DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Obilježavanje 45. obljetnice obrazovanja u poljoprivrednim programima

U sklopu obilježavanja Dana škole, 3. svibnja 2024., na Svjetski dan Sunca, obilježena je 45. obljetnica obrazovanja u poljoprivrednim programima. Bez sunca nema ni jednog oblika poljoprivrednog uzgoja, ali ni bez tla , atmosfere, ljudske inteligencije i fizičke snage.

Ovaj su skup  otvorile učenice 4. razreda agroturističkog tehničara  prigodnim stihovima Dragutina Tadijanovića i naše bivše učenice Katarine Markotić.

Nakon toga je ravnatelj, prof. Ivan Roštaš pozdravio skup i sve prisutne goste, te govorio o brojnosti učenika u našoj školi.

Prof. Jasna Asić govorila je o početcima poljoprivrednog obrazovanja u Slatini koje je započelo kroz usmjereno obrazovanje, 1978/1979. školske godine u Srednjoškolskom centru Podravska Slatina sa zanimanjima poljoprivredni analitičar i mehaničar poljoprivredne mehanizacije. Bilo je to sjećanje na profesore koji su izvodili programe te koji su se programi izvodili. Među prisutnima posebno su pozdravljeni prvi razrednik prof. Mladen Čović, a i polaznik prve generacije g. Ivan Helt. Ovaj su skup  posjetili i brojni bivši učenici, naš ponos, nosioci gospodarstva Virovitičko-podravske županije kroz svoja obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, poljoprivredna gospodarstva, obrte i tvrtke. Kroz godine su se zanimanja mijenjala te su kroz školu prošla zanimanja poljoprivredni tehničar-ratar, poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje, ratar, poljoprivredni tehničar opći. Danas se u školi obrazuju učenici za zanimanja agrotehničar i agroturistički tehničar, a  Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina za zanimanje mehaničar poljoprivredne mehanizacije.

Kroz gotovo pola stoljeća u školi se mnogo toga izvodilo i ostvarivalo, ono što je bilo vrlo važno da smo zahvaljujući našem gradu dobili 2,5 ha zemljišta za organiziranje uzgoja, da se dio uzgoja provodi i u dvorištu škole kroz plastenike, poligone za voćarstvo, vinogradarstvo, povrtlarstvo, hortikulturni uzgoj,… 2003. g. u našu školu su pristigli učenici i nastavnici iz Pludaniela, Bretanja, Francuska gdje su boravili na nastavi i terenskoj nastavi širom Slavonije. 2004. godine uzvratili smo im posjet i naši su se učenici upoznali, dobro, sa uzgojem u zaštićenim prostorima u ekstremnim uvjetima. Naša škola opremljena je s praktičnim laboratorijem za brzo ispitivanje tla , vina, hrane,… uređajima za proizvodnju hidrolata, hladno-prešanog ulja,…

Učenici redovito sudjeluju na natjecanjima. Hrvatska udruga poslodavaca nagradila je naše učenike nagradom Poduzetnik budućnosti, a Udruga inovatora i Školska knjiga proglasili su nas najinovativnijom školom. Posjećujemo i sudjelujemo na sajmovima u Republici Hrvatskoj i izvan nje. Mnogo je rada, mnoštvo aktivnosti unutar 45 godina.

U srcu smo Slavonije, raspolažemo, relativno, još dobro očuvanim tlom , vodom, atmosferom, pokušajmo to čuvati i dalje, radom onih koji su se za to obrazovali i koji su spremni, stalno se nadograđivati znanjem i djelovanjem.

Skup je pozdravio i Predsjednik gradskog vijeća g. Tomo Tomić te je stao kao podrška daljnjem dobrom djelovanju u obrazovanju u poljoprivredi.

Predstavnik Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih prof. Josip Ivoš, viši savjetnik također je pozdravio ovo obilježavanje s nadom da će obrazovanje u poljoprivrednim programima jačati i rasti jer uzgoj hrane je nužan.

U završnom dijelu učenici su pripremili pitanja za naše goste savjetodavce, te je predstavljen logo naših zanimanja, nastao u okviru fakultativnog predmeta Poduzetništvo.

Zahvaljujemo Lag-u Marinianis u izradi banera s logom.

(mk, Tekst: Jasna Asić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button