NASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

Obavezno korištenje zimske opreme na zimskim dionicama cesta

Podsjećamo vozače motornih vozila da se sa danom 15.11. tekuće godine pa sve do 15.04.2018. godine, počinje primjenjivati Odluka o obaveznoj zimskoj opremi na dionicama javnih cesta, odnosno da svi vozači koji u Republici Hrvatskoj sudjeluju u prometu na određenim vrstama cestama, a to su određene kategorije autoceste i određene kategorije državne ceste ( u daljnjem tekstu dionice zimskih cesta ) moraju na vozilima posjedovati zimsku opremu.

Prema navedenoj Odluci za područje ove Policijske uprave zimska dionica ceste je dionica državne ceste DC-5 od graničnog prijelaza Terezino polje – Virovitica – prema                Grubišnom Polju ( ostale dionice možete pronaći na Internet stranici https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/429571.pdf )

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske prilike i stanje kolnika, izuzev vojnih vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pod zimskom opremom motornih vozila podrazumijeva se;

–           za motorna vozila kategorije M ( osobna vozila ) i N ( teretna vozila ) čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t prema odredbama članka 104. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti ( NN 85/16 i NN 24/17), smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

–           pod zimskom opremom autobusa sukladno istom Pravilniku, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

U slučaju nepoštivanja opisanih odredbi o obaveznom korištenju zimske opreme za vozača Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu od 700 kuna.

Pozivamo sve vlasnike/korisnike motornih vozila da pravovremeno pripreme svoja vozila i postave/posjeduju propisanu zimsku opremu,  koja je obavezna kako smo već naveli na prometnicama – zimskih dionica cesta, te u slučajevima nastupanja zimskih uvjeta vožnje ( kolnik prekriven snijegom ili je na kolniku poledica članak 193. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ).

Svim vozačima i sudionicima u prometu želimo sigurnu i ugodnu vožnju.

Policijska uprava Virovitičko-podravska

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button