DOGAĐANJANASLOVNICA

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u Slatini završilo projekcijom dokumentarnog filma „Otkrhnuti“

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, kao i sve žrtve Domovinskog rata ove je godine u Slatini završilo besplatnom projekcijom dokumentarnog filma „OTKRHNUTI“, redateljice Slavice Šnur, kojim je Pučko otvoreno učilište Slatina uz podršku Grada Slatine počastilo svoje sugrađane.

Prije same projekcije filma sve nazočne pozdravio je zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić koji je naglasio važnost ovakvih događaja kojima se nastoji sačuvati od zaborava svaka žrtva Domovinskog rata.

Uslijedila je projekcija filma o najvećoj ljudskoj boli, traumi ali i oprostu, koji nikoga u dvorani nije ostavio ravnodušnim.

„Otkrhnuti“ govori o poginuloj djeci tijekom Domovinskog rata i boli koju njihovi roditelji nose i dan danas. Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je prema nekim podacima poginulo 402 djece, od Slavonije do Dubrovnika, koji je inače drugi grad u Hrvatskoj po broju poginule djece.

Više o toj temi ali i samom filmu posjetitelji su mogli čuti nakon projekcije kroz razgovor koji je s producentom filma Stipom Majićem vodila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac. Tom je prigodom istaknula kako je predstavljanje dokumentarnih filmova, knjiga i/ili svjedočanstava sudionika Domovinskog rata, odnosno onih koji su najzaslužniji za slobodu i neovisnost naše domovine, postalo tradicija koju s velikom čašću organizira slatinsko Pučko otvoreno učilište.

Ujedno se zahvalila na svoj dosadašnjoj pomoći u organizaciji Gradu Slatini i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, pa tako i na suorganizaciji ovoga događaja.

– Zašto večerašnji film? On nije samo zbog Dana sjećanja, predstavljanje filmova s tematikom na Domovinski rat je naša obveza jer ne želimo da žrtva koju su podnijeli svi oni koji su se borili za našu slobodu i neovisnost bude uzaludna. Jer ne želimo da mladi naraštaji ne znaju kome se treba pokloniti i da ne znaju tko je zaslužan za jedinu nam domovinu Hrvatsku. Ovo je najmanje što možemo napraviti i reći im hvala, – istaknula je ravnateljica Fabric Fabijanac te ukratko predstavila lik i djelo Stipe Majića Pipe koji je kao producent zaslužan za izvrstan prikaz svjedočanstava roditelja poginule djece u filmu „Otkrhnuti“.

Ovaj je čovjek zaslužan za brojne životne priče, tragedije i izgubljene živote u Domovinskom ratu koje su kroz niz filmova pronašle svoj put ka čuvanju tog dijela naše povijesti od zaborava.
Među brojnim njegovim uradcima, istaknuo je kako su zapravo najpotresnije sudbine o kojima u filmu „Otkrhnuti“ svjedoče roditelji koji se i dan danas ne mogu pomiriti s preranim gubitkom svoje djece.
Unatoč tom gubitku filmom se željelo ukazati na put prema Bogu, put oprosta i nade da će njihova žrtva i patnja možda pomoći drugima te da se nakon sveg besmislenog razaranja i izgubljenih mladih života u paklu rata, ipak može pronaći neki smisao koji će tim roditeljima pomoći da ustraju.
Iako je ovo antiratni film, Majić je naglasio kako se njime također željelo ukazati javnosti na neprocesuirane ratne zločine, a kada ti netko na ovaj način „otme“ dijete najveći je zločin.
Film je simbolično nazvan „Otkrhnuti“ jer svakom je tom roditelju otkrhnut najdragocjeniji dio duše, a nakon odgledanog filma ostali smo dojma da je tih krhotina sve više i više, kroz svaku neizbježnu suzu gledajući njihovu patnju.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Iz filma:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button