NASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Novosti iz općine Čađavica predstavio načelnik Mirko Rončević

U današnjoj emisiji Slatinskog informativnog centra „Novosti iz moje općine“ gostovao je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević koji je tom prigodom u eteru Radio Slatine govorio o pojedinim projektima i drugim značajnim događanjima na području općine Čađavica koji su planirani tijekom 2024. godine.

Prva u nizu tema bila je projekt Zaželi za sve u Općini Čađavica – faza 4 koji je Općini Čađavica odobren, u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova od 561.000,00 eura.

U ponedjeljak, 18. ožujka potpisan je i Ugovor na svečanosti u Osijeku, a projekt će trajati 36 mjeseci. Cilj ovog projekta je pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu za 70 starijih osoba s područja općine Čađavica uz zaposlenje 11 pružatelja usluga. Načelnik Rončević istaknuo je kako ovaj projekt osim trajanja od 3 godine donosi još neke promjene u odnosu na prethodna tri Zaželi, a one će ponajviše biti vidljive u administrativnom smislu.

Doznali smo i najsvježije informacije vezane uz projekt izgradnje doma u naselju Vraneševci.

– Gradnja se odvija po planu, prije 20-ak dana stavljena je krovna konstrukcija, dakle dom je pokriven, već je iznutra obavljena i gruba instalacije struje, radi se na gruboj instalaciji za grijanje i vodu, stolarija je postavljena, uređuje se okoliš… Dom će u toku ove godine biti izgrađen kako je i planirano, – istaknuo je načelnik Rončević te dodao kako će planirani projekt izgradnje svlačionica u Čađavačkom Lugu morati pričekati neki drugi natječaj, te se radi na doradi projektne dokumentacije kako bi se skupili potrebni bodovi za njegov prolazak.

U nastavku emisije ukratko je predstavio novosti vezane uz projekt izgradnje rekreacijskog igrališta u Čađavici, zatim uz pripremu projektne dokumentacije za Vatrogasni centar u Čađavici, te izgradnju nerazvrstane ceste vrijedne 43.125,00 € u k.o. Čađavica duljine 2,7 km, te uz izgradnju pješačkih staza u naseljima Vraneševci duljine 500 m i Zvonimirovac duljine 800 m.

– U sklopu 1. faze izgradnje nogostupa u Zvonimirovcu radovi ukupne vrijednosti 82.226.,56 eura su tijeku, a do završetka radova bit će sve spremno za nastavak radova na novim dionicama nogostupa u Zvonimirovcu, – pojasnio je načelnik te dodao kako se čeka i odluka nadležnog ministarstva za odobravanje projekta Rekonstrukcije javne rasvjete u Noskovcima i Noskovačkoj Dubravi.

– Puno se radi na tome da se u pojedine projekte uklopi plavo-zelena linija što je itekako važno za razvijanje naše dravske priče, – zaključio je načelnik te se u nastavku emisije osvrnuo na niz provedenih skupština u proteklom razdoblju gdje se spomenuo udruga i klubova koji rade na čađavačkom području te kroz svoje aktivnosti promoviraju općinu Čađavica na najbolji mogući način.
Ujedno ih je pozvao da se što više informiraju jer osim općinskog natječaja za sufinanciranje njihovog rada otvorene su i brojne druge mogućnosti, te bi kroz različite natječaje ministarstava mogli ostvariti značajna sredstva za organizaciju svojih manifestacija i drugih programa te nabave opreme, a kako je naglasio, Općina je tu da im u tome pomogne.

Općina Čađavica objavila je i Javni poziv za iskaz interesa upućen mladim obiteljima i mladim osobama zainteresiranima za potporu pri rješavanju stambenog pitanja na području Općine Čađavica u 2024. godini.

– Općina je već pomagala mladim obiteljima pri kupnji prve nekretnine ili adaptaciji, i naravno da bi u tome i nadalje htjeli pomagati našim mladima, osobito onima koji imaju više djece. Međutim Ministarstvo poljoprivrede je objavilo jedan natječaj gdje će i ono sudjelovati u takvim sufinanciranjima prema programu općine, tako da mi trenutačno izrađujemo jedan program na osnovu kojega ćemo moći pomagati tim mladima, – rekao je Rončević te pojasnio kako će im Ministarstvo dodijeliti pomoć u istom iznosu kao i Općina uz uvjet da osobe moraju biti mlađe od 41 godinu.

– Na taj način oni žele pomagati obiteljska poljoprivredna gospodarstva mladih koji se žele zadržati u ruralnim sredinama, a uvjet je da imaju najmanje godinu dana otvoren OPG, – zaključio je načelnik ovu temu.

Na kraju se uz čestitku svojim mještanima povodom nadolazećih uskrsnih blagdana, osvrnuo na potrebite s područja općine te istaknuo kako je Općina Čađavica uz donaciju grofa Draskovicha osigurala nabavu ogrjevnog drveta socijalno ugroženim osobama, a u tijeku je prikupljanje zahtjeva za dodjelu uskrsnice u visini od 30,00 € koju će moći ostvariti korisnici zajamčene minimalne naknade i umirovljenici čiji prihodi po članu kućanstva ne prelaze iznos od 350,00 €.

Reprizu današnje emisije poslušajte u 18:15 sati u programu Radio Slatine.

(Mihaela Feldi; Foto: Elvis Marković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button