NASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Načelnik Općine Sopje Berislav Androš najavio program Dana općine

U današnjoj emisiji Slatinskog informativnog centra „Novosti iz moje općine“ gostovao je načelnik Općine Sopje Berislav Androš koji je tom prigodom u eteru Radio Slatine najavio proslavu Dana općine i blagdana svog zaštitnika sv. Florijana. No prije toga upoznao je javnost s aktualnostima po pitanju nekoliko projekata.

Tako smo doznali kako je otvorena 2. faza sustava navodnjavanja na području općine Kapinci – Vaška koji se prostire na 568 hektara.

Sustav obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška. Spojen je na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, pritom se natapajući s vodom iz rijeke Drave.

To je inače četvrti sustav navodnjavanja na području Virovitičko-podravske županije koji je pušten u pogon u zadnjih šest godina. Obje faze projekta su vrijedne nešto više od 15 milijuna eura, što predstavlja značajan ulog u razvoj poljoprivrede na ovom području.

– Drago mi je što smo nakon otvaranja prve faze sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška 2017. godine, otvorili i drugu. Sustav je funkcionalan i spreman je za korištenje.
Nakon početne skepse i nekih pitanja koja su se pojavila u to vrijeme, beneficije koje su vidjeli prvi korisnici sustava navodnjavanja potaknule su druge korisnike i OPG-ovce s područja općine Sopje da prepoznaju prednosti sustava koji omogućava povećanje prinosa, a samim tim i dobiti.

Vjerujem da će i ova faza biti korisna svim korisnicima te da će koristi od ovog sustava navodnjavanja osjetiti ne samo naša općina, već i cijela županija i šira okolica. U dinamičnim vremenima, kada se suočavamo s izazovima kao što su poplave i klimatske promjene, ulaganje u poljoprivredu postaje prioritet, – istaknuo je načelnik Androš te naglasio kako će Općina i u narednom periodu podržati svaki projekt koji doprinosi unapređenju poljoprivredne djelatnosti.

U nastavku emisije izrazio je zadovoljstvo projektima koji ulaze u samu završnicu realizacije, a to su izgradnja ceste Novačka Đota i uređenje zvonika u Kapincima, a govorio je i o značaju projekta izgradnje nogostupa u sopjanskoj Ulici kralja Tomislava, koji je nedavno započeo s radovima.

– Plan je ovu fazu radova završiti do Vidova, odnosno sopjanskog kirvaja, dok u drugom dijelu godine planiramo odraditi i drugu fazu čime bi cijelo naselje bilo obuhvaćeno nogostupom, – naglasio je načelnik, te u drugom dijelu emisije upoznao slušatelje s nedavno održanom manifestacijom Dravsko proljeće čiji su ovogodišnji domaćini bili prijatelji iz Mađarske.
Sopjani su ovoga puta odnijeli prve nagrade i u sportskim natjecanjima i onom u kuhanju bošpora, a dostojno su predstavili i svoju kulturu i običaje na smotri folklora, no ono što je najbitnije, prema riječima načelnika, je nastavak izuzetne suradnje i održavanje prijateljstva kroz druženje.

Na kraju emisije načelnik je najavio program u prigodi proslave Dana općine Sopje koji započinje u petak, 3. svibnja svečanom sjednicom Općinskog vijeća.

Središnji dio proslave održat će se u subotu, 4. svibnja, a program će započeti u jutarnjim satima budnicom, te se nastaviti druženjem vatrogasaca koji također slave svoj dan (florijanovo). U poslijepodnevnim satima održat će se tradicionalna Bošporijada. Program će se nastaviti predstavom za djecu koju će izvesti Magic Leon, a potom i predstavom u izvedbi Kerekeš teatra.

Završnica proslave bit će u nedjelju, 5. svibnja kada će biti organizirana likovna kolonija i Ribarski dan na rijeci Dravi, a toga će se dana održati i teniski turnir.

Uz čestitku svojim mještanima povodom Dana općine, načelnik Berislav Androš iskoristio je prigodu pozvati sve zainteresirane na manifestacije u sklopu bogatog programa koji će se održati toga vikenda.

Reprizu današnje emisije poslušajte u 18:15 sati u programu Radio Slatine.

(Mihaela Feldi/Foto: Elvis Marković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button