NASLOVNICAŽUPANIJA

Obilježen 22. Dan polja duhana: Proizvođačima tradicionalno dodijeljena nagrada Duhanac u šest kategorija, po prvi puta nagrada za najproduktivniju proizvođačicu

Unatoč izazovnoj proizvodnoj godini, obilježenoj ekstremnim vremenskim uvjetima suše, pa sada i poplava, uz višestruki porast proizvodnih troškova, posebno troškova energije, berba do sada ukazuje na dobru kvalitetu duhana i na solidan prinos, poruka je to s 22. Dana polja u organizaciji Hrvatskih duhana, najvećeg domaćeg otkupljivača duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje unutar BAT grupe. 
 
Obilježavanje 22. Dana polja kojim Hrvatski duhani slave 65 godina organizacije proizvodnje duhana uveličala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, a svečanosti su nazočili saborski zastupnik Josip Đakić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, načelnik općine Sopje Berislav Androš, predsjednik HGK Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša te ispred BAT-a generalni direktor BAT-ove regije Adria Zvonko Kolobara, direktor operacija BAT-a za Hrvatsku Tamas Nyaka, direktor regulatornih poslova BAT Adria Josip Lozančić, direktor Hrvatskih duhana Imad Ud-din Muhammad te brojni proizvođači duhana.
 
Okupljeni su zaključili kako je unatoč velikim izazovima ove proizvodne godine, proizvodnja duhana pokazala kako je jedna od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj. Stabilni uvjeti proizvodnje i siguran otkup svih proizvedenih količina, financijsko praćenje kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje, ali i fokus Hrvatskih duhana na održivost proizvođača, osiguravaju oko 300-tinjak proizvođača duhana u sustavu Hrvatskih duhana kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost.
 
– Prošle godine nitko nije mogao predvidjeti višestruko povećanje troškova koje je dovelo u pitanje opstojnost čitave proizvodnje. No, kao i uvijek dosad, zajednički pronalazimo rješenja i to je naša najveća snaga. Na prve naznake povećanja troškova početkom godine pokrenuli smo dijalog sa proizvođačkim udrugama i Ministarstvom poljoprivrede i mogu svima zahvaliti na konstruktivnom doprinosu. Rezultat je još jedna uspješna sezona u kojoj smo pokazali da imamo znanja i odlučnosti izvući najbolje u kriznim uvjetima. Sačuvali smo opstojnost proizvodnje, duhan je dobre kvalitete, a vrijednost berbe će zbog značajnog povećanja otkupne cijene, na što smo spremni, biti rekordna – rekao je direktor Hrvatskih duhana Imad Ud-din Muhammad te istaknuo kako su svi zajedno pokazali koliko je proizvodnja duhana važna za proizvođače i za ovaj kraj, za BAT, ali i ukupnu hrvatsku poljoprivredu.
 
– Naše inzistiranje na osiguravanju stabilnih uvjeta u proizvodnji i na postizanju maksimalne efikasnosti i kvalitete, jamči održivost proizvodnje te ćemo u narednom razdoblju to dodatno pojačati. Uložit ćemo još više napora u povećanje energetske efikasnosti i smanjenje upotrebe plina. Istovremeno očekujemo podršku Ministarstva poljoprivrede u održanju ostalih proizvodnih troškova pod kontrolom – naglasio je direktor Imad Ud-din Muhammad.
 
BAT INVESTIRAO 1,1 MILIJARDU KUNA U PROIZVODNJU
 
Iako berbu usporava velika količina vode u poljima, u Hrvatskim duhanima očekuju uspješan završetak berbe u narednim tjednima, prije sezone jutarnjeg mraza.
 
– Bez dodatnog angažmana BAT-a u situaciji višestrukog povećanja troškova proizvodnje, proizvođači bi teško izdržali ovu godinu, a želim zahvaliti i Ministarstvu poljoprivrede na konstruktivnoj podršci. Proizvodnja duhana važna je karika BAT-ovog lanca vrijednosti. BAT se nalazi usred velike transformacije poslovanja, a Hrvatska je u samom središtu te transformacije – rekao je generalni direktor BAT Adria Zvonko Kolobara te dodao da su u proizvodnju novih kategorija proizvoda, grijanih duhanskih proizvoda investirali preko 600 milijuna kuna, a ukupno 1,1 milijardu kuna od preuzimanja TDR-a 2015. godine. 
 
