NASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Načelnik Općine Sopje Berislav Androš rezimirao 2023. godinu

U današnjoj emisiji Slatinskog informativnog centra „Novosti iz moje općine“ gostovao je načelnik Općine Sopje Berislav Androš koji je tom prigodom u eteru Radio Slatine govorio o nizu projekata i planovima do kraja godine, te na taj način rezimirao 2023. godinu.

Tako smo kroz posljednje druženje kroz emisiju „Novosti iz moje općine“ u ovoj godini doznali kako je Općina Sopje putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU uspjela osigurati sufinanciranje za projekt Izgradnja platoa kod mjesnih domova u Kapincima i Novakima u visini od 31.000 eura, dok je ukupna ugovorena vrijednost radova 79.376,25 eura.

– Ovaj bi projekt trebao biti završen u prvoj polovici prosinca ove godine i zasigurno će poboljšati stanje infrastrukture u ova dva naselja općine Sopje, a osim toga nastavljamo i s ulaganjima u sportske objekte, – istaknuo je načelnik Androš te izrazio zadovoljstvo još jednim ostvarenim sufinanciranjem.

Naime, Općina je putem spomenutog ministarstva iznašla sredstva u visini 21.000 eura kojima će se sufinancirati projekt Postavljanja ograde na nogometnom igralištu u Novoj Šarovki s dodatnim sadržajima ukupne vrijednosti radova od 32.821,25 eura.
U tijeku su zemljani radovi, a osim ograde, postavit će se i nove kućice za zamjenske igrače i delegata, kao i nova zaštitna mreža i dodatni sadržaji.
Kako je naglasio i ovi radovi moraju biti završeni do kraja godine i s time bi, nakon ulaganja u prostorije svlačionica i sale mjesnog doma, bio zaokružen ciklus ulaganja u sportsku i osnovnu infrastrukturu na toj parceli.

Tijekom emisije dotaknuo se načelnik Androš i ceste Novačka Đota, te naglasio kako je ovaj projekt vrijedan 344.242,85 eura.

– Što se tiče samog projekta ceste, on je u realizaciji i teče svojom dinamikom kako je ugovoreno, a plan je do kraja ove godine odraditi otprilike 100.000,00 eura od ugovorenih radova jer smo tako dogovorili s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Ne sumnjam da će sve biti odrađeno u zadanom periodu, – rekao je načelnik te nadalje govorio o važnosti izgradnje vatrogasnog spremišta DVD-a Sopje koje je nedavno obilježilo svoju 110. obljetnicu.

– Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 42.195,67 eura i za sad se u potpunosti financira iz proračuna Općine Sopje no nadamo se i određenom sufinanciranju. U svakom slučaju ovaj nam je projekt iznimno važan iz nekoliko razloga. Naime uz kombi i postojeću opremu, trenutno “skladište” ne zadovoljava trenutačne potrebe, a izgradnjom novog spremišta uz Vatrogasni dom do kraja ove godine itekako će se poboljšali uvjeti u kojima bi uredno i propisno skladištili vatrogasnu opremu kako ista ne bi gubila na vrijednosti. Dovršetkom spomenutih radova završit ćemo ciklus najvažnijih ulaganja u DVD Sopje, te nam preostaje još samo asfaltiranje i uređenje okoliša, – pojasnio je načelnik Androš, te pozvao sve zainteresirane, a osobito mlade da se uključe u ovaj plemeniti poziv, kako bi DVD Sopje mogao nastaviti svoj rad uz školovane i sposobne kadrove.

Dotaknuo se i teme ulaganja u Dječji vrtić Bambi u kojemu je pomoću sredstava Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade uređen još jedan dio dvorišta koje je ovoga puta opremljeno postavljanjem pergole, pješčanika, koševa, te poučnog prometnog poligona.

– Projekt je vrijedan oko 28.000,00 eura, a sufinanciranje gotovo 22.000,00 eura. Iz godine u godinu prolazimo na natječaju Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade a drago mi je da i tim, za nas, financijski manjim projektima možemo povećati standard boravka djece u našem vrtiću.
Ovaj projekt je završen i s nestrpljenjem čekamo nove natječaje kako bismo našim najmlađima omogućili još bolje uvjete boravka, te još više sadržaja, – naglasio je načelnik Androš te na kraju govorio o planovima do kraja godine gdje je istaknuo kako uz dovršetak planiranih programa i projekata, među kojima je i najveći projekt Općine Izgradnje širokopojasnog interneta, preostaje još odraditi rebalans i izglasati proračun za 2024. godinu.

Uz manifestaciju Advent u Sopju kraj godine obilježila je i podjela poklona za djecu do 4. razreda osnovne škole u prigodi blagdana sv. Nikole, te isplata božićnice u iznosu od 30 eura umirovljenicima i korisnicima nacionalne naknade za starije osobe s područja općine Sopje koji primaju mirovinu manju od 310,00 eura (2.335,70 kn). Božićnica se isplaćuje do 22. prosinca.

– Na području općine u ovom trenutku otvoreno je još 6 gradilišta. Uvijek kažem da se može i bolje i više, no da smo samo tih šest projekata odradili bio bih zadovoljan a budući da ih je bilo puno više kao i brojnih drugih programa i manifestacija sve u svemu vrlo smo zadovoljni ostvarenim ove godine tim više što nam je na adresu stiglo i odobrenje za 2. po veličini najveći projekt u povijesti općine, uz sve ostale koje smo odradili do sada, – zaključio je načelnik Općine Sopje Berislav Androš te svojim mještanima i svim ljudima dobre volje čestitao božićno-novogodišnje blagdane.
Ujedno je iskoristio priliku pozvati sve mještane općine na Advent u Sopju ove subote, 9. prosinca kada će se tradicionalni program upotpuniti projekcijama dva filma u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Slatina.

Reprizu današnje emisije poslušajte u 18:15 sati u programu Radio Slatine.

(Mihaela Feldi; Foto: Elvis Marković)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button