Home / NASLOVNICA / Obavezno korištenje zimske opreme na zimskim dionicama cesta

Obavezno korištenje zimske opreme na zimskim dionicama cesta

Podsjećamo vozače motornih vozila da se sa danom 15.11. tekuće godine pa sve do 15.04.2018. godine, počinje primjenjivati Odluka o obaveznoj zimskoj opremi na dionicama javnih cesta, odnosno da svi vozači koji u Republici Hrvatskoj sudjeluju u prometu na određenim vrstama cestama, a to su određene kategorije autoceste i određene kategorije državne ceste ( u daljnjem tekstu dionice zimskih cesta ) moraju na vozilima posjedovati zimsku opremu.

Prema navedenoj Odluci za područje ove Policijske uprave zimska dionica ceste je dionica državne ceste DC-5 od graničnog prijelaza Terezino polje – Virovitica – prema                Grubišnom Polju ( ostale dionice možete pronaći na Internet stranici https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/429571.pdf )

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske prilike i stanje kolnika, izuzev vojnih vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pod zimskom opremom motornih vozila podrazumijeva se;

–           za motorna vozila kategorije M ( osobna vozila ) i N ( teretna vozila ) čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t prema odredbama članka 104. Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti ( NN 85/16 i NN 24/17), smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

–           pod zimskom opremom autobusa sukladno istom Pravilniku, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

U slučaju nepoštivanja opisanih odredbi o obaveznom korištenju zimske opreme za vozača Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu od 700 kuna.

Pozivamo sve vlasnike/korisnike motornih vozila da pravovremeno pripreme svoja vozila i postave/posjeduju propisanu zimsku opremu,  koja je obavezna kako smo već naveli na prometnicama – zimskih dionica cesta, te u slučajevima nastupanja zimskih uvjeta vožnje ( kolnik prekriven snijegom ili je na kolniku poledica članak 193. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ).

Svim vozačima i sudionicima u prometu želimo sigurnu i ugodnu vožnju.

Policijska uprava Virovitičko-podravska

x

Check Also

Devetnicom sv. Josipu započela proslava stotog rođendana Župe sv. Josipa

U srijedu 16. siječnja započela je velika devetnica – Devet srijeda sv. Josipu i završit ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org