalnim sastojcima, proučavali mogućnosti iskorištavanja geotermalne energije u Slatini i okolici te zaštite okoliša u lokalnoj zajednici.
Ovim se aktivnostima škola ujedno priključila obilježavanju Europskoga tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju čiji je moto „Otkrij svoj talent!“

U Hrvatskom domu u Slatini održana je svečana sjednica Nastavničkoga vijeća kojoj su uz sadašnje i bivše zaposlenike škole članove Školskog odbora i Vijeća roditelja, prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, župnik Župe bl. Ivana Merza, preč. Nikola Jušić, te ravnatelji škola, predstavnici institucija i ustanova s područja grada Slatine i Virovitičko-podravske županije…

Nakon intonirana himne RH u izvedbi prof. Antonija i Monike Brzica i odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata minutom šutnje, nazočnima se obratio ravnatelj Mladen Graovac te srcem punim ponosa uputio čestitke učenicima i djelatnicima škole koji su svo svoje znanje, kreativnost i entuzijazam uz mnogo truda i rada u proteklih deset godina utkali u razvoj škole, ali i zahvalu svima zaslužnima za njezin napredak i boljitak.
Naši učenici osim što stječu znanja kao majstori, budući obrtnici, privrednici, poduzetnici imaju mogućnost nastaviti obrazovanje, te s ponosom moram istaknuti da su mnogi učenici iz početne generacije 2009. godine, ali i onih sljedećih, nastavili svoje obrazovanje na fakultetima kao vrlo uspješni studenti, – istaknuo je između ostaloga ravnatelj Graovac.

Čestitke na 10. obljetnici Industrijsko-obrtničke škole Slatina uputio je u ime Virovitičko-podravske županije, predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić naglasivši kako IOŠ Slatina zauzima vrlo važno mjesto u obrazovanju na području županije, ali i šire, te pohvalivši učenike, mentore, nastavnike i sve djelatnike na uspješno provedenim projektima i ostvarenim postignućima.

Uz ravnatelja Graovca, kroz povijest, od same ideje osnivanja obrtničke škole u Slatini preko brojnih aktivnosti i projekata, te uspjeha i nagrada učenika, njihovih mentora i svih nastavnika u proteklih deset godina, do razvoja u današnju modernu odgojno-obrazovnu ustanovu, zanimljivim prezentacijama nazočne su provele i djelatnice škole.
Nakon što je knjižničarka, prof. Svjetlana Dupan predstavila sadržaje i rezultate radionica „Pogled u budućnost – škola za 10“, predstavljena je Spomenica škole 2009. – 2019. pod nazivom „I(J)OŠ 10“, koja je objavljena povodom 10. jubileja škole.

Spomenica škole uz mnoštvo fotografija i zanimljivih informacija pruža pregled rada škole u prethodnih deset godina o kojima je govorila glavna urednica Spomenice, prof. Ivana Lukač-Vuković.

Na svečanoj sjednici Nastavničkoga vijeća, koju su vodile mlade voditeljice, učenice Valentina Čugura i Ivana Tunić, dodijeljene su zahvalnice za podršku radu škole, koje su ove godine zaslužili: Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, predstojnica Ureda državne uprave VPŽ Sanja Bošnjak i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slatina Ljiljana Randelj, dok su ovogodišnji dobitnici zahvalnica za uspješan rad s učenicima i promociju ugleda škole: Ernest Balta, Štefica Ružak, Ljubica Subotić-Pofuk, Zdenko Taušan, Jasna Varga, Barbara Vidović Volenik, Tomislav Zorko i Kornelija Zubčević.
Nagrađeni su i učenici Esmeralda Milaković i Antonijo Braj koji su prošle školske godine posudili i pročitali najviše knjiga iz školske knjižnice.
Zahvalnice je zaslužnima uručio ravnatelj škole Mladen Graovac, a u ime nagrađenih zahvalili su se pročelnica Šerepac i prof. Balta.

– Lijepo je biti prisutan na Danu škole koja slavi desetu obljetnicu, škole koja ima srce, koja ima dušu, a sve zahvaljujući vama koji ste neizmjerno puno puta pokazali da vaš trud, volja i entuzijazam nailazi na otvorena vrata vašeg osnivača, odnosno Virovitičko-podravske županije, jer samo se takvom sinergijom može realizirati sve ono što ste vi u vašoj, ali i našoj školi napravili i pokazali da se u ovih kratkih deset godina može postići izuzetno puno, – rekla je između ostaloga pročelnica Vesna Šerepac.

Prije deset godina naša škola, naš brod krenuo je u nove vode, industrijske i obrtničke vode, dobili smo novog kapetana Mladena Graovca, novu zgradu, nove praktikume, stari i novi predavači trebaju sve to posložiti. No kapetan ima podršku nastavnika, Grada Slatine, Virovitičko-podravske županije, Obrtničke komore, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, te s ovim brodom sve bolje upravlja. Škola ima vjetar u leđa, a uz Božju pomoć i vrsne učenike i naša odgojno-obrazovna uloga ima sve veći značaj, te smo u pojedinim smjerovima po uspjesima na samom vrhu Hrvatske, a svemu tome su pridonijeli izvanredni odnosi ljudi u našem kolektivu koji će i dalje raditi na promociji škole, grada, županije i države, no za to nam i nadalje treba vaša potpora, – slikovito je izrazio zahvalu prof. Ernest Balta u ime svih nagrađenih profesora.

Svečanost je glazbenom točkom uljepšala učenica Valentina Čugura uz plesnu pratnju kolegica Ivone i Katarine, te učenice zanimanja frizer i krojač koje su pod mentorstvom profesorica Kornelije Zubčević, Paule Kukuljević-Idek i Spomenke Prša pripremile modnu reviju kojom su prikazale modnu kolekciju učenice Martine Ćosić koja je na državnom natjecanju u Zadru osvojila treće mjesto.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

 

 

 

x

Check Also

HBOR objavio mjeru za obrtna sredstva COVID-19 za MSP poduzetnike u turističkim djelatnostima

Mjera COVID-19 za TURIZAM – povoljni HBOR krediti za obrtna sredstva od 100.000 EUR – ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org