DOGAĐANJANASLOVNICARADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Svoj rad predstavilo Kulturno-umjetničko društvo „Podravina“ Čađavica

Danas su u emisiji „Novosti iz moje općine“ Radio Slatine gostovali predsjednica Kulturno-umjetničkog društva „Podravina“ Čađavica Valentina Kokorić i voditelj i koreograf Igor Juran koji su tom prigodom predstavili rad i djelo ove kulturne ustanove koja je inače među najaktivnijim udrugama na području općine Čađavica.

KUD „Podravina“ Čađavica utemeljeno je 22. veljače 1979. godine, iako neki zapisi i svjedočenja kazuju da je Društvo djelovalo i ranije u Čađavici s ciljem promicanja, razvijanja, unapređivanja te bavljenja kulturno-umjetničkom djelatnošću u smislu izučavanja izvornog i koreografiranog folklora, izrade narodnih nošnji te ostalih folklornih i etnografskih sadržaja, odnosno zaštite i očuvanja materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara čađavačkog kraja.

KUD je za svoj rad od Općine Čađavica na korištenje bez naknade dobio prostorije u zgradi Doma udruga u Čađavici, a redovite probe održavaju se u Mjesnom domu Čađavica.

Društvo trenutačno okuplja 40-ak članova koji djeluju kroz nekoliko sekcija, tako da KUD uz plesače, pjevače i tamburaše koje vodi Željko Dudović u svom sastavu ima i žene koje vode brigu o održavanju narodnih nošnji te koje prate društvo na nastupe radi oblačenja i ostalih aktivnosti.

KUD „Podravina“ Čađavica u svom sastavu ima članove svih generacija, od djece nižih razreda osnovne škole do umirovljenika, a zanimljivo je da je među njima i jedan od osnivača i to još uvijek vrlo aktivan 80-ogodišnji Ivan Slunjski, od milja zvani Dikica.

Članovi KUD-a dosta su dobro opremljeni te su osim izvorne čađavačke nošnje kompletirali i posavsku nošnju, a na svojim nastupima se uz izvorne pjesme i plesove Čađavice predstavljaju i Posavinom, a na svom repertoaru imaju i pet koreografija Slavonije kojima oduševljavaju publiku gdje god se pojavili.

Ovo vrijedno Društvo aktivno je kroz čitavu godinu tako da imaju barem jedan nastup mjesečno, a osim manifestacija koje sami organiziraju bilježe brojna gostovanja. Od svog osnutka do danas, obišli su cijelu domovinu, o čemu svjedoče brojna priznanja, diplome i zahvalnice.
Godinama su nastupali na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima, sudjelovali su i na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, a osim na  manifestacijama diljem Hrvatske nastupali su na smotrama i u susjednoj Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.

Osim toga u dva su navrata sudjelovali u snimanju HRT-ove emisije „Lijepom našom“, zatim na sajmu Viroexpo u Virovitici, a posljednjih su se godina okušali i u nešto drugačijoj manifestaciji te se uključili u Korizmene običaje spravljanjem starih korizmenih jela i pjevanjem korizmenih pjesama.

– Svi nastupi ostavljaju neki trag i zadovoljstvo sudjelovanjem i doprinosom koji smo dali, ali od svih tijekom ove godine možemo istaknuti Šokačku rapsodiju u Zagrebu održanu u ožujku gdje smo našu narodnu nošnju predstavili u dvorani „Vatroslav Lisinski“, a u dragom sjećanju nam je ostao i Festival kulturne baštine i tradicije koji je održan u rujnu na temu Dvorci Virovitičko-podravske županije. Naš KUD je dočekao goste u dvorcu Janković u Suhopolju, posjetitelji su bili oduševljeni narodnom nošnjom, te su zajedno s nama zaplesali i zapjevali. Ujedno nam je to bila prilika za razmjenu iskustva oko nabave i izrade dijelova nošnji, – istaknuli su naši gosti tijekom emisije.

Osim gostovanjima čađavački KUD kulturnu baštinu i tradiciju svoga kraja predstavlja i vlastitim manifestacijama.

Jedna od njih je nadaleko poznata smotra folklora u Čađavici pod nazivom „Petrovo je i žito se zlati, skupa ćemo zapjevati“ koju organiziraju u suradnji s Općinom Čađavica u prigodi obilježavanja Dana općine i blagdana Petrova.

Isto tako čađavački kudovci redovito sudjeluju i u manifestaciji Slavonskog kolinja u organizaciji Općine Čađavica, a kao jedni od suorganizatora uključili su se i u manifestaciju Advent u Čađavici gdje su između ostaloga zaduženi za postavljanje Adventskog vijenca u centru Čađavice.

Osim svega navedenog članice KUD-a napisale su i knjigu u prigodi obilježavanja 40. obljetnice postojanja KUD-a 2019. godine. Riječ je knjizi imena „Kulturno umjetničko društvo „Podravina“ Čađavica 1979.-2019.“ koja je uz prigodne tekstove bogata i fotografijama s nastupa diljem Lijepe naše i šire.

KUD „Podravina“ se može podičiti još jednom knjigom budući da je članica istoga Marija Kenjerić napisala knjigu „Život, snovi i stihovi“, a za obje knjige nakladnik je bila Općina Čađavica, te su tiskane u 150 primjeraka svaka.

Budući da je KUD do sada, uz sredstva putem natječaja Virovitičko-podravske županije i Ministarstva kulture, najveća financijska sredstava za svoj rad osigurao putem Općine Čađavica, na kraju emisije predsjednica Valentina Kokorić zahvalila se načelniku Općine Čađavica Mirku Rončeviću na svesrdnoj potpori, ali i svima ostalima koji im pomažu u radu i daju podršku.
Isto tako pozvala je sve zaineresirane da se priključe radu KUD-a „Podravina“ Čađavica.

Reprizu današnje emisije poslušajte u 18:15 sati u programu Radio Slatine.

(Mihaela Feldi; Foto: Nikolina Mažar)

 

 

 

 

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button