NASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Načelnik Općine Sopje Berislav Androš govorio o aktualnim natječajima, projektima i 1. rebalansu proračuna

U današnjoj emisiji Slatinskog informativnog centra „Novosti iz moje općine“ gostovao je načelnik Općine Sopje Berislav Androš koji je tom prigodom u eteru Radio Slatine govorio o aktualnim natječajima, projektima i 1. rebalansu proračuna.
Tako smo doznali kako je Općina Sopje u ovu godinu krenula s nekoliko prijavljenih projekata projekt vrijedan 74.468,80 eura prijavljen na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i fondova EU, a riječ je o ulaganju u 3 segmenta.
Prvi je vezan uz klimatske promjene i zelenu tranziciju gdje se planira postavljanje LED screena u središtu Sopja pomoću kojega će se mještani informirati s ciljem podizanja svijesti o kvaliteti zraka i drugim ekoloških i meteorološkim parametrima.
Drugo područje projekta je digitalna javna uprava kojim bi se zapravo proširio  postojeći sustav, a radi se o webGis rješenju za groblja koji uključuje prostornu evidenciju, povezivanje s IT sustavima, te u konačnici interakciju te dijeljenje i dohvaćanje informacija s javnosti.
Treće područje ulaganja odnosi se na pametna i održiva rješenja u prometu, odnosno postavljanje detektorskog prometnog znaka s tekstualnim porukama “OPREZ” i “DJECA NA CESTI” kod dječjeg vrtića Bambi u Sopju.

Osim znaka upozorenja ispred vrtića, nastavljaju se i ulaganja u sam vrtić, te se u sljedećoj fazi radova planira urediti poučna pješačka staza duga 180 m, zamijenit će se dotrajale klupe te se planira izgraditi i vrtna sjenica koja će pružiti dodatne sadržaje mališanima. Vrijednost projekta prijavljenog na natječaj Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade iznosi oko 32.000 eura.

Što se tiče sportskih ulaganja, prema riječima načelnika Androša, napokon je došao red na uređenje svlačionica na igralištu NK Podravac u Sopju.

– Nakon Nove Šarovke, Grabića, Vaške i Josipova upravo danas kreću radovi na uređenju svlačionica u Sopju. Ovaj projekt je 1. faza obnove i uključuje tesarske, limarske, fasaderske, keramičarske i radove stolarije, a ukupna vrijednost ugovorenih radova je 79.338,75 eura, – rekao je načelnik te iskoristio priliku mlade s područja općine Sopje pozvati da se što više uključe u sportske aktivnosti.

U drugom sijelu emisije načelnik Androš govorio je o obnovi zvonika u Kapincima vrijednoj 19.479,50 eura te o uređenju pješačke staze u Ulici kralja Tomislava u Sopju. Projekt je prijavljen na natječaj MRRFEU-a, a procijenjena vrijednost radova iznosi 82.171,50 €.

– Ovdje se radi se o glavnoj ulici naselja Sopje i to jedinoj koja još nema nogostup, a ovo je prva faza kojom će se realizirati dio od skretanja za mjesno groblje do kućnog broja 51, dok bi u idućoj fazi završili kompletno ulicu zajedno s dijelom koji se proteže od bivšeg “Plavog zvona” do vrtića čime bi bila zaokružena cjelokupna pokrivenost Sopja pješačkim stazama, – pojasnio je načelnik te se osvrnuo na izgradnju ceste Novačka Đota gdje radovi idu svojim tokom te će biti završeni u ugovorenom roku. Ujedno je zamolio mještane za još malo strpljenja dok traju radovi.

Na kraju je pojasnio potrebu izglasavanja 1. rebalansa proračuna za ovu godinu.

– Tu ubacujemo neke nove stavke koje su nam prolascima na natječajima postale jedan od prioriteta za ovu godinu. S time bismo ove godine trebali realizirati ukupno 18 infrastrukturnih projekata što je enorman posao za općinu veličine Sopja, a smatram da financijski dobro stojimo i da ćemo uspjeti sve to realizirati, – istaknuo je načelnik Androš te dodao kako uskoro kreće i općinski natječaj za udruge.

Reprizu današnje emisije poslušajte u 18:15 sati u programu Radio Slatine.

(Mihaela Feldi/Foto: Nikolina Mažar)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button