NASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Predstavljen plan i program Općine Sopje u 2024. godini

U današnjoj emisiji „Novosti iz moje općine“ gostovali su načelnik Općine Sopje Berislav Androš i predsjednik Općinskog ogranka UHDDR Sopje Josip Matić.

U samom uvodu emisije upoznali smo ukratko Udrugu hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Ogranak Sopje koja je osnovana 12. prosinca 2023. godine.

Udruga je osnovana na inicijativu dragovoljaca, hrvatskih branitelja s područja općine Sopje te trenutačno broji 30-tak članova.

Uz predsjednika Josipa Matića Upravni odbor Ogranka čine dopredsjednik Vlado Rastija, tajnik Dinko Brezec, rizničar Veljko Mihalić, te članovi Mirko Jelinek, Adam Pinter, Ivan Karafa i Nedjeljko Geng.
U Nadzorni odbor na osnivakkoj skupštini izabrani su Tomo Lehpamer, Siniša Tomašević i Vladimir Rastija.

Općinski ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općine Sopje djelovat će pod okriljem Županijske podružnice UHDDR Virovitičko-podravske županije.

– Zajedničkim zalaganjima i brojnim aktivnostima radit ćemo na boljitku života, ne samo naših članova, već svih hrvatskih branitelja i ostalih žitelja na području naše općine, – istaknuo je Matić te pozvao sve zainteresirane na učlanjenje u udrugu koja u svoje redove uz dragovoljce Domovinskog rata prima i sve ostale hrvatske branitelje, kao i njihovu djecu i članove obitelji s ciljem da se istina o Domovinskom ratu nikada ne zaboravi.

Potom je sopjanski načelnik Berislav Androš predstavio novosti s područja općine Sopje. Uvodno se osvrnuo na proteklu godinu koju je ocijenio iznimno uspješnom s obzirom na broj realiziranih projekata i ostvarenih sufinanciranja iz raznih fondova.

– Unatoč tome uvijek kažem da se može više i bolje, te se trebamo staviti u neke realne okvire i financijske mogućnosti. Drago mi je da smo i protekle godine uspjeli i bili uspješni na svim natječajima na koje smo se prijavili te smo u ovu godinu ušli s gotovo 700.000 eura plusa koji su već raspoređeni za naše ovogodišnje programe i projekte koje planiramo odraditi kroz proračun težak preko 2.475.000 eura, – istaknuo je načelnik Androš te u nastavku emisije ukratko predstavio projekte čijom će se realizacijom poboljšati uvjeti življenja svih žitelja općine, od djece i mladih, do starijih i nemoćnih osoba.

Na tom tragu, između ostaloga, u iščekivanju je odobravanje programa Zaželi.
Osim toga Općina priprema novi natječaj kojim će se nastaviti izvrsna dosadašnja suradnja s brojnim udrugama na sopjanskom području kojima nastoji biti što bolja potpora, jer upravo su udruge pokretači brojnih aktivnosti kojima se promiče ugled, rast i razvoj Općine.

Nastavlja se i suradnja s prekograničnim prijateljskim općinama. Tako su Sopjani gostovali u Martincima na tradicionalnoj svinjokolji gdje su i više nego uspješno predstavili svoj kraj, a osvojili su i nagradu za najbolju rakiju na manifestaciji koju je proizveo Josip Matić. Tom se prigodom načelnik zahvalio svima koji su sudjelovali, a najavio je i kako su već započele pripreme za ovogodišnje Dravsko proljeće kojemu je ovoga puta domaćin mađarski Starin.

Na kraju emisije osvrnuo se na aktualnu temu vezanu uz povrat poljoprivrednih i drugih površina grofu Draškoviću, s kojom se bori, ne samo Općina Sopje nego i veliki broj drugih općina i gradova.

Tom je prigodom Načelnik Androš iznio nova saznanja koja je potkrijepio i pravovaljanom dokumentacijom ovjerenom od strane Glavnog ureda Vlade Republike Mađarske, i kao takva je vjerodostojna, a iz koje je vidljivo kako bi se ovaj dugogodišnji spor mogao okončati u korist Općine Sopje koja bi u suprotnom mogla ostati bez većine svojih prihoda budući da je u pitanju za povrat svo poljoprivredno zemljište koje je na području općine Sopje u vlasništvu Republike Hrvatske.

Što se tiče spomenute dokumentacije riječ je o potvrdi koja dokazuje mađarsko državljanstvo grofa Ivana Draškovića, na kojega se vežu svi ti povrati, iz čega proizlazi da je grof kao strani državljanin već obeštećen, što bi ovaj spor, prema riječima načelnika Androša, trebao biti okončan u korist svih općina i gradova u Hrvatskoj.

Reprizu današnje emisije poslušajte u 18:15 sati u programu Radio Slatine.

(Mihaela Feldi; Foto: Elvis Marković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button