DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Obilježavanje 50. obljetnice od osnutka, Udruga pčelara Lipa započela skupštinom

Udruga pčelara Lipa Slatina danas je u slatinskom restoranu Stari podrum održala redovnu godišnju izvještajnu skupštinu koju je nakon intoniranja Hrvatske himne otvorio predsjednik udruge Dario Kovač te uputio pozdravne riječima svima nazočnima, među kojima su se našli i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun, viša stručna savjetnica pri Ministarstvu poljoprivrede u Slatini Tihana Bišćan kao i predstavnici prijateljskih pčelarskih udruga.

Nakon izbora radnog predsjedništva i izvješća Verifikacijske komisije koja je utvrdila da je na skupštini od ukupno stotinjak nazočno šezdesetak članova, predsjednik Kovač podnio je izvješće o radu udruge u 2019., a potom i plan rada i financijski plan za tekuću 2020. godinu.

Uvjete pčelarenja u 2019. godini okarakterizirao je prevrtljivima, tako da je prošla pčelarska sezona bila dosta loša zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, a tek tračak nade imali su seleći pčelari koji su uspjeli sanirati dio loše godine.
Govoreći o brojnim aktivnostima tijekom godine istaknuo je izuzetnu suradnju s Hrvatskim pčelarskim savezom, Gradom Slatinom, Općinom Nova Bukovica, Pučkim otvorenim učilištem u Slatini…

Također je spomenuo odličnu promociju udruge sudjelovanjem svojih članova na brojnim sajmovima i događanjima, ne samo na slatinskom području već i diljem cijele Slavonije, te kroz televizijske emisije, a posebno je istaknuo vrlo važnu edukaciju najmlađih tijekom Cvjetnog korza u Slatini.

Pohvalio se i s opremanjem prostorija udruge s najpotrebnijom informatičkom opremom, za svaku pohvalu istaknuo je doprinos u obliku nacionalne staklenke za med i redovne uplate godišnje članarine za koju je dogovoreno da će i u narednom razdoblju ostati u visini od 125 kuna.

Potom su svoja izvješća podnijeli blagajnik Ratko Mirkajlović, povjerenik pašnog reda Ivica Sertić i predsjednik Nadzornog odbora Miroslav Farkaš.

Nakon što su sva izvješća prihvaćena, skupštinu su pozdravili pohvalivši članove Lipe i njihov rad, slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, novobukovački načelnik Tomislav Bračun, predsjednik pčelarske udruge Pčelica Orahovica Duško Grdić, predsjednik pčelarske udruge Papuk Voćin Milanko Jeličić, te predstavnik virovitičke udruge pčelara Pavle Šimatić.

Zahvalivši se na dosadašnjoj suradnji gradonačelnik Ostrošić uputio je ohrabrujuće riječi članovima udruge, te u sklopu buduće suradnje istaknuo brendiranje domaćeg proizvoda uz podršku Grada Slatine.

– Pčela i mi smo jedno; bez jednog nema onog drugog, a na nama je da tu simbiozu i održimo na dobrobit sviju nas, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić te kao svoj obol tome, a respektirajući rezultate udruge, najavio povećanje planiranih sredstva za rad udruga.

Pčelarima je puno uspjeha u radu zaželjela i viša stručna suradnica Tihana Bišćan koja je u ime Uprave za savjetovanje Ministarstva poljoprivrede u Slatini održala edukativno predavanje u sklopu kojega je između ostaloga objasnila kako ostvariti potpore EU fondova i poticaje od strane RH.

Predsjednik Kovač na skupštini je posebno pozdravio nove članove udruge, budući da je prijem novih članova dobar pokazatelj njezina rasta.
Novi članovi ove pčelarske zajednice postali su Dražen Pereković, Zdenko Kokorić, Ljubomir Bolić, Željko Jauk, Ivan Jokoš stariji, Sanja Kapetanović, Goran Franjković, Siniša Kokorić i Dalibor Janković.

Udruga pčelara Lipa Slatina ove godine slavi 50 godina postojanja udruge, a kako je obilježavanje ove velike jubilarne obljetnice započelo današnjom skupštinom predsjednik Dario Kovač uručio je zahvalnice najzaslužnijima što je udruga uspjela egzistirati sve ove godine.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button