DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Slatini započeo otvorenjem izložbe „Pastelne skitnje“ autora Želimira Šiška

Slike nadahnute krajolicima – majstor pastela Želimir Šiško izlaže u Slatini

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja Zavičajni muzej Slatina, ove je godine svoje aktivnosti usmjerio prema umjetnosti i kreativnosti kao dvjema stranama iste medalje, stranama koje proizlaze jedna iz druge i jedna drugu nadopunjavaju.

Program je jučer započeo otvorenjem izložbe „Pastelne skitnje“ autora Želimira Šiška, a na samom početku posjetitelje među kojima su se našli i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić, pozdravio je ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen dok je autora predstavio kustos Srđan Đuričić.
Tom je prigodom istaknuo kako je Dan muzeja poseban za sve muzealce iz razloga što se kroz njega očituje sve ono što muzeji jesu; mjesto komunikacije, mjesto susretanja i druženja, ali jednako tako i mjesto gdje lokalna zajednica komunicira sa svojom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću svoga grada.

– Ono što muzeji generiraju je znanje koje se prenosi i to je osnovni smisao Međunarodnog dana muzeja koji ove godine započinjemo predstavljanjem umjetnika koji nam kroz svoje radove u tehnici pastela predstavlja krajolike, okolinu, prostor, te na tragu realističnog prikaza i svoje osobno viđenje, – istaknuo je Đuričić.

Želimir Šiško, rođeni Siščanin, slikar iz Kutine i predsjednik Likovnog društva „Moslavački krug“ iz Popovače, slatinskoj likovnoj publici predstavlja se pomalo nestvarnim krajolicima kroz igru mrlje, boje i svijetla u varijacijama tonskog i kolorističkog slikarstva i ovo mu je prva samostalna izložba u Slatini, inače njegova ukupno 86 samostalna izložba.

U svom predstavljanju Šiško je istaknuo kako je u Slatini čest gost gdje dolazi unazad 12 godina zahvaljujući predsjedniku slatinskog Likovnog kluba Josipu Griblu, te je sudjelovao na 6-7 likovnih kolonija s kojih su se njegovi radovi našli u domovima pojedinih Slatinčana. Već tada je imao želju za izlaganjem u Slatini koja se napokon ostvarila zahvaljujući njegovom prijateljstvu sa Slatinčaninom Davorom Dvojakom koji je uspostavio ovu suradnju sa Zavičajnim muzejom u Slatini. Svima njima se zahvalio što su mu omogućili predstavljanje ove pomalo i retrospektivne izložbe slatinskoj publici koja ima prigodu vidjeti pomak u njegovom radu kroz slike s početka 90.-ih godina do sada.

Želimir Šiško u svijet slika ulazi rano, još u osnovnoj školi i kroz tri desetljeća likovnog rada zauzima visoko mjesto u suvremenom hrvatskom slikarstvu. Iako je iza njega dugo tridesetogodišnje razdoblje izlaganja teško se na to odlučio, kako je rekao, nije imao dovoljno hrabrosti:

– Mora doći do jednog trenutka kada vas netko nagovori ili kad sami shvatite da je vrijeme maknuti se iz ateljea i pokazati ljudima što ja radim. Ja nisam akademski slikar i cijeli se život učim, i imao sam tu sreću da mi je ujak bio profesor na akademiji u Zagrebu. On me usmjeravao, osobito u početku u crtežu koji je po meni osnova slikarstva što mnogi zaboravljaju, tako da imam jednu dobru osnovu, slikam, izlažem i uživam, – istaknuo je Šiško.

Izlazak iz ateljea pokazao se dobrim jer od tada sudjeluje na brojnim skupnim izložbama i likovnim kolonijama, neke i sam organizira, a za likovni i dizajnerski rad Šiško je primio velik broj priznanja i nagrada, između ostalih i Godišnju nagradu za doprinos ugleda i promidžbe Sisačko-moslavačke županije.

– Ova izložba je realizam, ali ja sebe tražim u jednom odmaku od realizma što je naišlo na pohvalu likovnih kritičara i povjesničara umjetnosti koji me prate. Čak su predložili da pojedine radove koji se mogu vidjeti i na ovoj izložbi ne prodam već ih zadržim za svoje predstavljanje. Međutim ja ih prodajem, ali uvijek napravim nove slike, možda s istim motivom ali sada ih radim na drugi način i to je taj pomak koji prati moj rad, – rekao je autor izložbe Želimir Šiško.

U ime Grada Slatine nazočne je pozdravio gradonačelnik Denis Ostrošić, osobito autora izložbe Želimira Šiška kojega je upoznao na likovnim kolonijama u Slatini.

– Gospodina Šiška kao tihog čovjeka nisam na prvu mogao spojiti s onim što radi, međutim kad pogledaš potez onda shvatiš da je doista majstor pastela s nama. Drago mi je da jedna vaša slika s prikazom crkve sv. Josipa krasi i moj dom, i da Slatinčani napokon imaju priliku vidjeti svo ovo bogatstvo vaših radova. Vjerujem da će ove „skitnje“ također pronaći mjesto u domovima naših sugrađana te da ćemo u Slatini imati prigodu vidjeti još nekoliko vaših izložbi, – rekao je gradonačelnik Ostrošić, te proglasio izložbu „Pastelne skitnje“ otvorenom.

Izložbu će posjetitelji u slatinskom Zavičajnom muzeju moći razgledati narednih mjesec i pol dana, a nekoliko umjetničkih radova Želimira Šiška već je na otvorenju pronašlo nove vlasnike.

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Slatini nastavlja se danas programom „Ljepota i blagodati prirode“ koji će se zbog loših vremenskih prilika umjesto, kako je najavljeno u gradskom Parku, održati u prostoru Zavičajnog muzeja, a riječ je o predstavljanju Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina kroz dvije izložbe i tri radionice.

Program obuhvaća: 

10:00 – Izložba prešanog bilja učenika OŠ Eugena Kumičića Slatina s  mentoricama Rajkom Avirović Gaća i Renatom Grahovac.

10:00 – Izložba fotografija Gite Špoljarić, učenice 7. razreda pod mentorstvom Silvije Mađarić

10:00 – 12:00 – Radionica Prešanje bilja, voditeljica Rajka Avirović Gaća

12:00 –  14:00 – Radionica Izrada prirodne kozmetike, voditeljica Rajka Avirović Gaća

14:00 – 16:00 – Oslikavanje prirodnih materijala, voditeljica Renata Grahovac.

Sukladno preporukama za sprječavanje širenja infekcije koronavirusa ulasci su ograničeni uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button