NASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun predstavio plan investicija u 2024. godini

Gostujući u emisiji Novosti iz moje općine načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun predstavio je plan investicija u 2024. godini.

Tako smo doznali koje sve projekte Općina planira realizirati kroz ovogodišnji proračun vrijedan oko 5,1 milijun eura, ali i uz moguća razna sufinanciranja.

Prvi u nizu i najveći od svih je izgradnja Multifunkcionalnog centra za posjetitelje. Projekt je u ožujku prošle godine Općina Nova Bukovica prijavila u partnerstvu s Virovitičko-podravskom županijom na natječaj Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Ministarstvu turizma i sporta, te se očekuje odluka o prihvaćanju.

Budući da su u većini naselja odrađeni projekti na sanaciji i uređenju mjesnih domova, ove je godine u planu uređenje kuhinje u sklopu Doma kulture u Novoj Bukovici, te uređenje potkrovlja u Mjesnom domu u Breziku gdje su radovi već započeli u suradnji s vrijednim članovima Udruge branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Nova Bukovica koji će taj prostor i koristiti.

Osim toga u sklopu radova na uređenju okoliša planirano je postavljanje klupa oko svih domova, a pojedini će dobiti i vanjske roštilje čime će se osigurati još kvalitetnija i ljepša mjesta okupljanja i druženja uz postojeća dječja igrališta koja su uređena u proteklom razdoblju.

Nastavit će se i radovi na komunalnoj infrastrukturi u sklopu kojih je ove godine planirana izgradnja prve faze pješačko-biciklističke staze u Breziku, koja će, kada bude gotova, povezati Novu Bukovicu, Brezik i Miljevce.

Ovisno o ostvarenom sufinanciranju, planirana je i rekonstrukcija nogostupa u Vukovarskoj ulici u Novoj Bukovici, od središta prema Bukovačkom Antunovcu, kao i izgradnja nogostupa u Ulici I. Cicvarića u Miljevcima, do novih autobusnih stajališta na kojima će se postaviti nove kućice.

Na Mjesnom groblju u Novoj Bukovici dovršava se uređenje mrtvačnice, ograde i okoliša, a slijedi izgradnja parkirališta ispred i bočno od groblja, no realizacija ovisi o financijskim sredstvima koja se planiraju osigurati putem najavljenih natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Ove će se godine Općina posvetiti pročišćavanju slabo prohodnih i zapuštenih šanceva, odnosno kanala uz prometnice što predstavlja veliki problem i opasnost od poplava, a krenut će se s čišćenjem odvodnih kanala u naseljima Brezik, Donja Bukovica i Miljevci, u kojima je stanje najkritičnije.

Načelnik Bračun ovom je prigodom uputio apel vlasnicima nekretnina da se priključe ovoj akciji i pročiste cijevne propuste ispod svojih mostova, što su i obvezni, a ukoliko to ne bude učinjeno bit će primorani ukloniti začepljene mostove.

U drugom dijelu emisije načelnik je izrazio zadovoljstvo najavom Virovitičko-podravske županije da će se napokon krenuti s projektom izgradnje sportske dvorane u sklopu OŠ Vladimira Nazora u Novoj Bukovici koja je unatoč kvaliteti rada djelatnika i brojnih uspjeha učenika jedina matična škola u županiji bez ikakve sportske dvorane i uvjeta za nastavu TZK.

Doznali smo i kako je Općinsko vijeće Općine Nova Bukovica na prošloj sjednici osnovalo Ustanovu dječjeg vrtića, te imenovalo privremenu ravnateljicu Dječjeg vrtića Meksiko u Novoj Bukovici s ciljem što bržeg pokretanja istoga.

– Poslali smo prvi set dokumenata u Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te smo u kontaktu i znamo da su započeli s obradom naše dokumentacije za pokretanje rada Dječjeg vrtića Meksiko. Nakon toga idemo s natječajem za ravnateljicu ili ravnatelja, djelatnike i polaznike vrtića, za što se nadamo i radimo sve da bude što prije, – istaknuo je načelnik Bračun te dodao kako će sam vrtić biti pod upravljanjem osnivača, odnosno Općine Nova Bukovica.

Na kraju emisije načelnik je upoznao slušatelje s trenutačnom situacijom vezanom uz provedbu javnog natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine.

– Povjerenstvo je odradilo ocjenjivanje pristiglih ponuda, prijavitelji su odradili izbor čestica koje bi prihvatili i trenutno je njihov prijedlog poslan na prethodnu suglasnost Ministarstvu poljoprivrede. Nakon toga prijedlog odluke ide na sjednicu novobukovačkog Općinskog vijeća na potvrdu, – zaključio je načelnik Bračun.

Reprizu današnje emisije poslušajte u 18:15 sati u programu Radio Slatine.

(Mihaela Feldi; Foto: Elvis Marković)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button