– Gotovo cjelokupan taj iznos su investicije u proizvodnju u tvornicu u Kanfanaru, ali i u proizvodnju duhana ovdje u Slavoniji i Podravini. Hrvatska je postala proizvodno i distributivno središte za EU, kako za uređaje novih kategorija iz logističkog HUB-a u Rijeci, tako i za duhan, iz logističkog HUB-a u Pitomači iz kojeg se duhanom snabdijevaju tri BAT-ove europske tvornice. Proizvodima s potencijalom manje štetnosti i inzistiranjem na najvišim praksama održivog poslovanja BAT u Hrvatskoj gradi Bolje sutra (A Better Tomorrow) – istaknuo je generalni direktor Zvonko Kolobara.
 
Potom se prisutnima obratio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, istaknuvši kako treba krenuti ukorak s razvojem tehnologija.
 
– Da bi duhanska proizvodnja opstala i krenula prema novom segmentu, važno je okrenuti se ka zelenoj tranziciji i obnovljivim izvorima energije. Treba iskoristiti sve pogodnosti članstva u Europskoj uniji, povući sredstva koja su nam na raspolaganju i podići poljoprivrednu proizvodnju na jednu višu razinu. Uvijek volim istaknuti kako mi ovdje imamo jednu pravu multinacionalnu kompaniju i upravo tu kompaniju trebamo iskoristiti za uvođenje noviteta. Tehnološki napredak je sve veći, samim time mijenjaju se i preferencije potrošača, a time je neophodna i potreba proizvođača da prati te trendove. Svi smo svjesni izazova s kojima se susreću proizvođači duhana, od manjka radne snage, nezainteresiranosti mladih za bavljenje poljoprivrednom djelatnošću, na što također treba pronaći odgovor te potrebnu motivaciju. Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija uvijek su bili i bit će na raspolaganju svim tvrtkama i poljoprivrednicima. Tu smo da podržimo naše domaće proizvođače i kulture po kojima smo prepoznatljivi – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.
 
Ispred Virovitičko-podravske županije obratio se pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok.
 
– Proizvodnja duhana je svakako jedna od strateških grana naše županije. Preko 90 posto duhana u Hrvatskoj se proizvede upravo u našoj županiji. Svi ekonomski i financijski pokazatelji govore da je ova tvrtka jedna od najuspješnijih na području naše županije. Uvijek su, ja bih rekao, u top tri tvrtke što se tiče svih financijskih pokazatelja što po prihodu, dobiti, produktivnosti, po zaposlenima, a to pokazuje predanost svom radu i koliko paze na svaki detalj svoga poslovanja kako bi u konačnici imali što bolje rezultate koji bi se generalno onda okrenulo na naše poljoprivredne proizvođače što je nama zapravo kao Županiji iznimno važno. Koliko god mi skupa radili na poboljšanju naše proizvodnje vidimo zapravo koliko smo slabi kada budemo izloženi ovakvoj energetskoj krizi koja u poljoprivredi, rekao bih, najviše pogađa proizvođače duhana jer su njima najveći troškovi u proizvodnji upravo plin i struja. No uz pomoć Vlade, Ministarstva poljoprivrede, nas u Županiji i jedinica lokalne samouprave smatram da možemo riješiti taj problem i trudimo ga se riješiti – rekao je pročelnik Bojan Mijok. 
 
Prisutnima se obratila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te istaknula da je proizvodnja duhana važna poljoprivredna grana u Hrvatskoj. 
 
