NASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Predsjednica udruge Jasna Matota i koreografkinja Željka Kraljik predstavile Maticu slovačku Miljevci

Ove srijede u emisiji „Novosti iz moje općine“ imali smo prigodu upoznati bogatu tradiciju i rad Matice slovačke Miljevci koja djeluje na području Općine Nova Bukovica, dok je sjedište udruge u Miljevcima.
Tim povodom naše su gošće bile predsjednica Matice slovačke Miljevci Jasna Matota i koreografkinja i voditeljica plesne i pjevačke skupine Željka Kraljik.

U samom uvodu doznali smo kako su Slovaci ovo područje naselili 1835. godine. Danas je ovdje oko 40 obitelji, a imaju čak i 25 deklariranih Slovaka koji imaju pravo glasa na manjinskim izborima.

Matica slovačka Miljevci osnovana je 29. prosinca 2004. godine na inicijativu gđe. Margite Žagar, Josipa Kreičika tadašnjeg potpredsjednika Matice slovačke Osijek, te Miljevčanina Emila Dorčaka koji su stupili u kontakt s obitelji Đure Sobola koji je postao prvim predsjednikom Matice slovačke Miljevci. Potpredsjednik je tada bio Slavko Mrva, blagajnik Ivica Vuković, a tajnica Olgica Služek.

Od svoga osnutka udruga bilježi veliki broj nastupa i gostovanja, a s ponosom se prisjećaju prvoga nastupa kada su miljevački Slovaci predstavili svoje običaje na 6.-tom Božićnom koncertu u Osijeku u prosincu te godine, a nastupili su članovi iz obitelji Sobol, Mrva, Vuković, Cigan, Znika i Dorčak.
Od tada su postali sveprisutni na području općine Nova Bukovica i šire okolice, a u proteklih gotovo 20 godina rada na promicanju običaja i slovačke kulture bilježe nastupe kako diljem Lijepe naše od Orebića, Zadra, Rijeke pa sve do Iloka, tako i u matičnoj državi Slovačkoj i susjednoj Bosni i Hercegovini.

U Matici slovačkoj Miljevci trenutačno djeluju dječja i odrasla plesna skupina, dječja i odrasla pjevačka skupina te sekcija rukotvorina.

Probe su u samim početcima rada održavali po kućama u selu, potom u prostorijama škole u Miljevcima, i to sve do 2010. godine kada je izgrađen Hrvatsko-slovački dom u Miljevcima koji je postao središtem kulturnih i drugih zbivanja u mjestu.

U početcima kada su se tek formirale skupine dolazili su koreografi iz Slovačke, ali vremenom taj je posao preuzela Željka Kraljik koja se potrudila prikupiti veliki broj starih miljevačkih pjesama obilaskom starijih ljudi u selu, ali i od drugih matica slovačkih, koje je potom uređivala i prema njima radila nove koreografije. Tako je između ostalih nastala i koreografija „Štiri husi“ prema autohtonim miljevačkim pjesmama i plesovima.
Nakon što je osam godina radila s dječjim skupinama taj je posao koreografkinja Kraljik sada prepustila mlađoj kolegici Ani Birčić koja je i sama od malih nogu plesala u Matici slovačkoj Miljevci.

Kako su naše gošće istaknule svim članovima ide odlično ples i pjesma na slovačkom jeziku ali ne govore ga svi kada je u pitanju razgovorni jezik, a i oni koji ga govore dosta su ga „iskrivili“, stoga su u nekoliko navrata organizirane radionice, odnosno tečajevi slovačkog jezika kako bi se isti sačuvao na ovim prostorima.
S tim ciljem u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Novoj Bukovici i Područnoj školi u Miljevcima provodi se nastava na slovačkom jeziku po dva školska sata tjedno kao izborni predmet.

Veliku potporu u svom redovitom radu i oko izgradnje doma Matica slovačka Miljevci je imala od samih početaka, tako je i ovom prigodom predsjednica Jasna Matota izrazila riječi zahvale Savezu Slovaka RH sa sjedištem u Našicama i tadašnjem predsjedniku Andreju Kuricu i tajnici Branki Baksa. Uz predsjednika Đuru Sobola koji je uložio velike napore kako bi se projekt izgradnje doma priveo kraju velike zasluge ima i g. Jaroslav Maček koji je nakon posjeta slovačkog izaslanstva Miljevcima kojemu je bio na čelu, uz pomoć prijatelja prikupio i donirao svu potrebnu građu za dom.

Isto tako veliki su doprinos u pripremi projektne dokumentacije dale tadašnja tajnica Olgica Služek, sadašnja tajnica Tanja Šomođi i predsjednica Nadzornog odbora Vera Radaš koja i danas uvelike pomaže radu udruge.

Na uređenju doma i okoliša radi se konstantno te je isti nadograđen spremištem i čajnom kuhinjom sa svom potrebnom opremom za ugošćavanje 150 ljudi, uređena je toplinska izolacija s fasadom, te je unutrašnjost doma osvježena novim slojem boje.  

Također je obavljena ugradnja ormara u potkrovlju cijelom dužinom doma za odlaganje narodnih nošnji i sve ostale opreme iz fundusa Matice slovačke Miljevci koja je svoje prve narodne nošnje iz 2005. godine nadopunila novim kompletima te trenutačno raspolaže s 3 kompleta za dječje skupine, te po dva kompleta kako radne tako i svečane nošnje za odrasle.

Što se tiče okoliša uz uređenje istoga cvjetnim gredicama i ostalim ukrasnim biljem o starinskoj slovačkoj tradiciji svjedoče stari čardak i etno kućica koja u različitim prigodama priča različite priče imena „Milovecka rozpravka”.

Osim toga pod vodstvom Joze Malenjaka i Tome Rajnoha članovi Matice slovačke Miljevci izgradili su i ljetnu pozornicu ispred Hrvatsko-slovačkog doma u obliku sjenice, što je uz postavljene klupe za odmor po cijelom prostoru zaokružilo cijelu priču.

Ovaj prostor posebno zablista u posebnom ruhu tijekom manifestacije „Miljevački dani kukuruza“ koja će se ove godine po 16. puta održati u subotu, 16. rujna uz bogat program.
Uz nastupe članova Matice slovačke Miljevci očekuju se nastupi djece iz Područne škole Miljevci, HKUD-a Bjela iz BiH, Matice slovačke Jelisavac, Lipica KUD-a Lipa iz Nove Bukovice i Matice slovačke Jakšić.

Tijekom emisije doznali smo običaje koji se prikazuju tijekom ove manifestacije, a naše su gošće pozvale sve vas da dođete na 16. Miljevačke dane kukuruza i sami se uvjerite u svu raskoš koja će biti upotpunjena i tradicijskim jelima i slasticama od kukuruza, a ni ovoga puta neće manjkati kuhanih kukuruza koje će posjetitelji također moći kušati. Veliki je to trud koji članovi ulažu tijekom cijele godine, te pripremaju različite kreacije od kukuruza i kukuruzove komušine, uzgajaju ukrasne bundeve, te vode brigu da ničega ne manjka na taj dan.

Naše su se gošće na kraju zahvalile svim svojim članovima na iznimnom trudu i radu, te svima koji pomažu rad Matice slovačke Miljevci.

Reprizu današnje emisije možete poslušati večeras od 19:15 sati.

(Mihaela Feldi/Foto: Nikolina Mažar)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button