NASLOVNICAOPĆINERADIO EMISIJE

„Novosti iz moje općine“ – Načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević ocijenio 2023. godinu vrlo uspješnom

U današnjoj emisiji Slatinskog informativnog centra „Novosti iz moje općine“ gostovao je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević koji je tom prigodom u eteru Radio Slatine govorio o nizu projekata koji su obilježili 2023. godinu, ali najavio i niz novih. 

Tako smo kroz posljednje druženje kroz emisiju „Novosti iz moje općine“ u ovoj godini doznali kako je Općinsko vijeće na svojoj 16. sjednici donijelo Proračun Općine Čađavica za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu. Planirani prihodi proračuna iznose 2.291.477,00 € u sklopu kojih su obuhvaćeni brojni projekti.
Osim toga Općinsko je vijeće donijelo i Odluku o poreznim stopama poreza na dohodak te će niža porezna stopa iznositi 20%, a viša 25%.

29. prosinca planirana je još jedna sjednica Općinskog vijeća, 17. po redu na kojoj će između ostaloga biti prezentiran Rebalans proračuna za 2023. godinu.

– Godinu završavamo uspješno s brojnim odrađenim projektima, provedenim aktivnostima iz reda socijalne skrbi te radnjama kojima smo nastojali poboljšati kvalitetu života stanovnicima naše općine, – istaknuo je načelnik Rončević te u nastavku emisije prezentirao niz projekata.

Jedan od njih je uređenje društvenih prostorija u zgradi stare škole u Zvonimirovcu, riječ je o zgradi koja će nakon uređenja itekako biti od koristi mještanima. Nakon prošlogodišnjih radova na sanaciji krovišta i obnovi stolarije ove godine započeli su radovi na unutarnjem uređenju prostorija vrijedni 48.463,90 €, uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU vrijednog 21.000,00 € koje također s iznosom od 60.000,00 € sufinancira izgradnju Mjesnog doma u Vraneševcima ukupne vrijednosti 376.735,96 €.

U Zvonimirovcu je planiran još jedan projekt, a radi se o Izgradnji pješačke staze koji je Općina nominirala na Javni poziv Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Ovo je iznimno važan projekt budući da cijelo naselje nema pješačku stazu, a pješaci se koriste prometnicom što u prvom redu nije sigurno, osobito za djecu.

Općina je pristupila izradi projektne dokumentacije za projekt izgradnje nerazvrstane ceste tzv. Dravski put u k.o. Čađavica u dužini od 2,7 km.
U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za projekt rekonstrukcije građevine javne društvene namjene – Vatrogasnom centru u Čađavici.

Spomenuo se načelnik i ovom prigodom širokopojasnog interneta projekta koji je itekako značajan za općinu Čađavica, njezino stanovništvo i buduće ulagače i firme kojima će dobar Internet biti preduvjet za kvalitetno poslovanje.

U drugom dijelu emisije otvorile su se teme vezane za sport budući da je Općina pokrenula jedan zanimljiv projekt koji će posebno obradovati sportaše i rekreativce u Čađavici. Riječ je o projektu „Izgradnja rekreacijskog igrališta“ u sklopu Programa LEADER – Podmjera 19.2, odnosno natječaja Program ruralnog razvoja RH – Poboljšanje društvene infrastrukture i proširenje lokalnih temeljnih uSluga, preko LRS LAG Marinianis.
Osim toga Općina Čađavica prijavila se i na natječaj Ministarstva turizma i sporta s projektom „Rekonstrukcija svlačionica u Čađavičkom Lugu“. 

Načelnik je izrazio zadovoljstvo što je napokon potpisan Ugovor o obavljanju dimnjačarskih usluge s tvrtkom Slatina kom d.o.o. Slatina, čime su svim mještanima općine osigurane usluge dimnjačara.

Općina Čađavica prijavila se na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva.

– Svrha ovog poziva je provedba aktivnosti koje doprinose podizanju svijesti građana o važnosti sprječavanja i nastanka otpada, ponovne upotrebe proizvoda, odvojenog sakupljanja komunalnog otpada i recikliranja te edukacija komunalnog redarstva u provedbi obveza iz Zakona o komunalnom gospodarstvu. Vrijednost ovog projekta je 6.875,00 €, sufinanciranje Fonda iznosi 80%, a 20% je općinsko. S tvrtkom MANDALA MEDIA iz Zagreba dogovorili smo 2 dječje eko predstave koje će pogledati polaznici Dječjeg vrtića i Osnovne škole u Čađavici, te izradu bojanki i slikovnica  koje će dobiti djeca te će se kroz ovu aktivnost educirati o problemima koje otpad i zbrinjavanje donosi svima nama.
Također, izraditi će se letci i plakati o gospodarenju otpadom i održati će se Javna tribina na temu gospodarenja otpadom, – pojasnio je načelnik Rončević, te u nastavku emisije dodao kako je Općina Čađavica i ove godine primila vrijednu donaciju od 75 m3 ogrjevnog drveta od strane obrta UPRAVA DOBRA d.o.o. u vlasništvu grofa Draškovića. Kako su korisnici u potrebi za ogrjevnim drvom uglavnom stanovnici starije životne dobi koji nisu u mogućnosti sami rezati i cijepati drva, ista su primljena na lager s kojeg će u organizaciji Općine biti izrezana i iscijepana te dostavljena krajnjim korisnicima.

Osim toga u ovom božićnom vremenu Općina Čađavica je božićnicama od 30,00 € razveselila umirovljenike, korisnike Zajamčene minimalne naknade i nezaposlene kojima osobna primanja ne prelaze 350,00 €.

Također, u suradnji s Dječjim vrtićem Lipa i Osnovnom školom Davorin Trstenjak, Općina Čađavica je povodom proslave blagdana Svetog Nikole darivala djecu vrtićke dobi te učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole uz prigodni program i predstavu, a blagdansko ozračje nastavljeno je uz druženje na Adventu u Čađavici.

Na kraju emisije načelnik Rončević uputio je blagdansku čestitku te mještanima općine Čađavica i svim ljudima dobre volje zaželio čestit i blagoslovljen Božić te uspješnu Novu 2024. godinu.

Reprizu današnje emisije poslušajte u 18:15 sati u programu Radio Slatine.

(Emisiju vodila: Tea Kiš Slačanac; Tekst: Mihaela Feldi; Foto: Elvis Marković)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button