– Kao hrvatska Vlada nemamo i nećemo imati strategiju odustajanja. Svjesni smo rizika i podržavat ćemo i dalje tradiciju uzgoja duhana na ovim prostorima. Podržavat ćemo tradiciju, ali i zajedno s vama ju modernizirati. Bez obzira što se poljoprivreda itekako temelji na tradiciji i baštini, budućnost je u inovacijama i modernizaciji. Zato bih posebno pozdravila sva ova ulaganja. Hvala Hrvatskim duhanima na dosadašnjoj suradnji, želim da u budućnosti radimo još više i bolje. Svi vi dolazeći iz ovog kraja, radeći u javnom sektoru, nas uporno informirate o problemima i izazovima vašeg područja. Mi radimo za cijelu Hrvatsku, ali moramo prepoznavati regionalne specifičnosti i dio mjera moraju voditi računa i o tome. Što se tiče vas dragi proizvođači, vama je ova godina bila posebno izazovna. Nastojali smo kao Vlada različitim dodatnim mjerama olakšati vam teret. Nikad ni jedna mjera ne može pomoći svim proizvođačima niti otkloniti sve probleme. No, uporan rad i niz reakcija na krize koje se poduzimaju donose korist sektorima u cjelini. Najprije svima onima koji su riziku od siromaštva, našim građanima koji trebaju održati svoju potrošnju, a isto tako pružateljima javnih usluga jer mi moramo održati naše zdravstvo, našu socijalnu skrb – rekla je ministrica Marija Vučković.
 
DUHANCI ZA NAJBOLJE PROIZVOĐAČE I PROIZVOĐAČICU
 
U sklopu Dana polja, najboljim proizvođačima duhana tradicionalno je dodijeljena i nagrada Duhanac. Ovogodišnji Duhanac za najveći proizvedeni volumen pripala je Mihaelu Čolaku, za najveći ostvareni prinos nagrađen je Dražen Nađaković, za najbolju kvalitetu Dario Mak, za najproduktivnijeg proizvođača nagrađen je Dalibor Pekić, za tehnološki najinovativnijeg proizvođača Ivan Martinušić, a po prvi put je dodijeljen i Duhanac za najproduktivniju proizvođačicu duhana koji je osvojila Davorka Ontl. 
 
– Proizvodnjom duhana se bavim 40 godina, posađenog ga imamo na 12,5 hektara. Svaka godina je zahtjevna, ova je u početku bila suha pa su sada kiše sve poplavile. No, mi moramo raditi po svim uvjetima, duhan se mora pobrati. To je naš život i naš kruh. Ova nagrada puno znači jer pokazuje da je netko prepoznao naš trud i rad. Zasigurno će mi dati poticaja da još više radim – rekla je Davorka Ontl iz Špišić Bukovice. 
 
Dok je prošle godine dobio nagradu za najveći ostvaren prinos, Mihael Čolak ove je godine nagrađen za najveći proizvedeni volumen. 
 
– Ova nagrada daje poticaj za daljni trud. Pokazuje nam da smo nešto napravili i nešto postigli. Naravno to ne bi uspjeli bez strojne berbe, jer bi sve zahtijevalo previše radnika, a bez stroja ne bi bilo ni količine. Iza nas je iznimno zahtjevna godina, iznimno sušna i na kraju smo još dobili i tuču, ne daj bože još i mraz. Ekstremno su nam poskupili svi energenti, radna snaga, sve, tako da se nadamo da će kako je i ministrica Vučković najavila pronaći model da nam pomognu izgurati godinu do kraja – rekao je Mihael Čolak.
 
U sklopu obilježavanja Dana polja realizirana je izložbe “65 godina najbolje organizirane poljoprivredne proizvodnje” na kojoj je u fokus stavljen visok standard održivosti u svakoj fazi proizvodnje duhana. Kako kažu, u Hrvatskim duhanima je održivost jedna od strateških odrednica kompanije na globalnoj razini, a koja zbog globalnih okolnost sve više dobiva na značaju. 
 
Iz BAT-a najavljuju kako će, kao i ostatak BAT-ovog poslovanja u Hrvatskoj, i Hrvatski duhani najkasnije do 2030. godine postići ugljičnu neutralnost unutar svog sustava. Također, kažu kako kontinuirano rade na unapređenju sustava navodnjavanja kap po kap, čime žele podići ukupnu površinu navodnjavanih površina na ukupno 27 posto do 2025. godine, čime će uštedjeti čak 50 posto vode. Osim fokusa na vodu, u Hrvatskim duhanima povećavaju kontinuirano reciklirani otpad na razini poljoprivrednih gospodarstava, investiraju u povećanje prinosa po gospodarstvu i poboljšanje standarda proizvođača kroz primjenu dobrih poljoprivrednih praksi.
(www.icv.hr, ts, BAT, foto: M. Rođak)
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button