DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom u Udruzi Vretenac, Slatina

Kao datum Svjetskog dana osoba sa sindromom Down odabran je 21. dan 3. mjeseca u godini da označi jedinstvenost triplikacije (trisomije) 21. kromosoma koja uzrokuje ovaj sindrom.

U susret tom predivnom danu koji za cilj ima podizanje svijesti i razumijevanja spram ovih osoba, Udruga Vretenac, Slatina provela je nekoliko različitih aktivnosti kroz mjesec ožujak.

Jedna od prvih aktivnosti održana je 9.ožujka, kada su članovi Udruge Vretenac, Slatina posjetili Udrugu za Down sindrom Virovitičko-podravske županije te na zajedničkoj radionici pod vodstvom članica kreativne Udruge UNIKAT izrađivali „bookmarkere“ (označivače stranice za knjige), a koje je Udruga za Down sindrom izložila na svom štandu, neposredno nakon toga. 

U Udruzi Vretenac, Slatina također su tijekom mjeseca ožujka izradili letke i plakate koji sadržavaju određene informacije i karakteristike osoba s Down sindromom, a sve s ciljem informiranja zajednice o mogućnostima ovih osoba i boljeg upoznavanja specifičnosti ovog sindroma. Letke su po gradu Slatini svojim sugrađanima podijelili korisnici Udruge Vretenac na sam Dan osoba s Down sindromom, a plakati su zalijepljeni na oglasnim pločama slatinskih osnovnih i srednjih školama, dječjih vrtića te na javnim zgradama.

Zadnju aktivnost kojom je obilježen ovogodišnji Dan osoba s Down sindromom,  Vretenci su proveli u najboljem društvu, odnosno s članovima i volonterima. Na radionici su svi zajedno izrađivali čarapice od papira raznih boja, koje su potom ukrašavali i stavili na plakat, te na istom ostavili otiske ruku različitih boja.

– Nizom ovih aktivnosti, Udruga Vretenac, Slatina želi staviti naglasak da svaki dan (a ne samo 21.3.) možeš obući različite čarape i uživati i poštovati različitosti, – istaknula je predsjednica Udruge Vretenac Patricija Karaman.
(mf/Izvor: UOSIT Vretenac, Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button