NASLOVNICAOPĆINE

„Novosti iz moje općine“ – Gost emisije načelnik Općine Sopje Berislav Androš

Slatinski informativni centar u eteru Radio Slatine pokrenuo je novu emisiju pod nazivom „Novosti iz moje općine“, a današnji gost bio je načelnik Općine Sopje Berislav Androš koji je govorio o provedenim projektima u protekloj 2022. godini, planiranim projektima i ostalim aktivnostima u 2023. godini te o suradnji s udrugama, društvima i klubovima koji djeluju na području općine Sopje koja inače broji 11 naselja: Sopje (sjedište općine), Vaška, Novaki, Josipovo, Nova Šarovka, Kapinci, Gornje Predrijevo, Grabić, Španat, Sopjanska Greda i Višnjica.

Tako smo doznali da je tijekom 2022. godine ostvaren proračun vrijedan 11.872.190,00 kn kroz niz projekata, a izdvojit ćemo najvažnije investicije.
Među najvrjednijim projektima bili su izgradnja svlačionica u Josipovu i Vaškoj gdje je vrijednost svakog projekta iznosila preko 800.000,00 kuna, te uređenje multifunkcionalnog igrališta u Sopju ukupne vrijednosti gotovo 625.000,00 kuna, a zajedno s tim projektom u razvoj sporta na području općine uloženo je oko 4,5 milijuna kuna.
U protekloj godini odrađena je i sanacija krovišta na mjesnim domovima u Josipovu i Gornjem Predrijevu, zatim radovi na objektu dječjeg vrtića „Bambi” u Sopju i plinifikaciji naselja Kapinci i Vaška, a uveden je i sustav elektronskog uredskog poslovanja JLS.

Jedan od većih projekata je izgradnja širokopojasnog interneta za koji bi mreža trebala biti završena do kraja ove godine te je iz tog razloga planski gotovo 3 milijuna kuna preneseno u ovogodišnji proračun kako bi se financijski pokrili svi potrebni troškovi oko realizacije ovoga projekta.

Općina Sopje je u 2022. godini izdvojila i značajna sredstva za socijalne programe, a među njima su potpore za novorođenče u iznosu od 5.000,00 kuna po djetetu, što će se nastaviti i u ovoj godini u iznosu od 664 eura.

Također je sufinancirala rad Dječjeg vrtića “Bambi”, zatim nabavu školskog materijala za učenike osnovne škole, prijevoz učenika srednjih škola, smještaj učenika srednjih škola u učeničkim domovima, a tijekom akademske godine osigurala je i stipendije za studente u iznosu od 700,00 kn mjesečno.  

Isto tako Općina Sopje u svom je proračunu osigurala dodjelu božićnica i uskrsnica umirovljenicima i socijalno ugroženima, kao i jednokratnih pomoći, a s ciljem povećanja nataliteta tu je i potpora mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje u sklopu koje je potporom od 20.000,00 kuna po korisniku mladim obiteljima pomogla kupovinu prve nekretnine. Osim toga Općina je osigurala i potpore za poduzetnike u vrijednosti do 15.000,00 kn po korisniku.

Načelnik Androš istaknuo je kako će sa svim spomenutim programima Općina Sopje nastaviti i u 2023. godini i to uz nešto veći proračun koji je planiran u iznosu od 1.887.969,35 eura.  

– U proteklom razdoblju smo uložili maksimalne napore kako bi osigurali svu potrebnu infrastrukturu za što kvalitetniji život naših mještana. Puno smo toga napravili ali još je puno posla pred nama te nastavljamo dalje istim intenzitetom, – istaknuo je načelnik Androš, te se ukratko osvrnuo na planirane investicije tijekom 2023. godine u sklopu kojih Općina Sopje planira daljnju implementaciju sustava uredskog poslovanja i GIS sustava.
Sa svrhom poticanja zdravijeg načina života i razvoja ciklo turizma, jedna od planiranih investicija je postavljanje pametne punionice i nadstrešnice za električne i obične bicikle s nabavkom istih.
Ove će godine Općina uložiti i u uređenje fasade na mjesnom domu u Josipovu, te vatrogasnih spremišta u Vaškoj i Sopju, zatim u obnovu svlačionica HNK Grabić i Mjesnog doma u Španatu, a u planu je i postavljanje ograde i kućica na nogometnom igralištu u Novoj Šarovki, uređenje parkirališta kod mjesnih domova u Novakima i Kapincima, te postavljanje nadstrešnica kod igrališta u Vaškoj i Josipovu.

Prema riječima načelnika Androša, Općina Sopje priprema i Javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta.

U skladu s tim iskoristio je priliku pozvati sve OPG-ovce i ostale zainteresirane poljoprivrednike s područja općine Sopje na predavanje koje će se u prostorijama Općine Sopje održati u petak, 26. svibnja s početkom u 11 sati kada će predstavnici tvrtke Agrodet između ostaloga pojasniti i sva pitanja vezana uz prijavu na natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Općina Sopje isto tako posebnu pažnju pridaje očuvanju i njegovanju kulturne baštine svoga kraja, a u skladu s tim financijski potpomaže rad udruga kroz Javni poziv.
Na području općine Sopje djeluju: Konjička udruga „Mijoljska potkova“ Gornje Predrijevo, Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“, „Podravac“ Sopje i „Sloga“ Vaška, Kulturno umjetničko društvo „Podravac“ Sopje, Udruga žena Josipovo, Lovačka udruga “Fazan“ Sopje – Kapinci, zatim športsko ribolovne udruge „Piškur“ Josipovo, „Štuka“ Nova Šarovka, „Šaran“ Sopje i „Amur“ Kapinci, te nogometni klubovi „Vaška“ Vaška, „Grabić“ Grabić, „Dinamo“ Josipovo, „Slavonac“ Novaki, „Podravac“ Sopje i „Standard“ Nova Šarovka.

Za rad udruga u 2022. godini Općina Sopje izdvojila je ukupno 51.500,00 eura  koliko je planirano i ove godine što će se višestruko vratiti kroz različite manifestacije u kojima sudjeluju tijekom godine, a to su Dravsko proljeće, Zagorske jeseni, Mijoljska potkova, Ivanje, Ribarski dan i Advent u Sopju.

Kroz naredne mjesece bit će još prilike za razgovor i detaljnije upoznavanje pojedinih projekata iz Općine Sopje, a reprizu današnje emisije poslušajte u 19:15 sati u programu Radio Slatine.
(Mihaela Feldi/Foto: Elvis Marković)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button